Author photoAdrian Gubčo 02.03.2023 09:46

Starostka Devína Jana Jakubkovič: Dlh Devína nekontrolovateľne rastie, bráni akémukoľvek rozvoju

Mestská časť Devín patrí k historicky najvýznamnejším a najmalebnejším častiam Bratislavy. Platí to však len na prvý pohľad. V skutočnosti už vyše poldruha dekády nevie investovať do verejného priestoru, školstva ani kultúry. Dôvodom je nútená správa, teda situácia, kedy je samospráva v takom dlhu, že nemá kontrolu nad vlastnými financiami. O tom, ako sa dá zlá situácia vyriešiť, porozprávala v ďalšom dieli relácie Metropola Jana Jakubkovič, starostka mestskej časti.

Malý Devín mal v 90-tych rokoch minulého storočia veľké plány. Sám chcel rozbehnúť rozsiahly development bytoviek, na projekt takýchto domov však nebol pripravený. Namiesto zisku pre mestskú časť sa samospráva katastrofálne zadĺžila. Táto situácia sa ťahá dodnes, pričom bolo nútené reagovať vyhlásením nútenej správy. Napriek tomu, zadĺženie Devína rastie každým rokom a bez mimoriadneho zásahu nie je možné problém vyriešiť.

Uvedomuje si to aj novozvolená starostka mestskej časti Jana Jakubkovič, ktorá do tejto pozície nastúpila len pred niekoľkými mesiacmi. Hľadanie spôsobov, ako dostať Devín z nútenej správy, je jej dennodennou agendou, keďže mestská časť nemôže za danej situácie pomýšľať nad akýmkoľvek rozvojom. Verejné priestory, materské školy alebo kultúra – nič z toho sa nedá v súčasnosti zveľaďovať.

Jakubkovič považuje súčasný vývoj za hanebný. Devínsky hrad je jednou z najnavštevovanejších pamiatok v meste, no domáci aj zahraniční turisti sú konfrontovaní so zanedbaným okolím. Existuje obrovský problém zohnať vyučujúcich do materskej školy, keďže samospráva nemôže vyplácať žiadne odmeny. Žiaden zisk nemá mestská časť ani z prenájmov - na všetko siahne exekútor. V Devíne sa nedávno postavilo niekoľko developmentov alebo veľkorysých víl niektorých z najbohatších ľudí Slovenska, v praxi to ale veľmi nepomohlo.

 

 

Čo sa s tým dá robiť a aké má Devín možnosti, vysvetlila Jana Jakubkovič v najnovšom dieli relácie Metropola. Starostka odpovedala aj na to, ako k situácii Devína pristupuje Hlavné mesto, aká je pozícia známeho milionára, investora a miestneho obyvateľa Patrika Tkáča alebo čo urobí, pokiaľ sa jej a miestnym poslancom nepodarí do roka a pol nájsť riešenie. Zároveň naznačuje, čo by mestská časť mohla získať, keby nebola v nútenej správe.

Metropola je nový diskusný seriál, ktorý vám YIM.BA prináša v spolupráci s portálom Startitup. V pravidelných rozhovoroch sa budeme rozprávať s developermi, architektmi, politikmi, ľuďmi z neziskového sektora a ďalšími expertmi, ktorí majú čo povedať k otázkam, ktoré trápia vývoj nielen Bratislavy. Od súkromných projektov po veľké strategické vízie, od architektúry po dopravné témy - aj o tom je vznik metropoly. Seriálom vás bude sprevádzať Adrian Gubčo, geograf a autor portálu YIM.BA - Yes In My Bratislava.

 

Počúvajte nás aj na Spotify.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube