Author photoAdrian Gubčo 29.06.2021 11:25

V Záhorskej Bystrici vznikne netradičná autoumyváreň

V mestskej časti Záhorská Bystrica sa pripravuje vznik netradičnej autoumyvárne. Nepôjde o typické zariadenie, aké sa bežne nachádza pri čerpacích staniciach, ale o dizajnovú stavbu, ktorej súčasťou bude aj výstavný priestor pre veterány a gastronomické zariadenie. Mestská časť tak namiesto banálneho objektu získa zaujímavý a architektonicky príťažlivý prvok občianskej vybavenosti.

Zdroj: Cakov + Partners

Zdroj: Cakov + Partners

Nová autoumyváreň je naplánovaná v dotyku s developmentom Pod Vŕškami, na pozemku naproti dnešnému predajnému centru projektu. V susedstve sa nachádzajú rodinné domy, čo by na prvý pohľad mohlo vyvolávať dojem konfliktu jednotlivých funkcií. Koncept nového zariadenia je však odlišný: namiesto hlučnej a len málo estetickej prevádzky tu chce investor, spoločnosť Americana s.r.o., umiestniť objekt, ktorý hodnotu územia skôr zvýši.

Samotné umývanie áut má byť totiž ručné s maximálne šiestimi boxami. To nebude vyvolávať hluk zaťažujúci okolie, objekt bude zároveň uzavretý. V každom prípade bude musieť dodržať všetky hygienické náležitosti, súvisiace s daným typom prevádzky. Súčasťou služieb má byť podľa všetkého aj detailing, teda čistenie a lakovanie áut. Oveľa zaujímavejšie sú však ďalšie funkcie, ktoré tu vzniknú: umiestnené by tu mali byť akési výstavné priestory, kde chce investor umiestniť svoju zbierku veteránov, a nové bistro.

Investor pre návrh oslovil kanceláriu Cakov + Partners, známu svojimi elegantnými realizáciami rodinných aj bytových domov. Objekt nesie typický rukopis kancelárie, bude disponovať veľkým rozsahom presklených plôch a podľa všetkého aj kvalitnými materiálmi. Prevádzka a súvisiace priestory budú umiestnené na dvoch podlažiach. Bistro, ktoré bude súčasťou projektu, doplní dosiaľ obmedzenú ponuku občianskej vybavenosti a služieb, no nadviaže na prílev nových obyvateľov po ukončení výstavby blízkych rezidenčných projektov.

Projekt už má v tejto chvíli vydané stavebné povolenie, pričom v stavebnom konaní si nikto neuplatnil námietky. Developer tak bol schopný presvedčiť lokálnu verejnosť, že zámer nebude záťažou, ktorá zhorší kvalitu života v lokalite. Výstavba by sa mala spustiť údajne už v týchto týždňoch.

Autoumyváreň v Záhorskej Bystrici je síce pomerne malý a netypický projekt oproti väčšine developmentov, o ktorých píšem, zaslúži si však pozornosť. Podľa všetkého pôjde o architektonicky príťažlivú stavbu so zaujímavou náplňou pre nadšencov automobilových veteránov. Majiteľ spojil svoj koníček so vznikom priestoru, ku ktorému bude mať prístup aj verejnosť. Periférna mestská časť tak získa zaujímavý doplnok, ktorý je v Bratislave do istej miery unikátny.

 

Zdroj: Cakov + Partners

 

Pre kanceláriu Cakov + Partners nejde o jediný návrh pre Záhorskú Bystricu. Na Malinskom vrchu nad mestskou časťou a priľahlou obcou Marianka by mohla podľa predstáv architektov pribudnúť nová rozhľadňa. Preto vytvorili koncept veže tvorenej štvoricou schodiskových ramien, ktoré pôdorysne opisujú bod X na mape. Rozhľadňa má preto aj názov veža X. V tejto chvíli ide skôr o príťažlivý architektonický koncept, ako konkrétny projekt, podobná vízia kancelárie Architekti Šebo Lichý pre Devínsku Kobylu je však veľkým úspechom. Veža X by mohla byť ďalším.

Záhorská Bystrica sa takto kúsok po kúsku stáva atraktívnejšou mestskou časťou. Dnes už nejde len o „dedinu v meste“, ale v čoraz väčšej miere priamu súčasť Bratislavy, s ktorou bude skôr či neskôr priamo fyzicky prepojená. Okrem nových obytných súborov Pod Vŕškami či Záhorské Sady sa totiž postupne rozvíjajú aj zóny Orešianky či Podkerepušky. Úlohou mesta a mestskej časti je teraz pripraviť podmienky pre to, aby nové štvrte neboli nielen záťažou, ale ani nudnou sériou domov či bytoviek bez akejkoľvek pridanej hodnoty.

Najlepšie k tomu vie verejný sektor prispieť sám, keď v spolupráci s developermi navrhne vzájomne prospešné opatrenia v podobe vzniku verejných priestorov či vybavenosti. Tie potom majú byť na vysokej architektonickej či dizajnovej úrovni a dobre udržiavané. Ide o základ pre vytvárane príjemných, udržateľných a kvalitných štvrtí. Bohužiaľ, ako sme v posledných desaťročiach svedkom, na nezastupiteľnú úlohu verejného sektora v tvorbe nových štvrtí sa akosi zabúda – pričom pasívne je samotné mesto a mestské časti.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners
  • Zdroj: Cakov + Partners

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube