Author photoMartina Gregová 06.12.2022 19:10

Mesto ako špičkový developer. Nové nájomné bývanie môže zlepšiť celú štvrť

V poradí druhá architektonická súťaž, vyhlásená Pražskou developerskou spoločnosťou, rieši okrem nájomného bývania aj rozvoj celej lokality. Vďaka návrhu od českých architektov vznikne nielen nový bytový dom i verejné priestory. Tie môžu obohatiť život nielen obyvateľov domu, ale aj celej mestskej časti Praha 10.

Zdroj: Kuba & Pilař architekti

Zdroj: Kuba & Pilař architekti

Už pred pár mesiacmi sme informovali o víťaznom projekte v rámci historicky prvej architektonickej súťaže, vyhlásenej Pražskou developerskou spoločnosťou. Návrh, ktorý na základe nej vznikol, mestu prinesie až 56 nových nájomných bytov. Vyznačuje sa atraktívnou mestotvornou architektúrou, ktorá citlivo reaguje na charakter pražského vnútorného mesta. Verejnosť prijala víťazný dizajn pozitívne. 

Spoločnosť PDS bola založená v polovici roku 2020 a inšpiráciou pre jej vznik boli obdobné mestské developerské spoločnosti, dobre fungujúce v iných európskych metropolách. Založenie Pražskej developerskej spoločnosti je významným míľnikom v stavaní nájomných bytov (ale aj ďalších stavieb vo verejnom záujme). Spoločnosť má na starosti zhodnocovanie mestských pozemkov a následnú výstavbu (najmä) projektov nájomného bývania v českom hlavnom meste.

V súčasnosti PDS hospodári s viac ako 600.000 m2 pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve Prahy. Práve na týchto pozemkoch by malo v budúcnosti vyrásť niekoľko tisíc nájomných bytov. Vyhlasovanie architektonických súťaží, komunikácia a spolupráca s viacerými inštitútmi a profesiami – to všetko výrazným spôsobom mestu uľahčí samotnú výstavbu. V rámci prípravy projektov sa PDS snaží udržať vysokú urbanistickú a architektonickú kvalitu nových objektov, prihliadať na ich hospodárnosť a tiež na šetrné vynakladanie verejných prostriedkov. 

Galéria

  • Zdroj: Kuba & Pilař architekti
  • Zdroj: Kuba & Pilař architekti
  • Zdroj: Kuba & Pilař architekti
  • Zdroj: Kuba & Pilař architekti
  • Zdroj: Kuba & Pilař architekti

S cieľom naplniť tieto požiadavky vyhlásila spoločnosť v marci tohto roku prvú architektonickú súťaž na projekt bytového domu na ulici Botanice. Následne na to bola v júni roku 2022 vyhlásená druhá súťaž, ktorej cieľom bolo získať novú podobu mestského bytového domu Vršovická v mestskej časti Praha 10. Vyhlásenie historicky druhej architektonickej súťaže na mestský bytový dom súvisí so snahou vedenia hl. m. Prahy v rokoch 2019 – 2022 prispieť k riešeniu bytovej krízy rozšírením mestského bytového fondu, okrem iného profesionálnou prípravou mestského bytového developmentu. Aj táto kompetícia už pozná svojho víťaza. Je ním brnenská architektonická kancelária Kuba & Pilař architekti

Mestský bytový dom Vršovická sa bude v budúcnosti nachádzať na mestskom pozemku v časti Praha 10, v tesnej blízkosti futbalového štadióna Bohemians. Podľa víťazného návrhu má byť jeho súčasťou nielen 139 nájomných bytov, ale aj maloobchodné prevádzky či parkovanie pre rezidentov. Okrem toho návrh rieši aj parkovú úpravu neďalekého brehu potoka Botič a tiež nový cyklochodník. Vďaka tomu obyvateľom mesta ponúkne nielen nové kapacity nájomného bývania, ale aj nové verejné priestranstvá. Návrh navyše vťahuje vodný tok do poloverejného vnútrobloku pomocou pobytových schodov. Vo vnútrobloku vznikne naostatok vznikne nové námestie plné zelene. 

Víťazný návrh podľa odbornej poroty vhodne reagoval na dnes nevyužitý potenciál riešeného priestoru. Autori v ňom preukázali architektonický cit pre detail v rámci riešenia samotného bytového domu, a tiež aj urbanistické skúsenosti s navrhovaním verejných priestorov vo väzbe na okolitú zástavbu.

Podľa predsedkyne odbornej poroty Ing. arch Pavly Pannovej: „Víťazný návrh vhodným spôsobom kombinuje typológiu chodbového a pavlačového bytového domu, ktoré sú typické pre urbanistickú štruktúru Vršovíc." Nové mestské byty budú po vybudovaní určené prioritne pre profesie, ktorých činnosť je nevyhnutná pre chod mesta (predovšetkým pôjde o učiteľov a zdravotníkov) a tiež pre krehké sociálne skupiny, ako sú napríklad rodičia samoživitelia či osamelí seniori. 

Okrem návrhu samotného bytového domu Vršovická, ktorý mestskej časti poskytne nové kapacity nájomného bývania, však treba vyzdvihnúť aj návrh nového verejného priestoru v jeho okolí. Riešenie tohto priestoru ako súčasti súťažného zadania vyplynulo z memoranda o spolupráci, ktoré v roku 2021 podpísala Pražska developerská společnost s mestskou časťou Praha 10. V budúcom roku PDS plánuje vyhlásiť aj ďalšiu architektonickú súťaž na rekonštrukciu neďalekého futbalového štadióna. Petr Urbánek, riaditeľ PDS, však zdôrazňuje že „...predpokladom kvalitatívnej premeny celej lokality je koordinovaná investorská príprava vrátane integrovaného procesu návrhu jednotlivých zámerov.“ 

Po uplynutí formálnych lehôt začne PDS s víťazným architektonickým štúdiom tzv. JŘBU (rokovacie konanie bez uverejnenia), aby mohli začať práce na dokumentácii pre stavebné povolenie. Praha získa ďalšie kultivované nájomné bývanie a premení nevhodne využívaný priestor na súčasť mesta. Navyše do lokality vstupuje mimoriadne citlivo. Vďaka spojeniu s kvalitným verejným priestorom sa otvorí lokálnej komunite, z čoho budú napokon benefitovať aj obyvatelia domu.  

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube