Author photoAdrian Gubčo 08.03.2022 10:29

Poliklinika na Bezručovej sa otvára

V uplynulých dňoch sa do centra Bratislavy vrátilo zdravotnícke zariadenie v podobe polikliniky na Bezručovej. Potom, ako bola pôvodná nemocnica v jedinečnom funkcionalistickom komplexe v roku 2005 zatvorená a budova schátrala, sa zdalo, že so zdravotníckou funkciou je koniec. Nakoniec je však všetko inak. Nové moderné zariadenie má vysoké ambície.

Nová nadštandardná poliklinika bola verejnosti prvýkrát odprezentovaná v priebehu minulého novembra. Na Bezručovej 5, teda časti funkcionalistického súboru so známou veľkou halou, vznikli na troch podlažiach moderné ambulancie, čím sa nadväzuje na jednu z pôvodných funkcií budovy. Objekty na Bezručovej 5 a Bezručovej 3 vznikli v rokoch 1932-1939 pre účely poisťovne, v povojnovom období tu však bola umiestnená nemocnica. Mnohí obyvatelia Bratislavy si budovy spájajú s pôrodnicou. Nemocnica však bola v roku 2005 zatvorená a budovy, hoci chránené ako národné kultúrne pamiatky, sa dostali do katastrofálneho stavu.

Rekonštrukcia sa spustila v roku 2016. Spoločnosť Bezručova Invest rozbehla premenu komplexu na rezidenčno-administratívny súbor, pričom na Bezručovej 3 sa mali nachádzať prioritne byty, kým na Bezručovej 5 kombinácia kancelárií na prvých troch podlažiach a bytov alebo apartmánov na vyšších podlažiach. Nešlo o jednoduchý projekt a spojený bol aj s určitými výhradami (časť Bezručovej 3 bola zrovnaná so zemou, aby bolo možné pod domom umiestniť garáže), inak však išlo o vydarenú realizáciu. Problémom bol len prenájom administratívnej časti, keďže sa mal rozbehnúť v tom istom čase, ako začala pandémia koronavírusu COVID-19.

Vytvorenie Polikliniky Bezručova, ktorá obsadila takmer celú administratívnu časť, tak bolo ideálnym riešením po všetkých stránkach. Vzniká v atraktívnych priestoroch s tradíciou poskytovania zdravotníckej starostlivosti. Ako ďalej uvádzajú zástupcovia polikliniky, zariadenie bude ponúkať nižšie čakacie lehoty, špičkových odborníkov alebo moderné prístrojové vybavenie. Zákroky a vyšetrenia, ktoré pacienti s danými ochoreniami potrebujú, sa budú sústrediť na jednom mieste. Umožnené to bude vďaka konceptu zdravotníckych centier, kde bude s pacientami komunikovať medicínsky koordinátor/ka a poskytované bude širšie spektrum vyšetrení a typov liečby.

Poliklinika Bezručova bude nadštandardné súkromné zariadenie. Otvorené bude nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale aj návštevníkov z iných miest. Jedným z cieľov polikliniky je skrátiť čakacie lehoty na vyšetrenie k špecialistom, čo je problém najmä v regiónoch – čakanie trvá dva až šesť mesiacov. „V medicínskych centrách, ktoré máme teraz otvorené, je čakacia doba dva až osem týždňov. Ako jednu z možností budeme ponúkať aj nadštandardnú službu – rezervačné termíny mimo ordinačných hodín, kde sa bude dať objednať pomerne rýchlo,“ vysvetľuje prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD., internista, gastroenterológ a medicínsky riaditeľ Polikliniky Bezručova.

K ďalším výhodám patrí prítomnosť kvalitného prístrojového vybavenia. „Koncepcia centier má aj tú výhodu, že sa na jednom mieste sústredia zákroky a vyšetrenia, ktoré pacienti s danými ochoreniami potrebujú,“ hovorí ďalej prof. Hlavatý. „V prípade pohybového aparátu to bude napríklad podávanie infúznej liečby, ale aj vyšetrenie denzitometrom, ktoré sa odporúča  u všetkých žien po 65 roku a mužov po 70. roku. Slúži na odhalenie rednutia kostí alebo osteoporózy, ktorá vedie k patologickým zlomeninám, ktorým sa dá prechádzať.“ Toto vybavenie súvisí s dôrazom na prevenciu. 

Pacientom tak budú otvorené aj preventívne prehliadky u všeobecného lekára, preventívne kolonoskopie či napríklad vyšetrenia znamienok. „Preventívnymi prehliadkami je u pacientov možné včas zachytiť vysoký krvný tlak, prediabetes alebo vysokú hladinu cholesterolu, ktoré by mohli neskôr viesť k cievnym mozgovým príhodám alebo infarktu myokardu, ale rovnako aj niektoré onkologické ochorenia, napríklad karcinóm hrubého čreva,“ dodáva prof. MUDr. Tibor Hlavatý, PhD.

Ako bolo už dávnejšie spomenuté, otváranie a spúšťanie prevádzky Polikliniky Bezručova bude prebiehať vo fázach. V tejto chvíli sú otvorené ambulancie gastroenterológie, reumatológie, dermatológie, neurológie či všeobecného lekárstva. Na začiatku júna bude otvorená aj gynekológia, urológia, kardiológia, diabetológia a neskôr komplexné internistické centrum. Do budúcna je otvorená možnosť zisku priestorov na prvom podzemnom podlaží, kde by bolo diagnostické centrum a jednodňová starostlivosť.

Centrum mesta tak získalo nové zdravotnícke zariadenie – alebo, lepšie povedané, staronové. Pri plnom využití, teda plnom vybavení medicínskych centier, by malo obslúžiť približne päťsto pacientov denne, čo predstavuje 120-tisíc vybavených pacientov ročne. Ako uzatvorila starostka mestskej časti Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, táto ikona a symbol kvalitnej zdravotnej starostlivosti, získala druhú šancu.

 

 

Spojenie „druhá šanca“ je v tomto prípade nielen presné, ale odkazuje aj na populárny televízny seriál, kde si Poliklinika Bezručova zahrala nemocnicu. Aj v televíznej produkcii sa ukazuje, že ide o mimoriadne atraktívnu budovu, ktorej veľkorysá hlavná hala patrí možno k najkrajším halám v Bratislave. Po náročnej rekonštrukcii má opäť pôvodnú podobu, rovnakú, ako v čase výstavby komplexu. Dielo od známych architektov Aloisa Balána a Jiřího Grossmana je považované za jednu z najlepších súdobých funkcionalistických realizácií.

Poliklinika nie je pre všetkých, pozitívom však je, že pre seniorov je prístupná bez doplatku. Táto najviac zraniteľná skupina, ktorá je bohužiaľ štandardne v horšej sociálnej situácii, tak bude mať úkony v zariadení pomerne dostupné. „Bezručka“ nebude mať charakter luxusného neprístupného zariadenia pre elitu. Jej dosah na zvýšenie úrovne zdravotnej starostlivosti by tak mohol byť skutočne citeľný.

Pozitívom je aj aktivovanie celého mestského bloku, ktorý sa zaradí do života okolitej štvrte. Ide o jednu z najprestížnejších a najkrajších štvrtí Bratislavy. Nachádza sa priamo medzi historickým jadrom a novým komerčným centrom mesta, má tak ideálnu polohu aj s ohľadom na občiansku vybavenosť a atraktívne verejné priestranstvá. Doplnenie Bezručovej ďalej zvýši hodnotu a ceny nehnuteľností a mohlo by prispieť k zvýšeniu tlaku na zastavanie zostávajúcich prieluk, prázdnych pozemkov alebo rekonštrukciu niektorých objektov.

Vhodný kandidát na rekonštrukciu je napríklad susedný blok medzi Lomonosovou a Klemensovou ulicou. V mohutnom stavebnom súbore, dokončenom v roku 1927 a ktorý bol taktiež navrhnutý Balánom a Grossmanom, dodnes sídli jeho pôvodný nájomník – Riaditeľstvo Železníc Slovenskej republiky. Vážna a dôstojná podoba budovy dobre dotvára prostredie, jej stav však už po vlne rekonštrukcií v okolí zaostáva. Do budúcna by možno mohla byť otvorená možnosť komplex predať – ŽSR pripravujú veľkú komplexnú prestavbu Hlavnej stanice s okolím, kde by si možno mohli nájsť nový domov. Starú budovu by bolo lepšie využiť inak, napríklad ako luxusný hotel. Zánik nehrozí, ide o národnú kultúrnu pamiatku.

Dunajská štvrť sa tak výrazne posunula, hoci pred sebou má ešte dlhú cestu. Pôvodne vznikla ako kvalitná parková štvrť pre úradníkov novej Československej republiky. Dnes ide o atraktívnu zónu, kde sa nachádzajú niektoré z najkrajších príkladov architektúry prvej polovice 20. storočia, postupne dopĺňané súčasnými vstupmi a rekonštrukciami. Našťastie, v rámci tohto procesu nestratila úplne pôvodný charakter komplexnej štvrte, kde mal obyvateľ k dispozícii všetky základné potreby. So vznikom Polikliniky Bezručova sa doplnila absentujúca zdravotnícka vybavenosť, čím sa územie stalo takmer „kompletným“.

Dunajská štvrť tak predstavuje vzácny príklad toho, ako by mala vyzerať väčšina mesta: kompaktná, s ľudskou mierkou, zelenými ulicami, ústredným verejným priestorom, plnou škálou občianskej vybavenosti, na významných uliciach s aktívnym prízemím a s vysokou variabilitou rozličných architektonických štýlov a prístupov. Je veľká škoda, že sa doteraz nevieme inšpirovať ani našimi vlastnými príkladmi. Bratislava by inak mohla byť omnoho lepším mestom.

 

Fotografie z 11.11.2021. Pozrite si rekonštrukciu Bezručovej Residence vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Bezručova Invest
  • Zdroj: Poliklinika Bezručova
  • Zdroj: Poliklinika Bezručova

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube