Author photoMartina Gregová 15.01.2024 20:49

Pozitívny trend pokračuje. Významná knižnica dostane modernejšiu tvár, podobu hľadala v súťaži

Na Slovensku je veľa knižníc, no mnohé z nich sú už zastarané - fyzicky i morálne. Je to riziko pre ich ďalšiu návštevnosť a popularitu. Mnohé z nich sa snažia negatívny trend zvrátiť za pomoci modernizácie vnútorných priestorov či pridávaním nových funkcií. Rovnako to vníma aj Turčianska knižnica v Martine, ktorá tento zámer naplní vďaka výsledkom architektonickej súťaže.

1. miesto. Zdroj: Hubinsky atelier

1. miesto. Zdroj: Hubinsky atelier

Knižnice ako katalyzátory komunitného či kultúrneho života zažívajú vo svete aj v našich končinách obrovský boom. Tieto spoločenské inštitúcie totiž už dávno nie sú len miestom, kam si ľudia chodia čítať či požičiavať knihy. Na trend modernizácie knižníc a ich opätovného zapájania do verejného diania miest naskočilo aj niekoľko slovenských inštitúcií tohto typu.  

V uplynulých mesiacoch boli predstavené výsledky hneď niekoľkých architektonických súťaží, vďaka ktorým nejedno slovenské mesto získa novú podobu existujúcich knižníc. Medzi nimi sú napríklad Krajská knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove, Štátna vedecká knižnica v Košiciach či Krajská knižnica v Žiline

Zároveň boli len pomerne nedávno predstavené aj výsledky ďalšej architektonickej súťaže, ktoré majú slúžiť ako podklad pre moderznizáciu Oddelenia náučnej literatúry v Turčianskej knižnici v Martine. Dvojetapovú architektonickú súťaž vyhlásila knižnica v júli tohto roku. Rovnako ako pri predchádzajúcich súťažiach, aj v tomto prípade by mali nové priestory slúžiť nielen k vzdelávaniu, ale zároveň aj k tráveniu voľného času pre širokú verejnosť.  

Do súťaže sa zapojilo celkovo 12 autorských kolektívov. Jednotlivé tímy v prvej etape predložili svoje referenčné projekty. Vyhlasovateľ následne určil tri kolektívy, ktoré v druhom kole zabojovali o víťazstvo. Za najlepší návrh bol koncom novembra minulého roka vyhlásený vstup od kancelárie Hubinsky atelier.  

 

1. miesto. Zdroj: Hubinsky atelier 

 

Vo svojom hodnotení odborná porota vyzdvihla najmä priestorovú, myšlienkovú aj koncepčnú kontinuitu celého návrhu. Tento zámer sa autori víťazného projektu rozhodli naplniť odstránením existujúcich stavebných bariér, ktoré boli následne nahradené optickými.

Hlavným interiérovým prvkom sa v tomto prípade stala na mieru navrhnutá nábytková zostava. Súčasťou tejto farebnej aj priestorovej dominanty sú okrem regálov s knižničným fondom aj priestory na sedenie pre jednotlivcov či skupiny, kávovar, akustická bunka na telefonovanie aj dodatočné úložné priestory. Nábytková zostava delí celé podlažie na dva typy priestorov. Jeden z nich podporuje fukčnú náplň knižnice, druhý je skôr neformálny a slúži ako oddychový priestor pre verejnosť. „Porota vnímala tento novotvar ako zásadný a jasne čitateľný benefit návrhu. Návrh porotu presvedčil najmä svojou jednoznačnosťou, naplnením potrieb zadania, citom pre materialitu a farebnosť a taktiež zmyslom pre detail,” uvádza hodnotenie. 

Ako víťazný kolektív pripomína vo svojom súťažnom paneli, v návrhu mysleli aj na zlepšenie vnútornej mikroklímy. Tento cieľ pomáha naplniť zeleň alebo použitie prírodných materiálov. Podľa odbornej poroty bude potrebná etapizácia celého návrhu, a to aj napriek tomu, že sú v ňom minimalizované stavebné zásahy a zachované ostali aj viaceré povrchové úpravy. Aj napriek miernym nedostatkom je podľa poroty „z hľadiska budúceho smerovania knižnice a zámeru vytvorenia modernej inštitúcie pravým stelesnením nastavenej vízie.” 

 

2. miesto. Zdroj: ATOMstudio 

 

Druhé miesto v súťaži obsadil autorský kolektív ATOMstudio. Rovnako ako v prípade prvého miesta, aj tu autori stavili na jeden dominantný interiérový prvok. Ide o modrú líniu, element, ktorý pretína priestor knižnice naprieč celým pôdorysom. „Takéto riešenie má jeden výrazný benefit, a to je akustika priestoru, ktorá vďaka menším uzavretým plochám dokáže lepšie odhlučniť neželané ruchy rôznych funkcií. Porota napriek výhodám navrhovaného elementu a jeho jednoznačnému konceptu, vnímala aj súvisiace negatíva. Vzhľadom na tendenciu znižovania vystaveného knižného fondu, sa javí množstvo úložných metrov políc v návrhu ako nadbytočné,” konštatuje porota vo svojom hodnotení.  

 

3. miesto. Zdroj: BO 

 

Tretie miesto obsadil ateliér BO. V tomto prípade sa architekti rozhodli vydať úplne odlišnou cestou. Skôr ako na vytvorenie jasnej priestorovej dominanty stavili skôr na vytváranie menších priestorov so špecifickou atmosférou. Práve v tomto prístupe podľa poroty spočíva hlavné pozitívum celého návrhu.

Klesajúci záujem o návštevu priestorov knižníc vo viacerých slovenských aj zahraničných mestách vedie k snahe inštitúcií o vytvorenie atraktívneho prostredia, ktoré dokáže ponúknuť viac ako len primárnu funkciu. Zatiaľ čo vo svete je tento trend jasne viditeľný už na dokončených veľkých realizáciách, u nás sa po súťažiach postupne menia skôr menšie knižnice. Napriek tomu sú výsledky pozitívne. O niekoľko rokov môžu slovenské mestá disponovať kvalitnými lokálnymi knižnicami, ktoré obohatia možnosti pre produktívne vyžitie ich obyvateľov a obyvateliek. 

 

(SKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • 1. miesto. Zdroj: Hubinsky atelier
  • 1. miesto. Zdroj: Hubinsky atelier
  • 1. miesto. Zdroj: Hubinsky atelier
  • 2. miesto. Zdroj: ATOMstudio
  • 2. miesto. Zdroj: ATOMstudio
  • 3. miesto. Zdroj: BO
  • 3. miesto. Zdroj: BO

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube