Author photoMartina Gregová 27.11.2023 17:48

Malý krok, veľký efekt: Jednoduchý zásah spríjemnil nemocnicu a získal architektonickú cenu

Tradičný obraz slovenských zdravotníckych zariadení je pomerne depresívny. Zastaralé chodby, miestnosti a priestory niekedy pôsobia skôr ako z hororového filmu a ani zďaleka nevytvárajú príjemné prostredie pre pacienta. Existuje však relatívne jednoduchý spôsob, ako nemocnice či polikliniky naplniť pozitívnejším vyznením. Dokazuje to jeden z víťazov interiérovej ceny Insaid Awards.

Autor: Matej Fabiánek

Autor: Matej Fabiánek

Slovenská asociácia interiérových dizajnérov SAID koncom októbra vyhlásila víťazov 4. ročníka ocenenia Insaid Awards. Jeho cieľom je propagovať kvalitné interiérové realizácie, vzdelávať odbornú aj laickú verejnosť a šíriť osvetu o interiérovom dizajne. Do súťaže môže interiér prihlásiť firma, investor, dodávateľ, výrobca aj fyzická osoba.

Spomedzi všetkých prihlásených diel odborná porota nominovala 14 interiérov, ktoré sa uchádzali o získanie niektorej zo siedmich cien. Napokon počas festivalu Intebold, ktorý sa konal 20.10.2023 v priestoroch Fakulty architektúry a dizajnu STU, vyhlásila víťazné projekty v piatich hlavných kategóriách. Zároveň porota udelila dve výnimočné ocenenia poroty a tri ceny pre študentské projekty.  

Zaujímavosťou štvrtého ročníka je fakt, že všetky ocenené diela, okrem tých študentských, sa nachádzajú v Bratislave. Medzi nimi napríklad interiér bytu SKYFLAT, ktorý je súčasťou komplexu Sky Park, kancelárske priestory Lighting Beetle či reštaurácia Bistric.  

Galéria

  • Autor: Matej Fabiánek
  • Autor: Matej Fabiánek
  • Autor: Matej Fabiánek
  • Autor: Matej Fabiánek
  • Autor: Matej Fabiánek
  • Autor: Matej Fabiánek

Rovnako zaujímavé je aj to, že medzi oceneným dielami sa nachádzajú až dve zdravotnícke zariadenia. V kategórii Verejný interiér zabodovali vnútorné priestory Nemocnice Bory, ktorých návrh pochádza od štúdia AT26 architects. Interiér je kombináciou neutrálnych prvkov a plôch spolu s farebnými akcentmi, zvýrazňujúcimi dôležité zóny v rámci nemocničného priestoru.

Okrem Nemocnice Bory však v tomto ročníku bodoval aj iný interiér, ktorý je súčasť zdravotníckeho zariadenia. Konkrétne ide o Revitalizáciu vstupných priestorov Neonatológie v Univerzitnej nemocnici na Kramároch. Tomuto interiéru sa odborná porota rozhodla udeliť Cenu za kreativitu, a to úplne oprávnene. Ide totiž o skvelý príklad toho, že vytvorenie príjemného nemocničného prostredia nemusí byť len o veľkých projektoch a rekonštrukciách. Niekedy existujúce vnútorné priestory stačí len vizuálne zatraktívniť a tým prispieť k celkovej pohode návštevníkov.  

Ocenená realizácia pochádza od Zuzany Kráľovičovej a Gabriely Chvostaľovej a vznikla ako jeden z mnohých projektov v rámci platformy Zážitkové steny. „Špecializujeme sa na kreslené steny, ilustrácie, ktoré pridávajú do vašich priestorov nezameniteľný charakter a estetickú hodnotu,” definujú svoju tvorbu autorky v rámci svojej prezentácie. „Naša ilustrátorka vytvára unikátne grafiky, ktoré zohľadňujú vašu osobnú víziu a transformujú vaše steny do umeleckých diel, ktoré sú absolútne jedinečné. Tieto diela sú šité na mieru, čím sa stávajú centrom pozornosti v akomkoľvek interiéri.”  

Zatraktívnenie vstupných priestorov neonatológie teda spočívalo najmä vo vytvorení na mieru navrhnutej grafiky, ktorá odzrkadľuje hlavnú funkciu riešených priestorov a pretvára predtým všedné prostredie na jedinečný zážitok. V interiéri sa objavujú dve hlavné materiály - tapeta použitá na stenách a dverách a svetelné panely z textílie, ktorá bola potlačená UV tlačou. 

„Snažili sme sa zbaviť priestor všetkých tých dôležitých nálepiek tým, že sme ich zakreslili do tapety. Súčasťou návrhu tejto vstupnej chodby a revitalizácie týchto priestorov bolo aj vytvorenie ilustrovaných uniforiem pre zdravotníkov neonatologického oddelenia,” opisuje Zuzana Kráľovičová, jedna z autoriek projektu.

Vstupné priestory Neonatologického oddelenia na bratislavských Kramároch nie sú jedinou realizáciou Zážitkových stien. Originálne grafiky z dielne slovenských autoriek zdobia napríklad Local Bistro Slnečnice, detský kútik ŽaboŽrut v bratislavskom Avion Shopping Parku či zasadačku v hoteli Karpatia v Humennom.  

Trendy v oblasti výstavby zdravotníckych zariadení naznačujú, že kvalitná architektúra môže výrazným spôsobom ovplyvniť uzdravovací proces pacientov a ich psychickú pohodu. Modernizácia existujúcich zdravotníckych zariadení, vrátane ich interiérov, je jednou z najväčších výziev, s ktorými sa Slovensko aktuálne musí popasovať. Projekt z Kramárov je príkladom ekonomicky úspornejšieho spôsobu, ako aspoň k čiastočnej humanizácii zdravotníckych zariadení možno pristúpiť.

Skutočne komplexné rekonštrukcie s náležitým technologickým či kapacitným štandardom to nenahradí. Už teraz ale možno pomerne jednoducho spraviť zdravotnícke zariadenia príjemnejšími - a popritom aj získať Cenu za kreativitu v rámci ocenenia INSAID AWARDS.  

 

(Zážitkové steny, INSAID AWARDS, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube