Author photoMartina Gregová 06.05.2024 19:40

Odpočinok v prekrásnom prostredí. Nové cintoríny spájajú úctu a duchovno s výnimočným dizajnom

Cintoríny sú špecifickým verejným priestorom. Spojené sú s hlbokými emóciami i duchovnou skúsenosťou a rozjímaním. Zároveň ide väčšinou o zelené a pokojné miesta, a to aj v prostredí tých najrušnejších miest. Výzva to je pre architektov, ale aj pre samosprávy, obzvlášť na Slovensku, kde je nedostatok hrobových miest nezriedka veľký problém. Na mieste je tak otázka zriadenia nových cintorínov - a aj toho, ako budú vyzerať. 

Cintorín Prešov-Šváby. Zdroj: STOA architekti

Cintorín Prešov-Šváby. Zdroj: STOA architekti

Verejné cintoríny sú neoddeliteľnou súčasťou miest aj obcí naprieč celým Slovenskom. V posledných rokoch však mnoho samospráv bojuje s akútnym nedostatok hrobových miest aj s nedostatočnou vybavenosťou týchto verejných priestorov. Rovnakému problému čelí aj Bratislava. V hlavnom meste spravuje osemnásť cintorínov vo všetkých jeho častiach vrátane vojenských – Slavín a Kopčany, Krematória, ale aj ďalších 762 vojnových hrobov, 64 pomníkov a pamätníkov organizácia Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy.

Vzhľadom na nedostatočné kapacity mnohých z nich sa začína diskutovať o možnosti výstavby úplne nového mestského cintorína. Marianum samé hovorí, že v tomto momente nie je jeho potreba akútna, do budúcna ju ale chce preveriť štúdiou. Tá by mohla určiť aj jeho umiestnenie. 

S výstavbou moderných cintorínov či objektov, ktoré by mali byť ich súčasťou, mnohé samosprávy nemajú až tak bohaté skúsenosti. V posledných rokoch však vzniklo hneď niekoľko inšpiratívnych projektov, ktoré toto netypické zadanie vyriešili s náležitou úctou. Jedným z nich je aj projekt Mestského cintorína v Prešove, ktorý v roku 2018 doplnil už existujúci starší cintorín. Za návrhom projektu stojí štúdio STOA Architekti. Výsledkom realizácie je moderný cintorín navrhnutý na štýl lesoparku.  

Galéria

  • Cintorín Prešov-Šváby. Zdroj: STOA architekti
  • Cintorín Prešov-Šváby. Zdroj: STOA architekti
  • Monument Majer. Autor: Štefan Moravčík
  • Monument Majer. Autor: Štefan Moravčík
  • Ortodoxný židovský cintorín v Bratislave. Zdroj:  WELINNA
  • Dom smútku Trebišov. Autor: Miro Šestina
  • Kolumbárium Prievidza. Autor: Milan Gross
  • Zázemie cintorína Litomyšl. Autor: David Korsa
  • Cintorín Praha-Suchdol. Autor: PKučera Photography
  • Cintorín Praha-Suchdol. Autor: PKučera Photography
  • Návštevnícke centrum Margraten. Autor: Simon Menges
  • Návštevnícke centrum Margraten. Autor: Simon Menges

Zeleň, či už vysoká alebo nízka, tvorí podstatnú časť spomínaného projektu. Nechýba tu ani modulácia terénu, ktorá kontrastuje s pravidelným rastrom betónových chodníkov. Dominantou celého cintorína sa stala monumentálna vstupná brána. Tento jedinečný projekt si vyslúžil aj nomináciu na prestížne ocenenie EU Mies Award v roku 2022. 

O čosi skôr, v roku 2016, bola vyhlásená aj súťaž na obnovu vojenského cintorína z 1. svetovej vojny v Banskej Bystrici. Ústredným bodom obnovy sa stal Monument Majer, ktorý podľa jeho autorov odkazuje na históriu, pripomína konkrétnych ľudí a ponúka nadhľad na všetky vrstvy zabúdania a pripomínania v jednom obraze. Verejne prístupný objekt je široký 2,4 metra, dlhý 19,2 metra a vysoký 8 metrov. Za jeho návrhom stoja Benjamín Brádňanský, Vít Halada a Maroš Greš. Vďaka svojej jedinečnej architektúre a funkcii si monument vyslúžil aj víťazstvo v rámci ocenenia CE ZA AR 2020 v kategórii Občianske a priemyselné stavby. 

Medzi ďalšie vydarené projekty smútočnej architektúry, ktoré sú zrealizované na Slovensku, patrí aj rekonštrukcia Domu smútku v Trebišove, Kolumbárium v Prievidzi či rekonštrukcia domu obradov a časti areálu ortodoxného židovského cintorína v Bratislave.  

 

Monument Majer. Autor: Štefan Moravčík

 

Úspechmi pri výstavbe tohto typu objektov a priestorov sa môže pochváliť aj niekoľko českých miest. Vzhľadom na dlhodobú snahu mesta Litomyšl o budovanie kvalitnej architektúry nie je prekvapením, že zázemie cintorína, postavené v roku 2019, sa vyznačuje vysokou architektonickou kvalitou. Za jeho návrhom stojí ateliér Kuba & Pilař Architekti. Účelom výstavby nového objektu bolo vyriešiť a doplniť chýbajúce vybavenie cintorína, zahŕňajúce kanceláriu správcu, WC pre verejnosť a sklad záhradného náradia. Čo sa týka materiálov, boli zvolené také, ktoré majú dlhú životnosť, nenáročnú údržbu a postupom času prirodzene splynú s okolím.  

 

Cintorín Praha-Suchdol. Autor: PKučera Photography

 

Vydarená realizácia úplne nového cintorína sa minulý rok ocitla aj medzi finalistami v rámci Českej ceny za architektúru. Ide o projekt Záhrady s cintorínom pri kaplnke sv. Václava, ktoré sa nachádzajú v mestskej časti Praha - Suchdol. Za jeho návrhom stojí Studio OBJEKTOR. Okrem samotného exteriérového cintorína architekti navrhli aj zázemie správcu cintorína s verejným WC a parkovaním. „Horizontalita, destigmatizácia cintorínskeho miesta, zrušenie klasického cintorína, priehľady, plynulé napojenie areálu cintorína do voľnej krajiny – to sú hlavné témy novovzniknutého verejného priestoru,” opisujú architekti.  

Rovnako ako v našich končinách, aj o čosi ďalej za našimi hranicami sa na návrhu smútočnej architektúry zvyknú podieľať významní lokálni architekti. Najnovším príkladom toho je objekt návštevníckeho centra, ktoré je súčasťou amerického vojenského cintorína v holandskom mestečku Margraten. Podobu objektu a jeho okolia navrhlo známe štúdio KAAN Architecten. Projekt sa už tesne po svojom dokončení začal radiť medzi najlepšie svojho druhu za uplynulé desaťročie.

 

Návštevnícke centrum Margraten. Autor: Simon Menges

 

Mnohé verejné cintoríny dnes na Slovensku bojujú o každý centimeter. Niektoré z nich už viac nedokážu rozširovať svoje kapacity. V mnohých mestách a obciach sa preto uvažuje o úplne nových priestoroch tohto typu. Kvalitná architektúra by v nich nemala chýbať. Hneď niekoľko projektov u nás aj v zahraničí dokazuje, že sa to dá. Dôležitosť týchto priestorov a ich architektúry každoročne dokazujú aj nominácie na mnohé prestížne ocenenia.  

 

(EU Mies Award, Česká cena za architektúru, CE ZA AR, eARCH, Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube