Author photoMartina Gregová 03.08.2023 18:00

Náročná úloha nielen pre Bratislavu: Ako vyplniť mestské prieluky?

Kvalitné vyplnenie mestskej prieluky nie je vôbec jednoduché. Architekti, ktorí stoja za návrhom administratívno-bytového komplexu 3 Hoefe v Berlíne, však majú s podobnými projektmi skúsenosti. V mnohých z nich sa pritom opakujú vždy rovnaké princípy.

Autor: Stefan Mueller

Autor: Stefan Mueller

Doplnenie uličnej čiary novou výstavbou je jedna z najťažších úloh, s ktorou sa v našich mestách potrebujeme popasovať. Objekty v prielukách totiž musia nadviazať na existujúcu zástavbu, ktorá má mnohokrát špecifický dizajn či mierku jednotlivých stavebných prvkov. Výstavba projektov na takýchto miestach však prispieva k vytvoreniu kompaktnejšieho mesta. Zároveň ide o jedno z najlepších miest pre rozvoj, vzhľadom na to, ako v posledných rokoch rastie tlak na efektívnejšie využitie mestských priestorov z ekonomických aj environmentálnych dôvodov.

Na jednom z takýchto pozemkov bol v roku 2022 zrealizovaný aj berlínsky projekt 3 Hoefe, čo v preklade znamená Tri nádvoria. Nachádza sa v časti Lützowviertel neďaleko centra nemeckej metropoly. Za jeho návrhom stojí nemecké architektonické štúdio Tchoban Voss Architekten, ktoré má s podobnými projektami bohaté skúsenosti.

V Berlíne v minulosti navrhli napríklad kancelársky komplex Curvy Campus. Aj v tomto prípade štruktúra aj celkový dizajn fasády priamo odkazoval na okolitú zástavbu. Svetlé fasády hlavných objektov, usporiadanie okenných otvorov aj celkové rozloženie objemu budovy, to všetko architekti navrhli s cieľom odkázať na industriálnu architektúru existujúcej zástavby.

Galéria

  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller

Architekti považujú za dôležitú najmä citlivosť k prostrediu. „Predtým, ako sa pustíme do nového stavebného projektu, vždy pristupujeme ku konkrétnej mestskej situácii ako k niečomu jedinečnému a hodnotnému samému o sebe. To vytvára jedinečné architektonické riešenia. Okolitý mestský kontext nás vedie k najlepšiemu možnému výsledku, ktorý môže byť kontrastný alebo diskrétny, masívny alebo ľahký a jemný,” tvrdia o svojej práci architekti zo známeho nemeckého štúdia. 

Na podobných princípoch stavia aj 3 Hoefe, ktorý svojou štruktúrou a dizajnom fasády nadviazal na existujúcu architektúru, pochádzajúcu prevažne z konca 19. storočia.

Nový komplex v sebe spája dve základne funkcie - bývanie a kancelárske priestory. Projekt do mestskej časti priniesol 232 bytových jednotiek a vyše 18-tisíc metrov štvorcových kancelárskych priestorov, rozprestierajúcich sa na siedmich nadzemných podlažiach. Súčasťou objektu je aj jedno podzemné podlažie, určené na parkovanie. Objekty disponujú celkovo 155 parkovacími miestami v suteréne, kde sa zároveň nachádzajú skladové priestory a technické zázemie. Aj výškovo nové objekty nadviazali na existujúcu zástavbu.

Všetky potrebné funkcie sú sústredené okolo troch vnútorných nádvorí, podľa ktorých projekt dostal pomenovanie. Ich súčasťou sú pobytové plochy a množstvo zelene. Vo výsledku nádvoria pocitovo zmenšujú mierku celého objektu, obmedzujú vznik tepelných mostov a poskytujú polosúkromné priestory, ktoré sú čiastočne chránené voči hluku z ulice.

Na prízemí administratívnej budovy sa nachádzajú rôzne maloobchodné prevádzky, čím je zabezbečené funkčné aj vizuálne prepojenie komplexu s ulicou. Ďalej tu užívatelia budovy nájdu rozľahlé vstupné haly a komunikačné jadrá, ktoré vedú do vyšších podlaží. Dôležitou podmienkou návrhu bola aj flexibilita kancelárskych priestorov. Prenajímatelia si tak môžu pracovný priestor prispôsobiť podľa svojich potrieb. Jedno podlažie je možné rozdeliť od jednej až po sedem samostatných jednotiek.

Snaha o flexibilitu sa pretavila aj do návrhu dispozičného riešenia bytového komplexu. V projekte sa nachádzajú rôzne veľkosti bytových jednotiek, od štúdií cez mezonety až po luxusné penthousy. K väčšine bytov prislúcha aj balkón alebo terasa, v závislosti od podlažia. Okrem toho architekti navrhli zelené strechy, ktoré sú obyvateľom komplexu prístupné.

Čo sa týka fasády, mierka a rozloženie okenných otvorov nadviazali na okolitú zástavbu. Z materiálového hľadiska ide o kombináciu úzkych tehál šedej farby, plechových panelov a bielej omietky.

Výstavba nových objektov v mestských prielukách so sebou síce nesie mnoho výhod, no tiež aj veľa komplikácií. Eliminácia nezastavaných pozemkov, ktoré sú súčasťou mestského prostredia, jednoznačne prispieva k vytvoreniu kompaktnejšej ulice. Zároveň sa však architekti, ktorí projekty v týchto častiach miest navrhujú, musia často vysporiadať s otázkou zasadenia do špecifického prostredia tak, aby ho vhodne doplnil.

V prípade 3 Hoefe sa to podarilo vďaka vhodne zvolenej mierke a rozmiestneniu jednotlivých stavebných prvkov, ako aj vhodnej výške a materiálovému riešeniu. Projekt jasne nadväzuje na historické vzory v architektúre, pritom je však úplne súčasný. Možno práve toto je cesta, ako rozvíjať prostredie v centrách miest s prítomnosťou historizujúcej architektúry. Platný je aj pre Bratislavu, ktorá má prieluk aj naďalej enormné množstvo. 

 

(Archdaily, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube