Author photoMartina Gregová 09.01.2023 20:15

Vysnený koncept v kamennej podobe: Ako môže vyzerať pätnásťminútová štvrť

Urbanistický koncept pätnásťminútovej štvrte prehodnocuje zaužívané spôsoby mestského plánovania a do popredia stavia predovšetkým obyvateľa mesta. Uplatnenie nachádza aj v New Yorku, kde v oblasti, vyplnenej predovšetkým rozľahlými betónovými parkoviskami či nevyužívanými komerčnými priestormi, vznikne už v horizonte niekoľkých rokov. Innovation QNS však svojim budúcim obyvateľom prinesie omnoho viac.

Zdroj: VERO digital

Zdroj: VERO digital

Začiatkom decembra minulého roka newyorské architektonické štúdio ODA Architects zverejnilo masterplan s názvom Innovation QNS. Ten sa má nachádzať na križovatke Steinway Street a 35th Avenue v Queens v New York City. V budúcnosti by mala novovzniknutá štvrť Innovation QNS rozšíriť priľahlú umeleckú oblasť Kaufman Arts District.

Po dokončení by sa zároveň mala podľa autorov stať prvou skutočne 15-minútovou štvrťou v New Yorku. Tento urbanistický koncept bol sformulovaný Carlosom Morenom, ktorý zaňho v roku 2021 získal aj prestížne ocenenie Obel Award. Mestské priestory sú v takejto štvrti navrhované tak, aby sa všetka občianska vybavenosť nachádzala maximálne pätnásť minút chôdze alebo cesty bicyklom od akejkoľvek bytovej jednotky. Model urbanistického plánovania s príhodným názvom pätnásťminútové mesto bol vyvinutý s cieľom pomôcť vyriešiť hegemóniu automobilov a vytvoriť tak udržateľnejšie mestské prostredie, zamerané na človeka. 

Využitím tohto princípu sa zníži závislosť od vozidiel, čím sa automaticky zníži aj spotreba fosílnych palív, tvorba emisií uhlíka a znečistenie ovzdušia. „Pätnásťminútové mesto sa zameriava na potrebu prehodnotiť, ako možno naše mestá pretvoriť a zregenerovať tak, aby boli navrhované v prospech ľudí a životného prostredia," povedal o koncepte jeho autor Carlos Moreno. 

Galéria

  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital
  • Zdroj: VERO digital

Projekt Innovation QNS bol spustený ako súčasť úsilia New Yorku zotaviť sa z dopadu pandémie COVID-19. Jeho cieľom je predovšetkým revitalizovať prevažne zanedbanú blokovú oblasť v Queens a premeniť ju na živú, rôznorodú a pešou chôdzou ľahko dostupnú štvrť.  

V súčasnosti sa na riešenom území nachádzajú najmä rozľahlé betónové plochy parkovísk a málo alebo takmer vôbec nevyužívané priemyselné a komerčné budovy. Vyše päťročný dialóg s občianskymi združeniami, kultúrnymi inštitúciami, malými podnikmi, neziskovými organizáciami a obyvateľmi danej oblasti vyústil do vízie novej, inkluzívnej kreatívnej štvrte, zameranej na budovanie komunity. Autori návrhu o ňom hovoria aj ako o zmysluplnej ekonomickej príležitosti v kritickom čase.

Päťblokový hlavný plán má ponúknuť obyvateľom mesta vyše 8.000 metrov štvorcových otvoreného verejného priestoru, pričom viac ako 25% z tejto plochy budú zaberať zelené plochy, psie parky či stromové aleje. Plán navyše využíva aj environmentálne udržateľné princípy výstavby vo forme zelených striech, solárnych panelov a vysoko udržateľných stavebných štruktúr. 

V riešenej oblasti by mali zároveň vzniknúť nové komunitné, zdravotné a wellness zariadenia a tiež aj nové Centrum umenia a kultúry. Cieľom je začleniť do novej štruktúry existujúce kultúrne inštitúcie, napríklad Museum of the Moving Image či the Frank Sinatra School of the Arts.  

Okrem toho nová štvrť mestu prinesie aj viac ako 2.800 bytových jednotiek. Vyše 700 z nich by malo byť trvalo cenovo dostupných. Vďaka novým komerčným priestorom a občianskej vybavenosti tu vznikne aj niekoľko tisíc nových pracovných miest. Maloobchodné predajne sa budú rozprestierať na ploche približne 23.000 metrov štvorcových. 

Navyše sa tím Innovation QNS zmluvne zaviazal k tomu, že prispeje vyše 2 milióny dolárov do komunitného fondu na podporu práv nájomníkov, ktoré by ich mali ochrániť proti vysťahovaniu a gentrifikácii. Očakáva sa, že súčasní nájomníci zostanú v susedstve, keďže im bol prednostne ponúknutý priestor v novej zástavbe.   

„Ľudia budú chcieť žiť, pracovať a investovať do nášho projektu, pretože ponúka perspektívny udržateľný model s pozitívnym dopadom na komunitu. Dúfame, že jeho obyvatelia sa stanú zainteresovanými stranami a správcami svojho vlastného prostredia, čím sa zodpovednosť za skutočnú udržateľnosť vráti na nás všetkých.” povedal o projekte Eran Chen, zakladajúci člen spoločnosti ODA.  

ODA Architects je architektonická firma, ktorá je známa najmä vďaka svojej vízii budovať lepšie mestské prostredie. Koncept pätnásťminútového mesta, ktorý sa architekti vo svojom návrhu rozhodli použiť, predstavuje obrovskú zmenu v urbanistickom plánovaní mesta New York a mohla by byť inšpiráciou aj pre iné svetové metropoly. Výstavba projektu sa má začať v roku 2023, pričom prvé budovy budú dokončené už v roku 2025. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube