Author photoAdrian Gubčo 10.04.2023 20:34

Ivana Némethová zo združenia Znepokojené matky: Prakticky každý dospelý človek v Bratislave má auto, verejná doprava je na chvoste záujmu politikov

Klimatická kríza v čoraz výraznejšej miere ovplyvňuje život obyvateľov planéty, vrátane Slovenska. Oveľa viac však zasiahne nasledujúce generácie. Táto obava podnietila skupinu aktívnych žien k založeniu občianskeho združenia Znepokojené matky. Sústredený tlak a aktivity združenia majú prispieť k zmenám, ktoré prispejú k zníženiu dosahu aktivít spoločnosti na klimatickú zmenu.

Medzi vedeckou obcou panuje takmer úplná istota, že klimatická zmena, ktorou planéta v súčasnosti prechádza, je radikálnym spôsobom zrýchlená v dôsledku ľudských aktivít. Pravidelne aktualizované dáta zo strany Medzinárodného panelu pre klimatickú zmenu (IPCC) potvrdzujú, že v dôsledku vypúšťania skleníkových plynov do atmosféry sa planéta rýchlo otepľuje. Do konca storočia to môže byť aj o vyše dva stupne navyše oproti obdobiu pred začiatkom industrializácie.

To nevyhnutne povedie k radikálnym zmenám, ktoré ovplyvnia život na celom svete – Slovensko nevynímajúc. Nie je prekvapením, že mnohí preto už radšej hovoria o klimatickej kríze a požadujú zvýšenú aktivitu v boji proti ďalšiemu znečisťovaniu. Najtvrdšie sa začínajú ozývať mladé generácie, ktoré sa môžu dožiť tých najtvrdších prejavov meniacej sa klímy.

Mládežnícke iniciatívy už existujú aj na Slovensku a v reakcii na ne vzniklo združenie rodičov – konkrétne matiek, ktoré v roku 2019 založili organizáciu Znepokojené matky. Napriek relatívne krátkej dobe existencie sa im podarilo zvýšiť povedomie o dopadoch zmeny klímy, otvoriť viacero tém a rozbehnúť niekoľko petícií či protestov. Taktiež mali možnosť sedieť za jedným stolom s viacerými poprednými politikmi, od ktorých sa im nateraz podarilo získať prísľub zvýšenej aktivity v otázkach, súvisiacich s ochranou životného prostredia.

 

 

Znepokojené matky sú dnes jednou z najvýznamnejších organizácií, ktoré nehovoria len o globálnych otázkach, ale venujú sa aj mestskému životu a jeho vzťahu ku klimatickým zmenám. Aktívne sa zasadzujú o podporu cyklodopravy, ukľudňovanie mestských ulíc, lepšie podmienky pre verejnú dopravu alebo reguláciu parkovania. Popritom sa energicky zapájajú do diskusií, ktoré bývajú nezriedka pomerne vyostrené.

Napokon, ako zdôrazňuje aj Ivana Némethová, architektka a členka Znepokojených matiek v najnovšom diele Metropoly, klimatická kríza nikam neodchádza. Preto treba hovoriť o tom, čo môže Bratislava robiť lepšie, kde sa môže inšpirovať a aké opatrenia sú potrebné. Mnohé kľúčové rozhodnutia spočívajú na politikoch, ide však aj o správanie každého jedného človeka.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube