Author photoMartina Gregová 26.04.2023 18:30

Pozitívne zahusťovanie: Kancelárska budova priniesla novú zeleň a verejné priestory

Nové školiace a konferenčné centrum v Bruseli vzniklo na mieste bývalého kamenného nádvoria. Jedným z hlavných bodov návrhu bolo rozšírenie zelených plôch v okolí novonavrhnutého objektu. Projekt tak neprináša príjemé prostredie len pre samotných zamestnancov firmy, ale aj pre všetkých obyvateľov mesta.

Autor: Stijn Bollaert

Autor: Stijn Bollaert

Projekt AG Campus vznikol s cieľom zmodernizovania a dostavby kancelárskych budov na Rue du Pont Neuf v širšom centre Bruselu. Vďaka návrhu od renomovaných belgických architektov z EVR Architecten sa existujúce administratívne priestory, vybudované v 80. rokoch 20. storočia, premenili na nové školiace a konferenčné centrum spoločnosti AG Insurance. Aj keď projekt renovácie vznikol už v roku 2019, brány nového školiaceho centra boli otvorené až pomerne nedávno. 

Jedným z hlavných cieľov projektu bolo vytvorenie príjemného pracovného aj oddychového prostredia, a to nielen pre samotných zamestnancov firmy, ale čiastočne aj pre verejnosť. To sa v návrhu odzrkadlilo najmä v dostatočnom presvetlení všetkých priestorov, príjemnej palete použitých materiálov a v spojení s prírodou vo forme nových zelených plôch. Medzi novonavrhnovaným a zrekonštruovaným objektom navyše vznikli dve priestranné terasy, určené zamestnancom aj verejnosti.  

V období, kedy sa hovorí o zmenšovaní kancelárskych priestorov a práci na diaľku, išla spoločnosť AG proti prúdu. Ide o úctyhodný príklad toho, ako stavať kancelárske budovy udržateľnejšie, vzdušnejšie a zdravšie. Spoločnosť sa však prispôsobila aj aktuálnym pracovným trendom. „Pohoda našich zamestnancov je jednou z našich priorít. V posledných rokoch sa snažíme nájsť rovnováhu medzi kanceláriou a prácou na diaľku a to najmä preto, že veríme, že nič nemôže vynahradiť ľudský kontakt,” tvrdí hovorkyňa spoločnosti Laurence Gijs.  

Galéria

  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert
  • Autor: Stijn Bollaert

Práve na základe snahy o vytvorenie vhodného pracovného prostredia sú jednotlivé priestory vybavené najmodernejšími technológiami. Tie umožňujú bezproblémové spojenie na diaľku, zároveň však podporujú skupinovú prácu priamo v kancelárii. Okrem kancelárskych priestorov a zasadacích a školiacich miestností má kampus aj novú poslucháreň pre 400 ľudí.  

Projekt je, okrem iného, aj príkladom udržateľného dizajnu, čo sa prejavilo najmä pri výbere samotných stavebných materiálov. Z pôvodnej budovy boli znovupoužité mramorové dlaždice, drevené prvky aj iné materiály, ktoré boli aj po rokoch fungovania staršieho objektu stále v dostatočne zachovanom stave. Interiér samotných budov sa vyznačuje najmä rozsiahlym použitím dreva v kombinácii s betónom či oceľovými prvkami. V zrekonštruovanej časti kampusu bola ponechaná takmer celá pôvodná konštrukcia budovy, jej fasáda, niektoré časti techniky aj nábytku. To všetko s cieľom minimalizovania stavebného odpadu.   

V okolí nového kampusu ďalej pribudlo viac ako 1.500 metrov štvorcových zelene, čo výrazným spôsobom ovplyvnilo celú mestskú štvrť, v ktorej sa nová budova nachádza. Projekt tiež využíva solárne panely aj systémy na zachytávanie a opätovné využívanie dažďovej vody. Okrem toho je strecha celého objektu zelená.

„Existujúce dláždené nádvorie s formálnou fontánou sa s využitím existujúcich materiálov premenilo na silne zelený priestor, určený predovšetkým na stretávanie sa, so zameraním na biodiverzitu a komfort. Existujúce stromy boli v celom rozsahu zachované. Intenzívne sme spolupracovali so záhradným architektom Denisom Dujardinom, ktorý pre projekt navyrhol jedinečné prostredie na rozhraní mesta a prírody,” opisujú projekt jeho autori.  

O hodnote projektu svedčí získanie ocenenia BE.Exemplary, ktoré budova získala ešte pred jej dokončením. Ocenenie pravidelne odmeňuje príkladné trvalo udržateľné realizácie. Dôraz sa pritom nekladie len na ekologickú stránku projektu, ale aj na architektonické riešenie a vplyv budovy na rozvoj spoločnosti ako takej. Projekt sa tiež dostal do užšieho výberu v rámci ocenenia Belgian Building Awards 2023, ktoré je ekvivalentom k cene CE ZA AR. 

Aj napriek tomu, že ide o pomerne jednoduchý projekt s prevažne administratívnou funkciou, sa AG Campus vyznačuje skvelým začlenením objektu do existujúcej mestskej štruktúry. Nový objem, vybudovaný v podstate vo vnútrobloku, je skvelým príkladom, ako zahusťovať mestské priestory a zároveň priniesť obyvateľom štvrte nové verejné plochy. Pod samotným kampusom navyše architekti navrhli aj podzemné parkovisko, ktoré výrazným spôsobom odbremení statickú dopravu v okolí objektu.

 

(AG Insurance, EVR Architecten, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube