Author photoAdrian Gubčo 17.04.2024 18:15

Nové metre cyklotrás. Mesto zlepší spojenie s Vrakuňou, chýbať bude zásadný úsek

V Bratislave tento rok nepribudne veľa nových cyklotrás. Ojedinelú výnimku predstavuje vybudovanie nového spojenia Ružinova a Vrakune v podobe trasy popri Vrakunskej ceste. Pomôcť by mala nielen cyklistom, ale aj chodcom, ktorí sú dnes nútení prechádzať priamo popri vozovke. Projekt však má vážny nedostatok.

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Ilustračný záber. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Na Hradskej ulici v bratislavskej Vrakuni sa plánuje vybudovanie cyklotrasy. Zdieľaný chodník pre cyklistov i peších plánujú vybudovať ešte tento rok. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk, ktorú hlavné mesto zverejnilo vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

„Stavebný objekt rieši vybudovanie spoločnej komunikácie pre cyklistov a chodcov obojstranne na ceste II/572,“ uviedlo mesto v súťažných podkladoch. Projekt má podľa neho riešiť bezpečnosť pohybu ohrozených účastníkov cestnej premávky výstavbou zdieľaných chodníkov na obidvoch stranách Hradskej ulice.

Chodník na severovýchodnej strane (vetva A) bude mať šírku 2,5 metra, v stiesnených miestach 2 metre. Chodník na juhozápadnej strane (vetva B) bude mať 1,5 metra, pričom výškovo sa nebude líšiť od vozovky. Cyklotrasa bude oddelená betónovým lepeným obrubníkom. Chodníky sa majú riešiť aj s prechodmi pre chodcov v mieste zástavky mestskej hromadnej dopravy. „Projekt počíta s budúcou realizáciou verejného osvetlenia pozdĺž cyklotrasy,“ dodala samospráva.

Mesto priblížilo, že v súčasnosti sa na riešenom úseku nachádza dvojpruhová vozovka pre vozidlá bez pešej a cyklistickej infraštruktúry. „V riešenom úseku sa nachádza zastávka mestskej hromadnej dopravy, avšak s prístupom len po spevnenej krajnici,“ ozrejmilo. Nové chodníky, resp. cyklotrasy, budú z asfaltobetónu. Dĺžka vetva A bude 700 metrov, vetvy B 280 metrov.

Začiatok výstavby sa plánuje v júli, dokončená by mala byť v novembri. Lehota na predkladanie ponúk je do 29. apríla.

Zámeru sa venovalo aj občianske združenie Cyklokoalícia, ktoré pripomenulo, že predmetom aktuálneho obstarávanie je len úsek v katastri mestskej časti Vrakuňa. Potrebný úsek na strane Ružinova sa tak bude realizovať až neskôr. Nejakú dobu tak bude mať cyklotrase chýbať niekoľko stoviek metrov, aby naozaj priniesla citeľne komfortnejšie spojenie dvoch mestských častí.

V prípade pokračovania vo Vrakuni sa očakáva riešenie vo forme ochranných cyklistických pruhov. Šírkové pomery Hradskej ulice totiž neumožňujú vybudovanie plnohodnotnej cyklotrasy.

Cyklisti a chodci sa tak v priebehu tohto roka dočkajú určitého drobného zlepšenia. Kedy však Vrakuňa (a Podunajské Biskupice) skutočne dostanú komfortné spojenie s Ružinovom v tomto smere, ostáva otázne. To isté platí o rozvoji skutočne kvalitných cyklotrás, ktorch prírastok zatiaľ za sľubmi dramaticky zaostáva. 

 

(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube