Author photoMartina Gregová 12.03.2024 20:34

Menšie zásahy sú viac ako veľké gesto. Obnova námestia z provinčného mestečka ukazuje návod pre centrum Bratislavy

Jedno námestie, ktoré je vlastne sériou rozličných priestorov bez dostatočnej atraktivity, aby sa tu človek zastavil. To je definícia bratislavského Námestia SNP a ešte nedávno aj centrálneho priestranstva v menšom chorvátskom meste. Toto však prešlo premenou, ktorá priniesla zefektívnenie pešej a cyklistickej dopravy, rozšírenie zelene aj pobytových plôch. Vznikol tak stredobod miestneho života. 

Autor: Zoran Bakić

Autor: Zoran Bakić

Chorvátske mesto Koprivnica s vyše 30-tisíc obyvateľmi v minulosti preslávili najmä závody spoločnosti Podravka, ktoré tu boli vybudované v druhej polovici 20. storočia počas obdobia silnej industrializácie. Teraz tu ale pribudla nová pýcha: kvalitne zrekonštruované hlavné námestie o rozlohe 15-tisíc metrov štvorcových. Za návrhom rekonštrukcie stojí chorvátske architektonické štúdio NFO, ktoré v minulosti získalo už nejedno lokálne ocenenie. Jedno z ich diel bolo dokonca nominované aj na prestížnu európsku cenu EUMies Award. 

Nedávno dokončená nová podoba centrálneho námestia v sebe spája tri predtým nie úplne prepojené verejné priestory. Projekt zahŕňal rekonštrukciu Námestia Bána Jelačića, predpriestoru miestneho trhoviska aj hlavného mestského námestia. Riešené územie je ohraničené viacerými významnými verejnými budovami, ako aj zeleným parkom a historickou budovou starej továrne Podravka.  

Hlavným zámerom architektov bolo premeniť predtým tranzitný verejný priestor na pobytový, a to s využitým existujúcich priestorových kvalít daného územia. Kľúčovým východiskom návrhu boli aj zaužívané toky chodcov a cyklistov, ktorým boli následne prispôsobené navrhované pobytové plochy. Autori návrhu za dôležité považovali aj funkčné napojenie nového verejného priestoru na okolitú zástavbu.  

Galéria

  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić
  • Autor: Zoran Bakić

Všetky vyššie spomenuté zámery sa pretavili do výslednej podoby námestia. Jeho funkčné členenie bolo opticky posilnené rôznymi druhmi a farbami dlažobným kociek. Najvýraznejšími plochami sa stali chodníky  v tvare písmena X, ktoré mali kopírovať najrýchlejšie trasy skrz námestie. Dnes tieto časti slúžia predovšetkým cyklistom, prechádzajúcim týmto verejným priestorom. Cyklistický pruh „X“, ktorý križuje námestie, je vyrobený z nahrubo tesaného betónu, aby sa zdôraznila zmena materiálu a tým aj odlišná funkcia týchto častí.

Zvyšnú plochu následne zaberajú pobytové priestory. „Použitím rôzneho urbanistického vybavenia, svetla/tieňa a rôznych dlažieb tvoríme mestskú koláž možných menších zón navrhnutých s ohľadom na kontext a zvyky Koprivničanov,” opisujú svoj zámer architekti. V rámci riešeného územia vzniklo celkovo 12 funkčným zón. Pred neďalekou galériou sa nachádza exteriérová umelecká zóna s prvkami umožňujúcimi usporadúvanie výstav. V okolí vysokých javorov zas vznikla pop-up zóna, na ktorej sa konajú letné akcie. V blízkosti okolitých reštaurácií a kaviarní sa nachádzajú letné terasy.  

Dôležitou súčasťou návrhu je aj na mieru navrhnutý mestský mobiliár, ktorý podporuje nové funkčné náplne. Na námestí možno nájsť drevené lavičky, stojany na bicykle či betónové kruhové lavičky obkolesujúce vysoké stromy, prípadne také, ktoré zároveň slúžia ako kvetináče pre novovysadenú zeleň. Neprehliadnuteľnou súčasťou námestia je aj solárny panel, ktorý návštevníkom poskytuje wi-fi alebo informácie o čase a aktuálnom počasí. Jeho súčasťou sú elektrické zásuvky, slúžiace na pohotovostné nabitie telefónu.  

V rámci rekonštrukcie námestia došlo aj k menším, za to efektívnym úpravám existujúcej fontány. Jej okraje boli po celom obvode znížené o niekoľko centimetrov. Fontána tak bola lepšie sprístupnená a v letných mesiacoch slúži na osvieženie či ako herný priestor pre deti. Ako súčasť rekonštrukcie boli zachované všetky existujúce stromy. Tie boli zároveň doplnené o novú zeleň.  

Rekonštrukcia centrálneho námestia v chorvátskej Koprivnici nadviazala na existujúce kvality verejného priestoru, ktoré boli v rámci novej podoby podporené a zvýraznené. Návrh vychádzal z dôkladnej analýzy okolitých budov, zaužívaných peších a cyklistických trás a z požiadaviek na chýbajúce funkcie či odstránenie nedostatkov. Spojením troch verejných priestorov do jedného funkčného a materiálového celku architekti docielili zvýraznenie dôležitosti tohto verejného priestoru.  

Aj napriek tomu, že upravené námestie stavia skôr na menších intervenciách než na veľkých architektonických gestách, architektom sa podarilo výrazne zefektívniť fungovanie tohto verejného priestoru. Vďaka tomu do mesta priniesli nové možnosti rozvoja kultúry, mestského života aj cyklistickej dopravy. V určitách ohľadoch ide o podobnú situáciu ako pri bratislavskom Námestí SNP, ktoré má dnes tiež len tranzitný charakter. Úspech Koprivnice by mohol byť náznakom, čo čaká pri dobrom prevedení slovenskú metropolu. 

 

(NFO, Koprivnica, YIM.BA) 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube