Author photoAndrej Sárközi 13.02.2023 14:15

Nekonečné čakanie. Archív mesta Bratislavy súrne potrebuje nové sídlo, nemá ho ani po štyroch desaťročiach

Hlavné mesto má dlhodobo investičný dlh v oblasti rozvoja základnej infraštruktúry v Bratislave. Patrí sem aj kultúra. Vybavenosť sa síce vlani radikálne zlepšila dokončením rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie, mestské objekty však potrebujú veľké zlepšenie. Ku kľúčovým úlohám patrí zabezpečenie prevádzky Archívu mesta Bratislavy (AMB).

Technický areál na Bazovej - možné sídlo Archívu mesta Bratislavy. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Technický areál na Bazovej - možné sídlo Archívu mesta Bratislavy. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Dôležitá pamäťová inštitúcia mesta by si zaslúžila vhodnejšie a reprezentatívnejšie priestory. Pre TASR to uviedol vedúci bratislavského mestského archívu Michal Duchoň. Archív sa totiž dlhé roky nachádza v priestorovom provizóriu, pričom uchováva množstvo dôležitých historických dokumentov a listín. Hlavné mesto si nevhodnosť priestorov uvedomuje a deklaruje, že s novými priestormi pre mestský archív počíta. 

„Archív je najstaršia mestská inštitúcia. Vznikol koncom 13. storočia, keď začalo mesto dostávať výsady uhorských kráľov a vznikla mestská kancelária. Len čo vzniká kancelária, vzniká aj archív, pretože tie dokumenty musíte niekde ukladať," vysvetľuje Duchoň.

Archív podľa neho predstavuje základný pilier k výskumu mestských dejín, keďže niektoré dokumenty inde ako v archíve bádateľ nenájde. Uvedomiť si treba aj to, že Bratislava bola dlhé obdobie hlavným mestom Uhorska, v ktorej sídlili dôležité kráľovské orgány. Mnohé archívne fondy tak majú nadregionálny charakter. Archív rovnako disponuje druhou najväčšiou zbierkou stredovekých listín v rámci Slovenska i množstvom zachovaných slovenských dokumentov z 15. storočia adresovaných mestu. 

„Máme množstvo, často už jedinečných fondov týkajúcich sa výstavby Bratislavy, od polovice 19. storočia takmer po súčasnosť. A ak si uvedomíme, že sa v tomto meste neskutočné množstvo domov búra, zanikajú takmer celé štvrte, sme často jediná zmienka pomocou plánov či fotografií, ako stavby vyzerali," približuje Duchoň.

Zdôrazňuje, že v archíve sú originály, takže ak by sa im niečo stalo, zmizli by definitívne. Archív sa ich však snaží digitalizovať, aby ich vedeli nielen uchovať, ale aj sprístupniť čo najväčšiemu množstvu záujemcov. Pomohli by aj väčšie priestory. V súčasnosti je napríklad neprístupná veľká knižnica, ktorá je podľa vedúceho archívu zbalená v sťahovacom režime. 

Hlavné mesto ako zriaďovateľ mestského archívu si podľa jeho hovorkyne Dagmar Schmuckovej stav jednej z jeho najdôležitejších pamäťových inštitúcií uvedomuje. Priestory nepovažuje za vhodné ani reprezentatívne. Magistrát podotkol, že od roku 2017 sa postaral aspoň o zmiernenie existujúceho stavu investíciou do technickej infraštruktúry budovy, aby nedochádzalo k degradácií archívnych dokumentov. 

Mesto tiež ubezpečuje, že priestory pre archív chce v budúcnosti riešiť. Vybudovanie účelovej budovy alebo adaptácia vhodných priestorov pre AMB sa stala súčasťou Koncepcie udržateľného rozvoja kultúry Bratislava 2030. Tú prijalo mestské zastupiteľstvo v júni 2022.

„Ráta sa s vybudovaním nového sídla tak, aby inštitúcia mohla plniť svoje úlohy nielen na poli ochrany a sprístupňovania archívneho dedičstva, ale aj pri jeho prezentácií širšej verejnosti ako ďalšej dôležitej mestskej pamäťovej inštitúcie," uviedla pre TASR Schmucková. Novým sídlom archívu by sa scelili archívne fondy či zbierky a vznikli by aj rezervy na archivovanie dokumentov na najbližších 100 rokov. 

Jedna zo štúdií z roku 2005 navrhovala vybudovanie Archívu mesta Bratislavy na mieste dnešnej Františkánskej záhrady. Zdroj: Beňuška Topinka Architekti

Provizórium je historickým dlhom, ktorý mesto prevzalo delimitáciou archívu zo sústavy štátnych archívov riadených Ministerstvom vnútra SR v roku 2017. Archív má problémy s vhodnými priestormi na dlhodobú úschovu archívneho dedičstva už od 80. rokov 20. storočia. Vysťahovanie archívu z jeho historického sídla, radnice, tieto problémy podľa mesta ešte znásobilo presúvaním dokumentov. Istú dobu sa archív nachádzal až v 14 skladových priestoroch.  

O potrebe nájdenia nového priestoru pre mestský archív sme informovali ešte v roku 2019. Približne okolo roku 2005 sa uvažovalo s vybudovaním nového objektu severne od budovy Novej radnice, na mieste dnešnej Františkánskej záhrady. To je však dnes už nereálne. Ešte dávnejšie (na konci 80-tych rokov) sa zvažovalo umiestnenia archívu v priestoroch zrekonštruovaného Esterházyho paláca na Kapitulskej ulici.

Posledné informácie však naznačujú, že sa pre tento účel využije veľký areál bývalých technických služieb na Bazovej ulici, kde sa nachádzajú aj viaceré industriálne objekty. Jeho vlastníkom je Hlavné mesto. To už pripravuje revitalizáciu tohto miesta, pričom vybudovanie Archívu mesta Bratislavy v nových a plnohodnotných priestoroch by malo byť súčasťou zadania.

Sídliť by tu však po novom mal aj Metropolitný inštitút Bratislavy. Okrem administratívneho zázemia by tu malo byť umiestnené aj „Centrum rozvoja mesta" – prezentačný priestor, podobný pražskému Centru architektúry a mestského plánovania. O novú podobu priestoru sa postarajú architekti z ateliéru GutGut. V súčasnosti priestory využíva Komunálny podnik mesta Bratislava, ktorý tu má svoje dočasné sídlo a skladuje tu materiál a techniku. 

K ďalším kultúrnym objektom, ktoré mesto pripravuje, patrí nová pobočka Mestskej knižnice, situovaná v obnovených kúpeľoch Grössling. Pred časom sa objavili informácie aj o vzniku nového PKO – mestskej kultúrnej sály. Mesto tak začalo vyvíjať aktivity, ktoré smerujú k znovuvybudovaniu kultúrnych stavieb a inštitúcií a ich vzkrieseniu. Významným dôvodom, prečo sa investície do kultúry dlhodobo zanedbávali, bol najmä nedostatok financií. Treba však dodať, že nejde (nešlo) ani zďaleka o jediný problém.

Doplácala na to aj taká významná inštitúcia, ako je Archív mesta Bratislavy. Nové a vhodné priestory potrebuje už 40 rokov. Prijaté strategické dokumenty spoločne s prezentovaným odhodlaním sú snáď predpokladom k skutočnému pokroku v tejto otázke. Medzi investičnými zámermi mesta by sa malo riešenie situácie AMB nepochybne stať jednou z priorít. 


(TASR, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Technický areál na Bazovej - možné sídlo Archívu mesta Bratislavy. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Jedna zo štúdií z roku 2005 navrhovala vybudovanie Archívu mesta Bratislavy na mieste dnešnej Františkánskej záhrady. Zdroj: Beňuška Topinka Architekti
  • Technický areál na Bazovej - možné sídlo Archívu mesta Bratislavy. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube