Author photoAdrian Gubčo 31.01.2020 14:08

Rekonštrukcia budovy nového sídla Ministerstva spravodlivosti je takmer dokončená, sťahovať sa bude už vo februári

Ministerstvo spravodlivosti (MS) sa bude čoskoro sťahovať. Na Račianskej ulici sa už dokončujú práce na rekonštrukcii administratívnej budovy Výskumného ústavu zváračského (VÚZ), kam sa inštitúcia presunie z budovy na Župnom námestí. Oproti pôvodným termínom sa dokončenie obnovy objektu predĺžilo.

O potrebe presunu Ministerstva spravodlivosti z budovy na Župnm námestí sa hovorilo už dlho. Objekt je zdieľaný s Najvyšším súdom SR a navyše je navrhnutý nevhodne s prihliadnutím na súčasné potreby a štandardy. Ministerstvo tak hľadalo nový objekt a po zlyhaní rokovaní o presťahovaní sa do novostavby, budovanej súkromnými developermi, sa rozhodlo o rekonštrukcii a prenájme staršieho objektu, ktorý neskôr štát odkúpi.

Ponuka presťahovať sa do VÚZ bola vyhodnotená ako najlepšia spomedzi iných uchádzačov. Samotný VÚZ už také rozsiahle priestory nepotreboval a bol schopný Ministerstvu ponúknuť najvýhodnejšiu cenovú ponuku. To dostane 10.202 metrov štvorcových administratívnych priestorov, skladové priestory v rozsahu 1.477 metrov štvorcových alebo 100 parkovacích miest s možnosťou ďalšieho rozšírenia. Budova v štýle socialistického realizmu z 50-tych rokov 20. storočia tak bude mať nové a ďaleko prestížnejšie využitie.

Po rekonštrukcii, za ktorou stojí kancelária A3 Architekti, sa do budovy okrem ministerstva nasťahuje aj Centrum právnej pomoci. Presun je plánovaný medzi 10. a 28. februárom. Pôvodne mala byť budova pripravená už v priebehu minulého roka, zo stanoviska MS SR však vyplýva, že bol problém so statickým posudkom budovy.

"Bolo konštatované, že budova staticky vyhovuje normám platným v dobe jej výstavby," uviedla hovorkyňa MS SR, Zuzana Drobová pre TASR s tým, že rezortu to nestačilo, a tak bol následne na náklady investora urobený posudok nad rámec toho, čo vyžaduje zákon. "Na základe tejto skutočnosti investor pristúpil k masívnemu zosilneniu budovy, čo spôsobilo tri mesiace prác navyše a údajne navyše aj náklad prevyšujúci dva milióny eur," vysvetľuje hovorkyňa. Spresnila, že táto suma bola uhradená z prostriedkov investora.

Ministerstvo teraz bude ročne platiť za prenájom 1,7 milióna eur, po dvoch rokoch však budovu odkúpi Vláda SR za približne 21 miliónov eur. Predbežne je otvorená možnosť jej nadstavby, dávnejšie kolovala v tomto smere aj architektonická štúdia, zobrazujúca presklený kubus nad starším objektom.

 

Uvažovaná podoba Ministerstva spravodlivosti na Páričkovej ulici. Zdroj: SME

 

Týmto krokom Ministerstvo spravodlivosti konečne získa vlastné sídlo, na ktoré už dlho čakalo. Podmienky v budove na Župnom námestí boli nevyhovujúce a nedôstojné a potrebovali radikálnu zmenu. Presunom sa zlepšia podmienky pre prácu a pravdepodobne aj vážnosť inštitúcie.

Napriek tomu je škoda, že sa štát neodhodlal pre výstavbu úplne novej, vlastnej budovy, ktorá by bola dokonale prispôsobená potrebám Ministerstva spravodlivosti. Sebelepšia rekonštrukcia – a tu treba povedať, že VÚZ vyzerá naozaj ako veľmi príťažlivá obnova – je však spojená s určitými obmedzeniami v rámci pôvodnej budovy.

V minulosti štát vyvíjal iniciatívu v oblasti výstavby nového sídla MS SR, ktoré malo sídliť na nároží Svätoplukovej a Páričkovej ulice, v areáli Zboru väzenskej a justičnej stráže. Dnes, po výstavbe Stanice Nivy či rekonštrukcii Pradiarne 1900, by bola prítomnosť reprezentatívnej inštitúcie ešte vhodnejšia, daný plán je však asi definitívne minulosťou.

Budúcnosť Ministerstva spravodlivosti je tak na Račianskej ulici. Tá sa postupne transformuje, pričom pôvodné priemyselné areály nahrádza polyfunkčná zástavba. Na konci dňa to bude aj osud areálu Výskumného ústavu zváračského, kde sa nový komplexný development už pripravuje, pričom za jeho návrhom stoja poprední slovenskí architekti.

V areáli sa nachádza viacero industriálnych objektov, ktoré síce nie sú pamiatkovo chránené, ich zachovanie však dodá lokalite charakteristickú identitu. O budúcom developmente nie sú známe ešte žiadne informácie, sami architekti však tvrdia, že ide o jednu z ich najlepších prác. Očakávania sú tak vysoké a je možné, že tu vznikne jedna z najzaujímavejších štvrtí v Bratislave.

Kontext, v ktorom sa bude Ministerstvo nachádzať, tak bude úplne iný, ako v súčasnosti. Jeho presun z lokality na Župnom námestí sa nakoniec môže ukázať ako strategicky veľmi správny krok, ktorý zvýši prestíž jednej časti mesta a umožní realizáciu zlepšení v centre Bratislavy. Župné námestie, resp. Staromestská, ich už naozaj potrebuje.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Fotografia z 19.1.2020
  • Fotografia z 19.1.2020
  • Fotografia z 19.1.2020
  • Fotografia z 19.1.2020
  • Fotografia z 19.1.2020

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube