Author photoMartina Gregová 30.05.2023 20:00

Ruch, ktorý neprekáža. Unikátny projekt ukazuje, že kvalitné prostredie môže vzniknúť aj pri diaľnici

Kým nábrežia sú mnohokrát hodnotené ako jedny z najperspektívnejších priestorov mesta pre development, blízkosť diaľnice investorov významných projektov skôr odrádza. Amstel Design District sa však s takouto zložitou kombináciou popasoval celkom príkladne.

Zdroj: Mecanoo

Zdroj: Mecanoo

V Amsterdame v horizonte niekoľkých rokov vznikne nová štvrť, ktorá reaguje na životný štýl obyvateľov mesta. Tí chcú čoraz častejšie tráviť svoj voľný čas vo verejnom priestore a podieľať sa na budovaní komunity. Amstel Design District na základe toho prinesie na ploche viac ako 80-tisíc metrov štvorcových naozaj rôznorodé funkcie. Patrí k nim bývanie, co-workingové priestory, kultúrne inštitúcie, kreatívne pracoviská, komerčné priestory a v neposlednom rade aj bohaté verejné priestranstvá v okolí budov.

Za výslednou podobou novej štvrte stojí štúdio Mecanoo v spolupráci s kanceláriou KettingHuls, ktorá navrhla najmä urbanistický plán lokality. Architekti sú presvedčení o závažnosti zadania. „Amstel je komplex orientovaný na budúcnosť, ktorý má, vďaka zmiešanému využitiu, ambíciu stať sa významnou časťou Amsterdamu,” tvrdia. 

Riešené územie sa nachádza neďaleko diaľnice s priamym napojením na linky metra. Okrem toho sa v jeho tesnej blízkosti nachádza aj nábrežie, ktoré sa po novom stane dôležitou súčasťou projektu. Hmotové riešenie jednotlivých objektov, ich orientácia v rámci lokality aj ich rozmiestnenie tak reaguje najmä na obmedzenia, ale aj kvality riešeného územia.

Galéria

  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo
  • Zdroj: Mecanoo

„Vďaka návrhu od štúdia Mecanoo vytvárame prostredie, kde hluk a stres nahrádza spiritualita, spolupráca, výmena nápadov aj aktivity podporujúce zdravie,” opisuje hlavný zámer konceptu developerská spoločnosť Connecting Concepts, pre ktorú bol projekt vypracovaný.

Súčasťou štvrte bude celkovo 6 budov, navzájom prepojených premysleným vonkajším verejným priestorom. Niekoľko z novonavrhovaných budov bude mať drevenú nosnú konštrukciu. Ostatné budú využívať kombináciu drevo-oceľ alebo drevo-betón.

Zaujímavosťou je aj pomenovanie jednotlivých objektov - The Dream (Sen), The Energy (Energia), The Space (Priestor), The Inspiration (Inšpirácia), Generous (Štedrosť) či Narrative (Príbeh) - to všetko sú názvy, ktoré úzko súvisia s predstavami toho, čo by podľa spoločnosti Connecting Concepts mala štvrť podporovať.

Zároveň architekti deklarujú, že vďaka tomuto projektu získa Amsterdam novú zelenú tepnu. Okrem výsadby novej vysokej zelene pribudnú v lokalite aj rozsiahle parky či strešné terasy. Zelené zákutia sa taktiež stanú súčasťou samotných budov, čím návrh stiera pomyselnú hranicu medzi interiérom a exteriérom.

Štúdio, ktoré stojí za návrhom, vo svojich projektoch dlhodobo presadzuje dôležitosť ich ekologickej stránky. „Veríme, že naša architektúra môže prispieť k lepšiemu svetu, a sme nadšení z riešenia rôznych výziev, cieľom ktorých je vytvoriť inšpiratívne a zdravé miesta pre ľudí. Udržateľnosť je neodmysliteľnou súčasťou nášho dizajnérskeho prístupu,” tvrdia na svojej webovej stránke.

V praxi sa to odrazilo na systéme zelených striech, drevených alebo kombinovaných konštrukcií budov či rozsiahlom systéme na zadržiavanie dažďovej vody. Podľa autorov projektu komplex výrazným spôsobom prispeje aj k zvyšovaniu biodiverzity.

Popri týchto parametroch je Amstel Design District výnimočný vďaka svojej polohe. Blízkosť rozsiahlej diaľnice je pri akomkoľvek projekte prekážkou, s ktorou je potrebné sa čo najlepšie vysporiadať. V tomto prípade architekti zvolili prístup, v ktorom rozmiestenie samotných budov v rámci lokality dopomohlo k vytvoreniu pomerne tichého a intímne pôsobiaceho mestského átria. Podľa návrhusa stane srdcom lokality, do ktorého je orientovaná aj funkčná náplň jednotlivých budov. Okrem toho projekt nadviazal aj na neďaleké nábrežie, a to návrhom pozdĺžneho námestia s kolonádou plnou zelene.

Aj napriek tomu, že holandské štúdio pred niekoľkými týždňami zverejnilo prvé vizualizácie projektu, Amstel Design District je podľa autorov stále ešte vo vývoji. Začiatok výstavby preto ešte stále nie je známy. Časť mesta, pre ktorú je momentálne typická najmä hlučnosť neďalekej diaľnice, si tak na novú funkčnú náplň ešte musí chvíľu počkať.

Už teraz je ale zámer príkladom toho, že aj takéto komplikované mestské priestory sa dajú zastavať zmysluplne a s dôrazom na ekológiu aj estetiku. Dokonca ani rušné tepny nemusia byť strašiakom - ak sa s nimi kvalitní architekti a urbanisti vhodne vysporiadajú. 

 

(Mecanoo, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube