Author photoAdrian Gubčo 08.03.2023 09:48

Architekt Juraj Benetin: Víťazom rozvoja Bratislavy sú bratislavské predmestia, Southbank bude inovatívna štvrť

Rozvoj metropoly v posledných takmer dvoch desaťročiach je úzko previazaný s jednou architektonickou kanceláriou – Compass. V blízkej budúcnosti sa tento vzťah ešte prehĺbi. Compass nenavrhuje len domy či bytovky, ale aj mohutné štvrte, kde budú žiť tisíce až desaťtisíce ľudí. Nielen o týchto úlohách hovoril v ďalšom diele zo série Metropola Juraj Benetin, partner v Compasse.

Compass vznikol v roku 2005 a ako jeden z prvých projektov začal riešiť Slnečnice – masívny rezidenčný development od Cresco Real Estate, ktorý je dnes najväčšou novou štvrťou od ukončenia komplexnej bytovej výstavby. Mladých architektov to nakoplo a dnes majú v portfóliu doslova stovky návrhov a množstvo realizácií. Ateliér zároveň patrí k najväčším Slovensku a takmer určite patrí aj k najväčším špecialistom na veľké urbanistické zadania.

K významným projektom, ktoré Compass zrealizoval alebo realizuje, patria ďalšie etapy Slnečníc (hoci práve prvá je najoceňovanejšia), Nový Ružinov od CZ Slovakia, Urban Residence od Lucronu a aktuálna Vydrica od Vydrica Development, Zwirn od YIT Slovakia alebo Nová Vajnorská od OXIO a BTK. Ide o náročné zadania, ktoré menia charakter exponovaných mestských štvrtí a napríklad v prípade Vydrice sa stávajú súčasťou srdca Bratislavy. Compass tak zanecháva na tvári mesta zásadnú stopu, čo je spojené s mimoriadnou zodpovednosťou architektov (aj investora).

Ešte väčšia zodpovednosť je však v prípade väčších koncepcií – celých štvrtí. Compass je spojený s víziou Nového Lida od JTRE, budúceho rozšírenia nového centra Bratislavy na pravý breh Dunaja. V príprave má aj transformáciu Výskumného ústavu zváračského, premenu Pasienkov a zatiaľ v úvodných štádiách príprav sú aj väčšie schémy, ktoré premenia obrovské plochy vo vonkajších častiach metropoly na novú mestskú zástavbu.

 

 

Compass sa zároveň podieľa aj na projekte Novej Matadorky, ktorá má pre ateliér špecifický nádych – ide totiž o development, s Compassom prepojený rodinne. Masívna premena obrovského brownfieldu relatívne blízko centra mesta zmení prehliadanú lokalitu na živú štvrť s bývaním, prácou, kultúrou aj vzdelávaním. Architekti tak museli bližšie „pričuchnúť“ k fungovaniu developerského procesu.

O tom všetkom rozpráva Juraj Benetin, partner v Compasse. Oceňovaný architekt, známy aj ako spevák kapely Korben Dallas, hovorí o tom, čo by v Slnečniciach urobil lepšie, čoho sa obáva v Novom Lide, akému problému čelí slovenská urbanistická tvorba a čo sú kľúčové úlohy pre Bratislavu, aby bola lepším miestom pre život. Vyjadril sa aj ku kauzičke kurióznych balkónov v projekte Nová Vajnorská – a prečo ich práve naopak považuje za fantastické riešenie.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube