Author photoAdrian Gubčo 15.03.2023 18:26

Inovačná riaditeľka Katarína Cséfalvayová: Bratislava môže byť centrom inovácií, záujem majú aj Košice

Ekonomický rozvoj v 21. storočí je v čoraz silnejšej miere založený na inovatívnosti a schopnosti miest lákať talentovaných ľudí, ktorí tieto inovácie prenášajú do praxe. Stredoeurópsky región, vrátane Slovenska, však v tomto smere zaostáva. Aj preto vznikla iniciatíva Danube Tech Valley (DTVI), ktorá si kladie za cieľ zlepšiť situáciu v štátoch v okolí Dunaja. Podľa Kataríny Cséfalvayovej, výkonnej riaditeľky DTVI, má Bratislava veľký potenciál.

Iniciatíva DTVI vznikla oficiálne pod hlavičkou organizácie GLOBSEC a predstavená bola už v máji minulého roka. GLOBSEC, ktorý sa venuje otázkam medzinárodnej bezpečnosti, ale aj ekonomického rastu a udržateľnosti, vidí v „Dunajskom údolí“ obrovský potenciál pre rozvoj. Väčšina krajín dosiahla úroveň stredného príjmu, nachádza sa tu mnoho tradičných priemyselných odvetví, ale aj rastúca sieť start-upov a inovačných firiem – tie však potrebujú pomoc, ak majú byť konkurencieschopné voči významným hráčom v Severnej Amerike, v Ázii alebo v západnej a severnej Európe.

Start-upy a inovačné firmy totiž zápasia s mnohými prekážkami, ktoré im bránia preraziť na svetových trhoch alebo sa presadiť voči konkurencii. Nedostatočná legislatíva, slabé prepojenie na iných hráčov, absencia investičného kapitálu, ale aj kultúrne nastavenie sú zásadnými problémami. Zasahuje to aj Slovensko – podľa dát DTVI je u nás niečo vyše 300 inovačných firiem, kým v susednom Rakúsku ich je približne 2-tisíc a v Bavorsku až 3-tisíc.

Bratislava ako hlavné mesto krajiny v tesnom dotyku s Viedňou by pritom malo hrať kľúčovú úlohu. Mestá sú v tvorbe inovačných ekosystémov zásadnými hráčmi. Práve v nich žije pracovná sila a inovátori, ktorí budujú nové firmy a tvoria ekonomické hodnoty. Je preto verejným záujmom prepájať miestnych hráčov, podporovať a lákať investorov a otvárať nové kapacity pre vzdelávanie či výskum.

 

 

Ak by sa to podarilo, naštartovať sa môže nová etapa v rozvoji Bratislavy. Potvrdzuje to aj Katarína Cséfalvayová, výkonná riaditeľka DTVI. Rozvoj inovačného potenciálu zlepší podmienky pre rozvoj vedy, výskumu alebo podnikania. Zároveň je priamo spojený so zlepšovaním mesta ako takého – mesto, ktoré láka talenty, musí poskytovať vysokú kvalitu života, obsahovať verejné priestory a možnosti pre jeho obyvateľov. Či na to Bratislava odpovie pozitívne, v čom ju predbiehajú Košice a aký je postoj slovenskej vlády, hovorí K. Cséfalvayová v ďalšom diele programu Metropola.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube