Author photoWinwin 22.06.2023 14:14

Atraktívny interiér pre špičkovú reštauráciu: V Záhorskej Bystrici vznikol podnik, spájajúci tradície s modernou

V Záhorskej Bystrici vznikol nový koncept reštaurácie, ktorý nadväzuje na malokarpatské tradície a návštevníkov osloví zážitkovou gastronómiou podčiarknutou elegantným interiérom. Za návrhom interiéru, ktorý je súčasťou novovybudovaného areálu, stoja winwin architects, ktorých portfólio obsahuje množstvo realizácií občianskych a reprezentatívnych interiérov na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Autorka: Welin Nagy

Autorka: Welin Nagy

Architekti nadviazali na víziu majiteľa, vášnivého cestovateľa a milovníka dobrého jedla, ktorého kuchyňa sa riadi mottom: „Jedlo môže byť len také dobré, aké dobré sú jeho suroviny“. Výsledkom je interiér, ktorý sa nesnaží návštevníka ohromiť jednou dominantou – práve naopak, cieľom je vnímať ho ako celok. Vyzdvihuje tradičné kvalitné materiály, ktorými pôsobí na celé spektrum zmyslového vnímania návštevníka, ako sú okrem vizuálnych podnetov aj hmat, sluch a čuch. V interiéri je prezentovaná ich najprirodzenejšia forma bez pridanej pozlátky.

Základnému priestoru s veľkorysými proporciami dodalo ľudskú mierku jeho horizontálne rozčlenenie, dosiahnuté rôznymi nástrojmi. K fasáde orientovanej do záhrady architekti vložili mezanín navyšujúci kapacitu sedenia, čím zároveň návštevníkom sprístupnili najcennejšie výhľady na Malé Karpaty. Centrálne umiestnený bar s priehľadom do otvorenej kuchyne, umiestnený oproti vstupu, je prekrytý trámovým prestrešením, ktoré pokračuje do bistro zóny otvárajúcej sa do predzáhradky. Tento vložený prvok má zároveň nadviazať na presahy vinárstva a kvalitného vína, ktoré kuchyňa vyzdvihuje ako neoddeliteľnú súčasť menu.  

Návrh interiéru zároveň reflektuje požiadavky na celodenné využívanie. Reštaurácia so sedením odstupňovaným od fine – dining až po multifunkčný layout zón pod a nad mezanínom sa zameriava prevažne na obedné a večerné menu. Bistro zas vypĺňa medzery buď v čase raňajok, alebo, naopak, neskorších večerných stand-by akcií.

Galéria

  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy
  • Autorka: Welin Nagy

Aj napriek tomu, že materiály použité v interiéri odkazujú na tradície, ich realizácia je dotiahnutá s dôrazom na súčasný detail – či už ide o frézovaný kamenný obklad raňajkového pultu, masívnu drevenú podlahu, obklad zo štiepaného kameňa alebo minimalistický krb osadený v dnes už vzácnom spišskom travertíne. Paletu materiálov zakončuje výber sedenia, ktoré kombinuje masívne drevo, kožu a kov. Jednotlivé kusy sa vyznačujú súčasným dizajnom a remeselným detailným spracovaním.

Napriek tomu, že interiér je ladený monochromaticky, resp. jeho jedinými farbami sú farby použitých materiálov, nepôsobí monotónne, práve naopak. Stavil na kontrasty. Či už ide o vizuálne spojenie subtílnych čiernych oceľových alebo železných konštrukcií so svetlými plochami podláh z prírodného kameňa, alebo kontakt drsne pôsobiaceho kamenného obkladu s hladkými povrchmi pultov a jemnými textíliami. Príjemné pôsobenie interiéru podčiarkuje riešenie akustiky, ktorá často ostáva pri podobných priestoroch opomenutá. V tomto prípade ju rieši veľkoplošný podvesený podhľad z prírodných vlákien zasahujúci celú dĺžku priestoru.

Osvetlenie podporuje myšlienku nenásilného navodzovania atmosfér vzhľadom na rozdielne funkcie v priestore. Scénické nastavenie kombinuje nenápadné funkčné svietidlá s výraznými dizajnovými prvkami, ako napríklad závesné železné kruhové svietidlá zvesené v priestore nad fine – dining sedením priamo pred vstupom. Osvetlenie má zároveň úlohu pritiahnuť návštevníkov a prezentovať interiér aj navonok. Od ulice sú týmto prvkom na prvý pohľad zreteľné závesné svietidlá so vzdušnými ľanovými tienidlami vypĺňajúcimi priestor nad bistro zónou.

Architekti týmto prelínavým spojením tradičného a moderného prevedenia vytvárajú prepojenie aj s architektonickým štýlom celého areálu, ktorého autormi sú cakov+partners. Samotná architektúra je súčasná svojou neortogonálnou formou a podporuje priehľady a otváranie sa do exteriéru veľkoplošnými preskleniami. Dojem zmäkčuje použitím dreveného latkového obkladu na pevných častiach fasády.

Exteriér vyzdvihuje reštaurácia ako neoddeliteľnú súčasť prevádzky. Záhrada otočená smerom na Malé Karpaty poskytuje množstvo zákutí pre možnosť sedenia. Autormi krajinárskeho riešenia sú architektky z Ateliéru Papaver. Okrem stromov a vodných prvkov sa tu nachádzajú lavičky integrované do vyvýšených záhonov s cortenovým obkladom. V budúcnosti sa uvažuje o realizácii záhradnej kuchyne, ktorá by ešte viac podporila tradičné kulinárske zážitky grilovania na dreve.

 

Autorka: Ing. arch. Lucia Kušnírová

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube