Author photoAdrian Gubčo 04.08.2020 10:35

Na petržalskom nábreží pribudne Pontoon

Na pravom brehu Dunaja by mal čoskoro pribudnúť ďalší plávajúci pontón, nazvaný – Pontoon. Najnovší prírastok k sérii plávajúcich objektov na petržalskom nábreží ponúkne eventový priestor, ubytovanie aj spoločenský priestor s barom. Projekt je už v realizácii, vo svojej budúcej polohe by sa mal objaviť v najbližších týždňoch.

Zdroj: FVA Architekti

Zdroj: FVA Architekti

Kým ľavobrežné nábrežie Dunaja – teda „mestské“ – je miestom, kde sa plávajúce pontóny, slúžiace nielen pre dopravné účely (pristávanie výletných lodí), ale aj spoločenské či gastronomické, umiestňujú už dlhšie, na pravom brehu je tento trend viditeľný len v posledných rokoch. Aktuálne sa tu nachádza hneď niekoľko pontónov – Sundeck, Lod Cafe, veľký Dunajský pivovar s botelom, alebo eventový Rivers Club. Pontoon bude najviac podobný práve poslednému menovanému pontónu.

Aj v tomto prípade tak vznikne na hlavnej palube miesto pre spoločenské podujatia s výhľadom na historické centrum mesta a Bratislavský hrad. To vytvára atraktívne pozadie pre prezentácie, školenia, módne prehliadky, koncerty, svadby či oslavy, s celkovou kapacitou do 400-600 účastníkov (pri plnom využití objektu). Táto funkcia bude podporená vytvorením ubytovacích kapacít v podobe siedmich dvojlôžkových izieb, a zriadením ďašieho spoločenského priestoru s barom a terasou na druhej palube.

Nido

Architekti z kancelárie FVA Architekti, ktorí za dizajnom Pontoonu stoja, skombinovali v projekte tvarovú jednoduchosť s výraznou materialitou. „Dizajn Pontoonu zakladá práve na výraznom prejave skorodovanej ocele interpretovanej na jednoduchom kubickom objeme, pripomínajúcom lodný kontajner,“ hovorí za FVA architekt Pavol Púpala. „Expresívny výraz fasády sa stáva charakteristickým znakom celého objektu.“

Exteriér Pontoonu je dotvorený masívnym využitím tzv. Cortenovej ocele – hrdzavejúcej ocele, ktorá dodáva objektu charakteristický výraz, zároveň však vznikne akási ochranná vrstva materiálu. Architekti pripúšťajú, že s ohľadom na meniacu sa podobu Cortenu sa celý pontón časom stane menej výrazným. Expresívnu podobu objektu ďalej umierňuje aj odlišná farebnosť hornej paluby.

Pontoon sa momentálne finalizuje v lodenici v Pálenisku a už čoskoro zaujme svoje miesto – približne pred kaviarňou a reštauráciou AuCafé. Prevádzkovateľom bude rovnomenná firma, Pontoon s.r.o. blízka spoločnosti Ali Tech s.r.o., ktorá do projektu vložila približne 4,5 milióna eur. Presný dátum otvorenia priestoru zatiaľ nie je známy.

 

Aktuálny vzhľad Pontoonu v lodenici. Zdroj: FVA Architekti

 

Nový pontón vyplní ďalšie prázdne miesto na petržalskom nábreží Dunaja. Rieka pred promenádou od penzónu Leberfinger až takmer po Starý most a Tyršovo nábrežie tak bude prakticky kompletne zakrytá (dnes) šiestimi pontónmi, ktoré síce prinášajú potrebný život a v princípe aj prospešné funkcie, no za cenu narušenia výhľadu a charakteru priestoru. Výhodou ostáva fakt, že pontóny sú mobilné a budú sa môcť v budúcnosti presunúť inam.

Každopádne, daná forma komercionalizácie nábrežia je priamym dôsledkom absencie ucelenej a všeobecnej vízie, ako by sa mali tieto plochy rozvíjať. V území sa stretávajú viaceré záujmy: ekonomické, environmentálne, kultúrne či urbanistické. Hľadať medzi nimi súlad je bezpochyby mimoriadne náročné, no nedá sa povedať, že nemožné – minimálne nebola doteraz vyvinutá silnejšia a ucelenejšia aktivita smerom k pomenovaniu budúcnosti bratislavských nábreží.

Vznik takejto stratégie či koncepcie bude mimoriadne potrebný. V poslednom období totiž rastie aktivita aktérov v území. Len pred niekoľkými týždňami bola predstavená vízia Bratislavského dunajského parku, série prírodných území, ktoré by prispeli nielen k zlepšeniu rekreačného potenciálu pravobrežného nábrežia Dunaja, ale aj k jeho lepšej ochrane. V tom istom čase bola odhalená aj Stratégia rozvoja verejného prístavu v Bratislave.

Veľké projekty pripravujú na nábreží developeri – na ľavom brehu je to predovšetkým rozostavané pokračovanie EuroveyVydrica, spoločne s pripravovanou druhou fázou River Parku, na pravom brehu sa pracuje na plánovaní Nového Lida. Určité aktivity nakoniec pripravuje aj Hlavné mesto, ktoré naznačuje, že usporiada architektonickú súťaž na rekonštrukciu Sadu Janka Kráľa a teoreticky by v jeho blízkosti mohlo umiestniť novú kultúrnu sálu, náhradu za PKO.

Všetky tieto plány môžu byť pre mesto a kvalitu života jeho obyvateľov prospešné, ak budú vzájomne zladené a nebudú parazitovať na verejnom priestore, polohe či prírodnom prostredí, ani brániť iným, vhodnejším aktivitám. Development môže priniesť potrebné oživenie a zahustenie zbytočne prázdnych plôch v organizme mesta, plány Verejných prístavov či Slovenskej plavby a prístavov zas ucelenejšie úpravy koryta rieky a priľahlých plôch. Mesto musí popritom nastaviť kvalitatívne štandardy a súťažou či súťažami preriešiť nábrežné plochy.

Tomu všetkému však musí predchádzať vznik reálnej Koncepcie bratislavských nábreží, dobre a transparentne pripraveného dokumentu, ktorého tvorby sa budú zúčastňovať všetci relevantní hráči z verejného, súkromného, akademického aj neziskového sektora. Jeho vznik sľubuje Plán Bratislava, programový dokument aktuálneho vedenia Bratislavy, a jeho tvorcom má byť Metropolitný inštitút Bratislavy. Nanešťastie, v tomto smere zatiaľ nie je známe, či je niečo v príprave.

Mestské nábrežia každopádne ostávajú najvzácnejšími verejnými aj rozvojovými priestormi slovenskej metropoly. Tento klenot nesmie byť narušený nekoncepčne umiestenými funkciami a objektami ani zle riešeným verejným priestorom. Naopak, správne a komplexné riešenie nábrežia (nábreží) katapultuje Bratislavu medzi lídrov v atraktivite a úrovni života, a to nielen v stredoeurópskom, ale v celoeurópskom kontexte.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: FVA Architekti
  • Zdroj: FVA Architekti
  • Zdroj: FVA Architekti
  • Zdroj: FVA Architekti
  • Zdroj: FVA Architekti
  • Zdroj: FVA Architekti

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube