Author photoAdrian Gubčo 01.03.2023 17:04

Pokrokový a ekologický. Immocap odhaľuje novú podobu Istropolisu

Nový Istropolis má byť spojením vysokej úrovne ekológie, energetickej efektívnosti, kultúry aj architektúry. Tvrdí to developer Immocap, ktorý predstavil aktualizovanú podobu pripravovaného multifunkčného komplexu na Trnavskom mýte. Zameriava sa pritom na jeden z kancelárskych objektov, ktorý pôjde do výstavby ako prvý.

Zdroj: Immocap

Zdroj: Immocap

Na Trnavskom mýte aktuálne dobiehajú práce na odstraňovaní pôvodného komplexu Domu odborov Istropolis. Končí sa tým približne rok trvajúca asanácia, po ktorej zanikla bývalá dominanta lokality. Investor zbúral tri zo štyroch častí súboru – Dom detí a mládeže, výškovú organizačnú budovu aj najznámejšiu kultúrno-kongresovú časť. Stojí ešte Dom techniky, aj ten však v dohľadnej dobe zanikne.

Na ich mieste by však mal už v dohľadnej dobe vzniknúť Nový Istropolis – masívny development, ktorý má nahradiť predchádzajúcu funkciu a doplniť ju o kancelárie a bývanie. Investor, ktorý budovy a pozemky (okrem Domu techniky, to sa však zmenilo v priebehu minulého roka) získal v roku 2017, usporiadal veľkú medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž. Víťazom sa stala holandská kancelária KCAP v spoluprácu so štúdiom Cityförster a špecialistami na kultúrne priestory Charcoalblue.

Projekt od známych medzinárodných architektov prináša víziu polyfunkčnej štruktúry, ktorá nadväzuje na pôvodnú zástavbu okolia Trnavského mýta a postupne graduje smerom k Filiálke. Vyznačuje sa aktívnym prízemím a prítomnosťou verejných priestorov variabilného charakteru, od verejných zhromažďovacích po intímnejšie vnútroblokové. Jadrom územia však bude kultúrno-spoločenské centrum, ktoré má plnohodnotne nahradiť pôvodný Istropolis. Podľa developera aj architektov pôjde o stavbu európskej úrovne, pričom umožní organizáciu podujatí na najvyššej úrovni.

Developer už rozbehol prípravu na výstavbu, spojenú s povoľovacím procesom nového projektu. Zámer je v posudzovaní vplyvov na životné prostredie a čaká na vydanie záväzného stanoviska, ktoré by overilo jeho súlad s Územným plánom. Hlavné mesto do podoby Nového Istropolisu zasiahlo, rovnako ako aktuálna trhová aj spoločenská situácia. Projekt tak prešiel oproti prvým vizualizáciám určitými úpravami.

Revidovaný development lepšie zohľadňuje nároky jednotlivých inštitúcií, ale aj developera. Ten zdôrazňuje, že na Trnavskom Mýte vznikne „energeticky efektívny“ a kvalitný a veľkorysý priestor pre prácu či bývanie. Immocap otvorene označuje Nový Istropolis za špičkový projekt, mimoriadny v rámci moderného rozvoja Bratislavy.

Galéria

  • Zdroj: Immocap
  • Zdroj: Immocap
  • Zdroj: Immocap
  • Zdroj: Immocap
  • Zdroj: Immocap
  • Zdroj: Immocap
  • Pôvodná verzia Nového Istropolisu. Zdroj: Immocap
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Začne sa kancelárskou budovou

Developer chce svoje ambície demonštrovať na prvej budove, ktorá pravdepodobne pôjde do výstavby. Pôjde o kancelársky objekt pri vyústení Vajnorskej ulice do Trnavského mýta. Tvorený bude dvojicou hmôt – popri Vajnorskej vznikne dlhšie, šesťpodlažné krídlo s najvyšším ustúpeným podlažím, smerom do budúceho námestia vyššia, osempodlažná časť. V oficiálnej dokumentácii sa táto budova označovala aj ako „Innovator hub“.

Immocap, ktorý sa doteraz zameriaval najmä na výstavbu bizniscentier, chce v tomto prípade zúročiť svoje skúsenosti a spojiť ich so svojim ekologickým nastavením, najmä v súvislosti s energetickým manažmentom. „V Immocape sa téme efektívneho narábania s energetickými zdrojmi a celkovo racionálnemu využívaniu priestoru pre prácu venujeme dlhodobo. Istropolis sa stane výnimočným projektom nielen z pohľadu urbanizmu a kultúry, ale aj energetickej efektívnosti," hovorí generálny riaditeľ firmy Martin Šramko.

Pre celý Istropolis bol navrhnutý komplexný systém pre energetický manažment. V prvej budove chce developer využiť systém TABS, ktorý zabezpečuje tepelný komfort v miestnostiach výlučne sálavým spôsobom. Tým zabraňuje fúkaniu prúdu horúceho alebo studeného vzduchu, vytvára komfortné prostredie a znižuje prevádzkové náklady o viac ako 50% v porovnaní s existujúcimi budovami v Bratislave. Má ísť o prvý administratívny objekt s takýmto systémom v meste.

Developer upriamuje pozornosť aj na architektúru stavby. Zvnútra má byť výnimočná veľkým átriom, ktorým sa do interiéru dostane viac slnečného svetla. Pracovné miesto tak bude možné umiestniť v podstate kdekoľvek. Immocap je zároveň zakladajúcim partnerom Iniciatívy pre moderné drevostavby. Tento fakt bude zohľadnený vo výraznom využití dreva v átriu, centrálnom schodisku aj na fasáde budovy.

Príklon k energeticky udržateľnejšiemu uvažovaniu naostatok ukazujú aj vizualizácie. Pôvodné zelené strechy sú teraz pokryté solárnymi panelmi. Strecha „Innovator hubu“ aj kultúrneho centra zas bude z veľkej časti pobytová a umožňujúca výhľad na Trnavské mýto. Pre zamestnancov či návštevníkov tak vznikne ďalší benefit k práci či návšteve projektu.

 

Zdroj: Immocap

 

Kultúrne centrum ostáva v pôvodnej veľkosti

Zverejnené vizualizácie odhaľujú aj kultúrno-spoločenské centrum. Ide o najočakávanejšiu časť celého projektu, keďže jeho vznik má ospravedlniť asanáciu pôvodného komplexu. Ten mal napriek svojich chybám aj pomerne vysoké architektonické hodnoty. Tie síce nestačili na to, aby bol Istropolis vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku, milovníci a ochrancovia modernej architektúry však vyvinuli veľké úsilie, aby sa budovy zachovali.

Pokiaľ je vizualizácia presná, radikálne do budovy zásahy nevidno. Aj naďalej by tak malo platiť, že developer počíta s pôvodne prezentovanou veľkosťou, ktorá v hlavnej sále umožňuje organizovať podujatie pre tritisíc sediacich divákov a päťtisíc stojacich. To je dostatočná kapacita pre konanie významných medzinárodných koncertov, kongresov a ďalších akcií. Koncept počíta s vysokou flexibilitou sály, ktorú bude možné počas potreby predeľovať, čím sa tu bude dať organizovať aj niekoľko podujatí súčasne.

Developer podnietil vznik takejto veľkej sály verejnou podporou. O Novom Istropolise sa uvažovalo ako o sídle Národného kultúrneho a kongresového centra, kým týmto úvahám neurobil koniec ex-minister financií Igor Matovič. Odvtedy investor opakoval, že hľadá možnosti alternatívneho financovania projektu. Či sa podarilo nájsť iný zdroj financií, nateraz známe nie je. Pokiaľ to však nevyjde, nie je vylúčené, že sa hala zmenší na kapacitu 1.650 sediacich divákov.

Určitú racionalizáciu už nepochybne vidno na objekte kongresového hotela, ktorý bude včlenený do kultúrno-spoločenského centra. Ťažko povedať, či ide o finálny dizajn. Ak by to tak ale bolo, ide o krok späť – budova pripomína kancelárske veže, aké sa v západnej Európe alebo Severnej Amerike stavali v 70-tych rokoch minulého storočia. Podobným redizajnom prešla aj najvyššia veža smerom ku Kukučínovej ulici, ktorá by mala mať výšku 102,5 metrov.

Immocap však naznačuje, že celý Nový Istropolis nevznikne naraz, takže tieto časti projektu sa možno ešte zmenia. Na odhalenie čaká aj rezidenčná časť, ktorá vznikne popri Škultétyho ulici. Keďže sa firme podarilo získať Dom techniky, pôvodnú koncepciu pre toto územie prekresľuje.

Nový projekt prichádza s veľkými ambíciami. Developer plánuje klásť vysoký dôraz na ekológiu, udržateľnosť a citlivosť k pôvodnému prostrediu. Opätovne plánuje použiť časti mramorového obloženia z pôvodného Istropolisu, osadenie niektorých umeleckých artefaktov a využívanie materiálov s nízkou uhlíkovou stopou. Zakladá si na hospodárení s dažďovou vodou a recyklácii stavebných materiálov.

Aj na základe toho investor predpokladá, že development bude úspešný. „Verím, že na nový Istropolis budú môcť byť Bratislavčania hrdí. Spoločne s holandskými dizajnérmi pristupujeme k priestoru aj historickému odkazu citlivo a s rešpektom, priniesť chceme však aj moderné riešenia, ktoré projekt posunú z pohľadu energetickej efektívnosti. Som si istý, že Istropolis bude v tomto smere výkladnou skriňou modernej Bratislavy," uzatvára Martin Šramko.

Ostáva len veriť, že to tak naozaj bude. Trnavské mýto patrí k priestranstvám s mimoriadnym významom a potenciálom. Po dobudovaní lokálnych projektov a prípadnej výstavbe železničnej stanice či zastávky na Filiálke pôjde o uzlový bod celého mesta. Ide o miesto, ktoré si zasluhuje tú najvyššiu kvalitu. V tejto chvíli nie je vylúčené, že to Nový Istropolis splní.

 

Pozrite si fotografie z búrania Istropolisu vo fotoalbumoch

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube