Author photoMartina Gregová 07.10.2022 19:00

Keď mesto spolupracuje s developermi: Nová pražská štvrť bola povolená rýchlejšie, získala financie na novú školu aj park

Vďaka spolupráci medzi mestom, mestskou časťou a súkromným investorom dostala nová pražská štvrť zelenú. Projekt Rohan City je ďalší príkladom toho, že nové pravidlá pre developerov, ktoré zastupitelia Hlavného mesta Praha schválili len nedávno, výrazným spôsobom urýchľujú povoľovacie procesy. Rovnako im pomáhajú vytvoriť vyvážené štvrte s kvalitným verejným priestorom a občianskou vybavenosťou.

Zdroj: Sekyra Group

Zdroj: Sekyra Group

Projekt Rohan City sa má nachádzať v širšom centre Prahy na aktuálne nevyužívanom a zanedbanom území Rohanského ostrova. Pozemky, na ktorých sa nová štvrť plánuje, boli v minulosti využívané na priemyselné a skladové účely. Časom sa z nich stal nevyužívaný brownfield tvorený náletovou zeleňou a golfovým ihriskom, ktorého rozloha je približne 21 hektárov. Odhaduje sa, že vo finálnej podobe bude nová štvrť poskytovať byty a pracovné miesta pre viac ako jedenásťtisíc ľudí. Na projekte sa okrem niekoľkých českých architektonických kancelárií podieľal aj známy dánsky urbanista Jan Gehl.  

Výstavba projektu bude prebiehať v piatich fázach, pričom sa predpokladá, že posledná by mala byť dokončená v roku 2035. V prvej fáze, ktorú spoločnosť Sekyra Group začala už v minulom roku, vznikne 220 bytov a dve administratívne budovy s odhadovanou podlažnou plochou 30.000 metrov štvorcových. V druhej fáze vznikne okrem nových mestských blokov aj rozsiahly park.  

So zmenou územného plánu sa v tejto lokalite počíta už od roku 2008, kedy architekt Pavel Hnilička vypracoval urbanistickú štúdiu. V roku 2018 ju schválili pražskí zastupitelia. Už v tomto období materiál obsahoval viacero regulačných prvkov, ktoré developer nesmie pri výstavbe a rozvoji územia porušiť. Medzi nich patrilo napríklad zachovanie uličnej čiary, tvar a smer ulíc, výška zástavby, vytvorenie aktívneho parteru a mnoho ďalších. V tomto období štúdia rovnako prešla aj procesom participácie, v rámci ktorého sa mohla vyjadriť široká verejnosť.  

Galéria

  • Zdroj: Sekyra Group
  • Zdroj: Sekyra Group
  • Zdroj: Sekyra Group
  • Zdroj: Sekyra Group
  • Zdroj: Sekyra Group

Len pomerne nedávno zastupitelia Hlavného mesta Prahy schválili zmenu územného plánu. Jej súčasťou je aj plánovacia zmluva, ktorá sa týka pozemkov na Rohanskom ostrove a ktorá umožní komplexnú premenu tohto dnes nevyužívaného brownfieldu na novú, prevažne rezidenčnú štvrť. „V januári tohto roka sme po veľkom úsilí schválili nové pravidlá pre developerov, spravodlivú a transparentnú platformu pre vyjednávanie so súkromnými investormi o ich podieloch na budovaní súvisiacej infraštruktúry a zabezpečení občianskej vybavenosti v prípade zhodnotenia pozemkov zmenou územného plánu," povedal Petr Hlaváček, v tom čase námestník primátora pre územný rozvoj a územný plán. „Ide o kľúčový nástroj na odblokovanie výstavby v meste a zároveň tvorbu vyvážených štvrtí s kvalitným verejným priestorom a dostatočnou občianskou vybavenosťou.” 

Aj samotná spoločnosť Sekyra Group, ktorá je investorom celého projektu, ocenila nastavenie jasných a transparentných pravidiel spolupráce medzi mestom a súkromnými investormi. Ako jej výkonný riaditeľ Leoš Anderle povedal, „bez tejto zmeny by nebolo možné uskutočniť plnohodnotný rozvoj lokality v takom rozsahu, v akom ho predpokladala schválená urbanistická štúdia.”  

Celkový objem investície na výstavbu projektu Rohan City presiahne 18 miliárd českých korún (736 miliónov eur). Mesto sa na základe nových pravidiel pre developerov dohodlo so súkromným investorom, že spoločnosť Sekyra Group poskytne Prahe a mestskej časti Praha 8 v súvislosti s rozvojom územia dobrovoľný príspevok vo výške 560 miliónov korún. Podstatná časť z týchto prostriedkov pôjde na výstavbu parku a novej školy. Radnica predpokladá, že plánovaná škola za 670 miliónov korún pojme viac ako 800 detí. Návrh novej školy v oblasti Praha 8 vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú vyhlásilo vedenie mestskej časti v januári tohto roku. Víťazný návrh od architektov Luděk Šimoník, Jan Stolek, Kryštof Foltýn a Ivo Stolek má obohatiť verejný priestor a prispieť k spoločenskému životu v lokalite.

Projekt Rohan City nie je prvým dôkazom toho, že Metodika spoluúčasti investorov na rozvoji funguje. V širšom centre Prahy je aj mnoho iných projektov, v rámci ktorých sa podarilo výrazne urýchliť povoľovacie procesy, vďaka čomu sa odomkli zablokované a nevyužívané územia pre výstavbu. Výbor pro územní rozvoj Zastupitelstva hl. m. Prahy sa týmto krokom usiloval o systémovú zmenu v rámci financovania mesta tak, aby z územného rozvoja mesta ťažili predovšetkým jeho obyvatelia. Vďaka tejto spolupráci mesta, mestskej časti a súkromného investora vznikne moderná štvrť, ktorá okrem rezidenčných objektov prinesie do oblasti aj nové administratívne a obchodné plochy a tiež plochy pre relax, šport, služby či zdravotné zariadenia. Ambíciou projektu Rohan City je vytvoriť príjemné miesto na život, ktoré bude prototypom 15-minútového mesta. 

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube