Author photoSimona Schreinerová 19.12.2023 15:19

Mestský dom namiesto vidieckej zástavby. Sasinkova dostane projekt od renomovaných architektov

Sasinkova v Starom Meste môže dostať nový atraktívny dom, ktorý vystrieda dnes už zanedbaný objekt z obdobia vzniku ulice. Dotvorí tak prostredie, tvorené budovami historického charakteru, ale aj modernejšími či súčasnými vstupmi z nedávneho obdobia. Ide o súčasť širšieho procesu postupného rastu zástavby v starších štvrtiach Bratislavy.

Zdroj: Kuklica Smerek architekti

Zdroj: Kuklica Smerek architekti

Moderný dom medzi historickou zástavbou

Sasinkova ulica v mestskej časti Bratislava – Staré Mesto sa z pohľadu zástavby formovala do 50-tych rokov 20. storočia. Narušená však bola neskoršou výstavbou budovy Okresného riaditeľstva policajného zboru. Ide o masívny objekt, ktorý do pôvodnej zástavby zasiahol pomerne výrazným a deštrukčným spôsobom. Okrem neho si zachovala relatívne kompaktnú tvár, hoci tu miestami dochádza k styku mestských a predmestských domov polovidieckeho charakteru. 

Do prostredia, ktorého tvár do veľkej miery tvoria historizujúce objekty, teraz môže vstúpiť atraktívne pôsobiaci Dom na bývanie Sasinkova od investora EKO-ADR Europe, s.r.o. Budova má vzniknúť na Sasinkovej 15 na mieste existujúceho domca, určeného na asanáciu.

Novostavba bude podpivničená a tvoriť ju budú štyri nadzemné podlažia s obytným ustúpeným podkrovím. Ukončený bude sedlovou strechou. Na prízemí je navrhovaný hlavný spoločný vstup pre obyvateľov aj dopravu. Na druhom a treťom nadzemnom podlaží sa umiestnia dva byty. Na štvrtom nadzemnom podlaží bude mezonetový byt, ktorý získa prístup do obytného podkrovia interiérovým schodiskom.

Galéria

  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti
  • Zdroj: Kuklica Smerek Architekti

Rozmery bytového objektu budú približne 11,95 x 11,40 metra s výškou hrebeňa 17,70 metra od úrovne podlahy. Statická doprava je podľa zámeru riešená vjazdom zo Sasinkovej ulice. Parkovacie miesta budú mať formu dvoch zakladačov pre štyri stojiská a dvoch parkovacích miest na teréne. Celkovo bude pre obyvateľov k dispozícii šesť parkovacích miest.

Výmera územia je 216 m2, z toho 135,95 m2 sa stane zastavanou plochou. Podlažná plocha nadzemných podlaží bude 631,89 m2. Jedinou funkciou objektu bude bývanie. Architektom projektu, ktorý získal súhlasné záväzné stanovisko mesta, je oceňovaná kancelária Kuklica Smerek Architekti. V poslednom období víťazí v súťažiach, pričom sa jej darí navrhovať kvalitné projekty rozličných typológií. Z väčších aktuálnych realizácií možno spomenúť Bytový dom Podunajská, ktorý je v pokročilej fáze výstavby. Okrem toho pripravuje atraktívny mestský polyfunkčný dom medzi Šancovou a Mýtnou. 

Takisto aj architektúra domu na Sasinkovej má byť príjemná a racionálna. Navrhovaný dom preberá základnú geometriu z okolitého urbanizmu. Hmota akceptuje všetky regulatívy územia. Architekti navrhujú aj akúsi exteriérovú izbu - loggiu, ktorú bude možné využívať počas teplých dní ako rozšírenie interiéru. Za domom vznikne záhrada, ktorá má priniesť priestor pre podporu komunity obyvateľov.

Z dnes zanedbaného a prehliadnuteľného vidieckeho domčeka v Starom Meste sa môže stať príjemné bývanie v atraktívnej a lukratívnej lokalite. Nie je to tak dávno, čo prieluku v susedstve Okresného riaditeľstva policajného zboru vyplnil polyfunkčný dom Sasinkova, ktorý taktiež vhodne doplnil domoradie na Sasinkovej. Dokončený bol v roku 2019 a do lokality priniesol okrem bytov aj priestor pre občiansku vybavenosť. Za architektúrou budovy stojí kancelária AVK Architects, developerom bol A.E. Invest. Dom na bývanie Sasinkova, môže v kontexte lokality pôsobiť ešte lepšie. 

 

Zdroj: Kuklica Smerek Architekti

 

Prieluky postupne zanikajú

Vypĺňanie mestských prieluk je veľká téma, pretože ide počet je v Bratislave vysoký a ubúdajú len pomaly. Doplniť uličnú čiaru novou zástavbou, ktorá by „ladila“ s už existujúcou, je výzva pre architektov. Existujúce objekty majú neraz špecifickú architektúru alebo mierku jednotlivých stavebných prvkov, preto je náročné zladiť súčasné výrazové prostriedky s pôvodnými.

Ešte väčšou výzvou to však je z hľadiska noriem a legislatívy. Pokiaľ sa výstavba v prieluke zvládne, prispeje k tvorbe kompaktnejšieho mesta, ktoré je ekologickejšie aj ekonomickejšie. Prísne normy na preslnenie a parkovanie však sťažujú vstup do lokalít, ktoré vznikali v úplne iných podmienkach a nezodpovedajú súčasným požiadavkám na novú výstavbu. Mnohé pozemky sú malé a neumožňujú vkladať parkovanie tak, aby bolo ekonomicky návratné. 

Napriek tomu sa v Bratislave podarilo v poslednom období vyplniť niekoľko "dier". Jedným z takýchto projektov je Bytový dom Varšavská od developera K.E.S. Invest. Ten vznikol vznikol v prieluke na mieste spevneného dvora. Dom má jednoduchý architektonický výraz, autorom architektúry je kancelária hfd architects.

Aj mestský blok medzi Námestím 1. mája, Jozefskou a Banskobystrickou ulicou bol donedávna charakteristický nesúrodou zástavbou a veľkým množstvom nezastavaných alebo nevhodne zastavaných plôch. To si uvedomili viacerí developeri. Významným hráčom sa stala predovšetkým finančná skupina Proxenta, ktorá tu zrealizovala jeden zo svojich prvých významnejších projektov Weinhauer. Tým vyplnila rozsiahlu prieluku na Jozefskej ulici. V podobnom duchu pokračovala aj neskôr s projektom Kesselbauer, ktorý je obrátený do Námestia 1. mája. Polyfunkčný blok obsahuje bývanie a komerčné jednotky v parteri, pričom obnovuje odstránenú fasádu kedysi známej pekárne Kesselbauer. 

Nové domy získala aj Banskobystrická. Dôležitým bol rok 2021, keď sa ukončila výstavba komplexu Metropolitan Star od spoločnosti Amalca Development. Tento sa tiahne naprieč blokom od Námestia 1. mája až po Banskobystrickú. V susedstve rastie Vila Biela opäť od Proxenty, jej susedom zas bude menší bytový dom s galériou

Development prebieha napokon aj v blízkosti Sasinkovej. Aktuálne je vo vysokom štádiu realizácie dom Milton House II, Grafobal Group Development zas pripravuje veľkú prestavbu domov medzi Sasinkovou a Moskovskou. Na Moskovskej 11 sa pripravuje rekonštrukcia a prestavba domu, ktorý je dnes v katastrofálnom stave.  

Naostatok, prieluky sa dajú dočasne využívať ako pobytové priestory, z ktorých má prospech miestna komunita. Na mieste Polyfunkčného domu Sasinkova sa v minulosti nachádzala mobilná záhrada. Druhým príkladom je prieluka na Radlinského ulici, ktorá sa zmenila na príjemné verejné priestranstvo. Vzniklo tu ihrisko s malými bránkami, basketbalové koše a v zadnej časti pozemku sedenie a zelené plochy. Vysadených bolo aj niekoľko mladých stromčekov. Na premenu sa podujalo občianske združenie Babie leto, ktoré má priestor v prenájme od Starého Mesta. 

Vypĺňanie prieluk, príp. nahradenie zanedbaných objektov novými a citlivo navrhnutými stavbami, je jednou z možností, ako efektívnejšie využívať priestor v exponovaných lokalitách. Dom na bývanie Sasinkova sa môže stať jedným z pozitívnych príkladov, ako by sa to malo robiť.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube