Author photoAdrian Gubčo 15.05.2023 12:26

Nová atrakcia Záhorskej Bystrice? Dokončená bola výnimočná autoumyváreň

Záhorská Bystrica sa prudko rozvíja a radikálne mení svoju podobu. Veľká časť nových projektov je navyše orientovaná na vyššiu strednú triedu, v dôsledku čoho získava status exkluzívnejšej časti Bratislavy. Aj preto sem prichádzajú nové prevádzky a služby, ktoré prinášajú netradičné koncepty, schopné pritiahnuť návštevníkov z celej metropoly.

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Mestská časť mala relatívne vysoký status už v minulosti, keď sa tu začala realizovať luxusnejšia rezidenčná štvrť Strmé Vŕšky. V čase jej vzniku, na začiatku 21. storočia, ju dokonca médiá označovali za „bratislavské Beverly Hills“. Hoci je toto pomenovanie značne nadsadené, neskorší vývoj potvrdil, že ide o jednu z prestížnejších častí mesta.

Najradikálnejšie zmeny prišli v posledných rokoch, kedy sa začala vo väčšej miere budovať zóna Pod Vŕškami (inak známa ako Krče). Postupne tu vznikla séria blokov bytových domov s komornou mierkou, doplnená o individuálnu bytovú výstavbu. V krátkom čase tu pribudol alebo pribudne štvorciferný počet obyvateľov s vyššími disponibilnými príjmami, na čo sa viaže aj vznik adekvátnej občianskej vybavenosti.

Jednou z čerstvo dokončených novostavieb je aj kombinácia autoumyvárne a detailingového centra, doplnená o reštauráciu. Na rozdiel od obdobných banálnych umyvární, ktoré dotvárajú prostredie čerpacích staníc alebo parkovísk pri nákupných centrách, však v Záhorskej Bystrici vznikol pomerne výnimočný projekt. Investor, spoločnosť Americana s.r.o., tu umiestnila architektonicky príťažlivý súbor objektov s vysokými ambíciami.

Galéria

  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners

Za investorom stoja manželia Martina a Peter Šumichrastoví. Podľa vlastných slov si Peter Šumichrast vybudoval kariéru ako obchodník s technológiami, okrem toho je však veľkým milovníkom (a zberateľom) áut. Obaja manželia sú zároveň nadšencami gastronómie. Z toho vychádza koncept projektu Bistric.

Development je tvorený dvojicou objektov. V západne umiestnenej stavbe bude autoumyváreň a detailingové centrum so šesticou boxov. Keďže sa prevádzka bude nachádzať vnútri objektu, nemala by rušiť okolie. Okrem čistenia sa tu bude realizovať aj lakovanie áut. Investor tak chce všetky s automobilmi súvisiace aktivity realizovať pod jednou strechou. Budova má halový charakter a dve podlažia, časť fasády je presklená, zvyšok je obložený drevenými doskami.

Architektonicky naň nadväzuje druhý objekt reštaurácie, ktorá sa prezentuje kvalitnou kuchyňou a spoluprácou so známym a oceňovaným šéfkuchárom. Drevo dominuje nielen na fasáde, ale aj v interiéri podniku. Celkovo bude mať vzdušný a veľkorysý charakter, keďže aj v tomto prípade ide o objekt halového typu.

Investor pre návrh oslovil kanceláriu Cakov + Partners, známu svojimi elegantnými realizáciami rodinných aj bytových domov. Rukopis kancelárie je na projekte zreteľný, Bistric tak pôsobí decentne a súčasne zároveň. Po architektonickej stránke pôjde pravdepodobne o jednu z najvýraznejších novostavieb v tejto časti Záhorskej Bystrice, a to aj napriek pomerne malej mierke.

Projekt je už v tejto chvíli dokončený a pripravuje sa na otvorenie. V prípade autoumyvárne investor avizuje, že to bude „čoskoro“, pri reštaurácii by to malo byť na začiatku júna. Povolenie získal ešte v priebehu roka 2021, pričom sa voči zámeru nikto neodvolal. Všetko tak nasvedčuje tomu, že sa manželom Šumichrastovým podarilo miestnu komunitu presvedčiť o prínose tohto špecifického developmentu.

 

Investor spojil osobný koníček s podnikaním, čo ukazuje aj vystavený veterán v lobby autoumyvárne. Autor: Nino Belovič / YIM.BA

 

Záhorská Bystrica takto získala kombináciu funkcií s teoreticky veľkým dosahom. Kým autoumyváreň a detailingové centrum dokáže pritiahnuť širokú komunitu (pravdepodobne najmä bonitných) majiteľov automobilov, susedná reštaurácia chce svojou atraktivitou presiahnuť hranice mestskej časti.

Z pohľadu developera pravdepodobne nejde o rýchlo návratný projekt, ale o spojenie osobného koníčku s podnikateľskou aktivitou. Nejde o jediný príklad, kedy investori vložili svoje peniaze do natoľko prepracovaných realizácií, že profit je možno až druhoradou záležitosťou. Výsledkom sú niektoré z najlepších projektov na Slovensku (stačí sa pozrieť na Nádvorie v Trnave alebo potraviny Od Našich v Devíne).

Sú to práve takéto aktivity bohatých podnikateľov, ktoré majú potenciál zvýšiť celkovú príťažlivosť mesta či štvrte. Prirodzene, Bistric nebude pre každého a nejde vyslovene o verejnoprospešnú funkciu. Charakter prostredia však spoluvytvára kombinácia rozličných investícií, ktoré celkovo vytvárajú obraz kvalitného miesta, vhodného pre život.

Záhorská Bystrica napokon patrí k mestským častiam, kde sa na dbá aj na realizáciu verejných projektov. V posledných rokoch bolo dokončené rozšírenie materskej i základnej školy, ich modernizácia a úprava areálu. Nedávno sa otvorila prvá etapa vzniku športovej zóny Krče, tvorenej pumptrackom či exteriérovým fitness. V príprave je druhá etapa, ktorá by mohla byť dokončená v priebehu budúceho roka. V najbližšej dobe by mohla pribudnúť aj nová škola v zrekonštruovanom areáli Elektrovodu.

Nemožno tak povedať, že by sa úroveň Záhorskej Bystrice zvyšovala len z pohľadu jej najbohatších obyvateľov. Mestská časť dnes v určitých ohľadoch nastavuje latku rozvoja – a ten na seba viaže aj netradičné súkromné investície, ktoré sa stanú pozitívnou súčasťou jej imidžu.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube