Author photoAdrian Gubčo 01.04.2023 20:11

Architekt Roman Talaš: V Bratislave sa stavia málo, najväčším developerom by malo byť mesto

Architektonická a projekčná kancelária Siebert + Talaš patrí k najväčším architektonickým pracoviskám na Slovensku a ako jedna z mála má pobočku aj v zahraničí. Už od roku 2002 sa zúčastňuje na formovaní podoby Bratislavy, a to nielen prostredníctvom navrhovania či projektovania budov alebo štvrtí, ale aj účasti pri práci Inštitútu urbánneho rozvoja. O Nových Nivách, územnom plánovaní alebo budúcnosti Bratislavy hovorí v Metropole architekt a partner v kancelárii Roman Talaš.

Architektonická kancelária Siebert + Talaš vznikla už v roku 2002, teda v časoch, kedy sa začala postupne rozbiehať premena Bratislavy na vyspelejšie mesto. S+T bolo významnou súčasťou tohto procesu. Medzi realizáciami kancelárie boli interiéry, ale postupne aj domy, bytovky, kancelárske budovy a napokon v rovine urbanistických štúdií aj celé štvrte. Dnes ide o jednu z najväčších kancelárií na Slovensku, ktorej súčasťou je aj česká pobočka.

K najvýznamnejším bratislavským projektom, ktoré sa spracúvali v tomto ateliéri, patria Nivy, Twin City Tower alebo Nové Apollo. Siebert + Talaš je úzko späté so vznikom zóny Nové Nivy – teda série komerčných a administratívnych projektov, ktoré spoluvytvárajú nové centrum Bratislavy (alebo bratislavský downtown). Projektovalo sa tu jedno z najväčších nákupných centier v metropole, najväčšie bizniscentrum, ale aj najvyššia kancelárska budova – resp. najvyššia budova na Slovensku vôbec, Nivy Tower so 125 metrami.

Okrem toho sa tu spracúvali aj urbanistické štúdie celých masívnych štvrtí, napríklad premeny Istrochemu alebo Mlynských Nív. Práca doma aj v zahraničí (vrátane krajín ako Čína, Mongolsko, Taiwan či Indonézia) dodala vedúcim partnerom a zamestnancom množstvo skúseností, ktoré využívajú nielen v praxi, ale aj pri snahe o lepšie nastavenie fungovania územného plánovania či výstavby vo všeobecnosti. Kancelária stála pri zrode Inštitút urbánneho rozvoja.

 

 

Jeden z partnerov v kancelárii, architekt Roman Talaš, tak patrí k významným aktérom v rozvoji mesta. Skúsený architekt prijal pozvanie do ďalšieho dielu zo série Metropola, kde hovorí o budovaní veľkého ateliéru, o prenikaní na zahraničné trhy, ale aj o víťazstvách a prehrách na Nových Nivách či plánovaní mesta. R. Talaš prezrádza, čo považuje za ideálny scenár pre budúcnosť Kamenného námestia a hotelu Kyjev alebo menuje strategické výzvy, ktoré stoja pred slovenským hlavným mestom.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube