Author photoMartina Gregová 17.10.2022 10:10

Česko spoznalo nových architektov roka 2022, významný projekt navrhujú aj na Slovensku

Jedno z najprestížnejších architektonických ocenení na území Česka - Architekt roku - získala dvojica, ktorá stojí za ateliérom Kuba & Pilař architekti. Ladislav Kuba a Tomáš Pilař spolupracujú už takmer 30 rokov a v minulosti získali radu domácich ocenení. Navrhli viacero zaujímavých realizácii na území Česka a v budúcnosti by sa mali podieľať aj na formovaní širšieho centra Košíc.

Zdroj: David Korsa, Kuba & Pilař architekti

Zdroj: David Korsa, Kuba & Pilař architekti

Cena Architekt roku je každoročne udeľovaná osobnosti, ktorá dlhodobo vyniká v oblasti architektúry a ktorá sa významne podieľa na šírení jej dobrého mena. Cenu vyhlasuje spoločnosť ABF, a.s., a jej cieľom je poukázať na význam a dôležitosť role architektov, ktorí svojou prácou ovplyvňujú nielen kvalitu života, ale podieľajú sa aj na kultúrnom rozvoji spoločnosti. Porota pri výbere finalistov kladie dôraz na odbornú úroveň ich práce, ale tiež aj na technologické a materiálové inovácie, šetrnosť k životnému prostrediu a mnohé iné aspekty, ktoré vo svojich návrhoch aplikujú. 

Víťazom štrnásteho ročníka ocenenia sa stalo architektonické štúdio Kuba & Pilař architekti, ktorého lídrami sú už 26 rokov architekti Ladislav Kuba a Tomáš Pilař. Ich stavby sa vyznačujú minimalistickou architektúrou a monumentálnosťou vzniknutých priestorov. Ako zaznelo v odôvodnení odbornej poroty, „s úzkym okruhom spolupracovníkov stvorili hneď niekoľko stavieb, které sa zapisujú do histórie českej architektúry. Bravúrne se pohybujú taktiež v oblasti urbanizmu, ich myšlienky sú zreteľné na tvári niekoľkých českých miest." Okrem vysokej architektonickej kvality realizácií vyzdvihuje odborná porota ekonomickú stránku ich návrhov, ktorá je podľa slov expertov jedným z hlavných dôvodov, prečo sa aj investori na spoluprácu s architektmi pozerajú kladne. 

Okrem víťazstva v cene Architekt roku 2022 si v minulosti za svoje diela odniesli aj víťazstvá v rámci ocenenia Grand Prix architektov a päťkrát boli nominovaní na prestížne medzinárodné ocenenie Európska cena za architektúru Mies Van der Rohe Award.  

Medzi najznámejšie realizácie od architektonické štúdia patrí knižnica brnenskej Filozofickej fakulty, prestavba Fakulty humanitných štúdií na Karlovej Univerzite, obchodný dom Omega v Brne a niekoľko bytových domov v Ostrave a Prahe. Ich poslednou vydarenou realizáciou je prístavba Juhočeskej vedeckej knižnice v Českých Budějoviciach, ktorá je nominovaná v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru. Okrem toho odborná verejnosť podľa poroty s nedočkavosťou očakáva realizáciu knižnice v Ostrave.

 

Prestavba Fakulty humanitných štúdií na UK, Praha 

Medzi najznámejšie realizácie architektonického štúdia patrí prestavba najmladšej fakulty v rámci Univerzity Karlovej v Prahe. V roku 2020 sa fakulta presťahovala do novej budovy, ktorá vznikla prestavbou komplexu jedálne a internátov. Návrh zachováva vonkajší tvar, podlažnosť aj proporcie pôvodného objektu jedálne. Zásadným zásahom je však vytvorenie centrálneho priestoru dvorany s veľkorysým strešným svetlíkom. Tá sa stáva spoločenským centrom fakulty a priestorovou spojnicou všetkých podlaží.  

Medzi použitými materiálmi prevláda pohľadový betón, čierna stierka podlahy a biele stolárske prvky a nábytkové vybavenie. Priestoru dominuje variabilná zostava sedenia v oranžovej farbe. 

 

Prestavba Fakulty humanitných štúdií na UK. Autor: David Korsa

 

Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice, České Budějovice

Medzi 29 dielami, nominovanými v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúry, sa nachádza aj realizácia od ateliéru Kuba & Pilař architekti. 

Dostavba rozširuje existujúcu knižnicu prostredníctvom na pohľad levitujúcej jednopodlažnej hmoty, ktorá je s pôvodnou budovou spojená v mieste súčasného vstupu. Dostavba ponecháva pôvodnej budove dominantné postavenie a priestor pre budúcu rekonštrukciu. Nový objekt je po celom obvode presklenný s výhľadmi do zelene. Vonkajší plášť tvoria vertikálne otočné sklenené lamely, ktoré vymedzujú dianie vo vnútri a mimo stavby.  

 

Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice. Autori: BoysPlayNice

 

Smíchov City, Praha

Na mieste jedného z najväčších brownfieldov v Prahe postupne vzniká nová mestská štvrť Smíchov City. Na základe odporúčania odbornej poroty sa na návrhu prvej etapy projektu architektonicky podieľalo sedem ateliérov, medzi nimi aj architekti z ateliéru Kuba & Pilař. Na ploche 25.000 metrov štvorcových by malo vyrásť 400 bytov a kancelárska budova s podlažnou plochou 10.500 metrov štvorcových. Súčasťou projektu sú aj základná a materská škola a tiež kultúrne centrá. 

 

Smíchov City. Zdroj: Sekyra Group

 

Mestská štvrť v areáli bývalých Východoslovenských tlačiarní, Košice

Ocenení architekti budú v budúcnosti meniť aj tvár východoslovenskej metropoly. V brownfielde po bývalých Východoslovenských tlačiarňach vyrastie v najbližších rokoch moderná mestská štvrť s bytmi, obchodmi, službami, námestíčkom a hodnotným verejným priestorom. Architektonický návrh od českého štúdia dbá na kvalitný verejný priestor, zachovanie priechodnosti územia a ponúka ucelený koncept polyfunkčnej štvrte, nadväzujúcej na okolitú zástavbu. Návrh architekti v blízkej budúcnosti dopracujú v spolupráci s košickými tvorcami z kancelárie KOPA-DESIGN. 

 

Mestská štvrť v areáli bývalých Východoslovenských tlačiarní. Zdroj: Kuba & Pilař architekti

 

Kancelária Kuba & Pilař architekti patrí k rastúcemu počtu popredných českých pracovísk, ktoré začínajú realizovať svoje projekty aj na Slovensku. V tejto chvíli je zreteľný nepomer medzi verejnými a súkromnými realizáciami, pričom prvá skupina u nás vzniká oproti Česku v oveľa menšej miere. Aj to je dôvod, prečo takéto naozaj kvalitné ateliéry prenikali na Slovensko len pomaly. Postupne však ale cítiť náznaky zmeny. Budúce roky tak snáď prinesú viacero projektov, ktoré budú môcť konkurovať mnohým vydareným príkladom, za ktoré Kuba & Pilař architekti obdržali prestížne ocenenie. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Prestavba Fakulty humanitných štúdií na UK. Autor: David Korsa
  • Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice. Autori: BoysPlayNice
  • Smíchov City. Zdroj: Sekyra Group
  • Mestská štvrť v areáli bývalých Východoslovenských tlačiarní. Zdroj: Kuba & Pilař architekti

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube