Author photoAdrian Gubčo 23.02.2024 17:54

Juraj Droba: Bratislavský kraj nepatrí k najbohatším regiónom Európy, toto vnímanie mu ubližuje

Bratislavský samosprávny kraj je najmenším slovenským krajom, no s ohľadom na prítomnosť hlavného mesta je jedným z najvýznamnejších. Podľa oficiálnych štatistík je dokonca v prepočte na obyvateľa jedným z najbohatších v Európskej únii. Na jeho tvári to ale nie je zatiaľ veľmi vidieť. Kedy sa to zmení, prezradil v najnovšej Metropole Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

Zdroj: Startitup

Zdroj: Startitup

Bratislavský kraj je oficiálne najbohatším na Slovensku. Koncentruje sa v ňom najviac ľudí s najvyššími príjmami, sídli tu najviac medzinárodných firiem a rovnako aj centrálne orgány štátu. Z toho vychádza predpoklad, že sa tu bude nachádzať aj najkvalitnejšia infraštruktúra, najmodernejšie školy alebo vynikajúco zrekonštruované pamiatky.

V praxi to ale neplatí. Mnohé historické budovy chátrajú a sú až v ruinóznom stave. Školy v kraji sú zastarané a nezriedka v horšom stave ako v ostatných krajoch. Samostatnou kategóriou sú cesty, pričom aj významné ťahy boli ešte nedávno narušené. Pripúšťa to aj predseda samosprávneho kraja Juraj Droba, ktorý je vo svojej pozícii už druhé volebné obdobie. Od počiatku čelí obrovskému investičnému dlhu.

Napriek tomu sa v posledných rokoch dokončilo alebo naplánovalo viacero atraktívnych projektov. K aktuálnym realizáciám patrí komplexná rekonštrukcia divadla Aréna, obnova Bratislavského bábkového divadla alebo znovuoživenie kaštieľa v Čunove. Okrem toho sa k ukončeniu blíži aj obrovská vlna modernizácií a rozšírení škôl, ktorú sprostredkoval práve Bratislavský kraj, a pracuje sa na opravách ciest.

 

 

Podľa Drobu sa tak začína obdobie, kedy bol kraj viditeľne zanedbaný, chýliť ku koncu. Kraj má pred sebou ešte ambicióznejšie projekty a rieši nové výzvy, pre ktoré doteraz nebol priestor. Predseda verí, že obyvatelia BSK budú onedlho disponovať mimoriadne vysokou kvalitou života – nie je to však bez rizík. Tými sú predovšetkým nevhodné vládne zásahy do financovania samospráv.

Metropola je diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube