Author photoMartina Gregová 15.02.2024 14:03

Ideálne miesto pre prácu. Kvalita bratislavských firemných sídiel rastie, pozrite si najkrajšie z nich

Imidž firmy a jej hodnoty sa dajú veľmi dobre vyjadriť prostredníctvom interiérového dizajnu. Keď sú k tejto úlohe navyše prizvané aj známe architektonické štúdiá, výsledok takmer vždy stojí za to. Dokazuje to niekoľko bratislavských sídel firiem, ktorým sa podarilo vytvoriť nielen estetické, ale aj funkčné a príjemné pracovné prostredie.

Zdroj: Nora a Jakub Čaprnkovci, Tomáš Manina

Zdroj: Nora a Jakub Čaprnkovci, Tomáš Manina

Budovanie firemnej identity spoločnosti sa čoraz častejšie spája s podobou jej sídla. Dôraz sa pritom kladie predovšetkým na vytvorenie kvalitného a príjemného pracovného prostredia. Firmy s touto úlohou oslovujú známe architektonické štúdiá, vďaka čomu vznikajú jedinečné pracovné priestory, ktoré odzrkadľujú korporátne hodnoty aj imidž. 

V Bratislave sa dnes mnoho sídel významných spoločností nachádza v najznámejších developerských projektoch či iných, architektonicky hodnotných objektoch. Výnimkou nie je ani oceňovaná Pradiareň 1900, Mlynica, objekt GBC 5 či Jurkovičova tepláreň.  

V priestoroch Pradiarne 1900 dnes sídli napríklad spoločnosť Ligthing Beetle. „Naša úloha skôr bol ten priestor nepokaziť a nejakým spôsobom nepotlačiť kvality, ktoré už boli dané historicky a priestorovo,” opísal hlavné východiská návrhu Ondrej Kurek z ateliéru What Architects. 

Výsledkom je pomerne flexibilné dispozičné riešenie, ktoré zamestnancom umožňuje pohodlnú prácu za počítačom aj v skupinách. Súčasťou kancelárskych priestorov je aj niekoľko neformálnych častí, ktoré môžu pracovníci využívať v čase prestávok. Z materiálového hľadiska v interiéri prevláda čierna, sivá a biela farba, ktoré sú následne doplnené o zeleň. Vďaka zvolenej farebnej škále bola upriamená pozornosť na viaceré architektonicky zaujímavé prvky jedinečného objektu, v ktorom sa sídlo firmy nachádza.

 

Lighting Beetle. Autori: Nora a Jakub Čaprnkovci

 

Unikátne pracovné prostredie sa podarilo vytvoriť aj architektom zo štúdia LINEAR. Konkrétne ide o kancelárske priestory stvebnej spoločnosti ISE, ktoré dnes sídlia v objekte Mlynica. Aj v tomto prípade interiérové riešenie akceptuje a vyzdvihuje industriálny charakter objektu, v ktorom sa kancelárie nachádzajú.

Centrom dispozície sa stalo prepojovacie átrium s recepciou. Naňho následne nadväzujú kancelárske priestory rôznych mierok. Z materiálového hľadiska v mnohých z nich prevláda priznaný betón a tmavé oplechovanie stropov. Najvýraznejším interiérovým prvkom sa stalo predpolie zasadačky, a to vďaka atypickej modrej farbe.  

 

ISE. Autor: Tomáš Manina

 

Príjemným a kvalitne navrhnutým kancelárskych prostredím sa môže pochváliť aj firma Asseco, ktorá už nejaký čas sídli v budove GBC 5 na Galvaniho 19. „Za zmenou adresy však možno nájsť omnoho viac ako len relokáciu,” opisuje spoločnosť svoje dôvody pre zriadenie nových pracovných priestorov. „V zmysle motta: tvarujeme naše budovy a naše budovy následne tvarujú nás, sme zároveň s presťahovaním naštartovali aj nový mind-set v kultúre firmy. Inovatívna smart budova sa pre nás stala príležitosťou, aby sme vnútorné zmeny, ktoré sme už dlhšie pociťovali, premietli aj do nášho pracovného prostredia.”  

Podobu interiérových priestorov mali na starosti architekti zo štúdia Coolstock. Podľa ich vlastných slov bolo hlavným zámerom vytvoriť efektívnu a prehľadnú dispozíciu, ktorá bude zároveň funkčne, priestorovo aj vizuálne bohatá. Takmer úplne preto eliminujú tradičné chodby. Namiesto nich vytvorili jeden rozľahlý multifunkčný komunikačný priestor, ktorý je stredobodom celej dispozície.  

Dispozičné riešenie je podľa architektky postavená na členení priestoru podľa jednotlivých typov práce, pokrývajúcich všetky potreby jednotlivcov aj tímov, ale aj rôzne typy pováh v tíme a samozrejme činností, potrebných pre vývoj softvéru, ktoré sa prelínajú s priestormi určenými pre psychický alebo tiež fyzický relax. 

 

Asseco. Autori: Nora & Jakub Čaprnka

 

V rovnakej budove zároveň sídli aj spoločnosť Phillip Morris. Hlavným zámerom pri návrhu bratislavských kancelárií spoločnosti bolo vytvorenie kreatívneho a príjemného pracovného prostredia. Dispozícia aj jednotlivé funkčné zóny boli navrhnuté tak, aby umožňovali pohodlnú samostatnú prácu aj efektívnu prácu v skupinách.  

„Hodnoty spoločnosti Philip Morris Slovakia sú založené na vzťahoch a komunikácii, flexibilite s ohľadom na wellbeing každého jednotlivca. Atmosféra spoločnosti je priateľská, komunitná a nové priestory ju mali podporiť a odrážať pestrú firemnú kultúru,” opisujú architekti zo štúdia MIMOarchitekti, ktorí stoja za návrhom. 

 

Philip Morris. Autori: Marie Starovecká, Juraj Starovecký

 

Budovanie firemnej identity prostredníctvom kvalitného interiérového dizajnu je trend, ktorý bude v budúcnosti jednoznačne naberať na význame. Dôležitú rolu pritom často okrem riešenia vnútorných priestorov zohrávajú aj samotné budovy, v ktorých sa sídla spoločností nachádzajú. Imidžu môže pomôcť, pokiaľ ide o kvalitne zrekonštruovanú pamiatku alebo industriálny objekt, prípadne novostavbu od špičkových architektov. 

Niekoľko unikátnych už existujúcich bratislavských projektov tohto typu môže byť inšpiratívnym príkladom pre ďalšie spoločnosti. Ak sa chcú presadiť a získať talentovaných zamestnancov a zamestnankyne, potrebujú pre nich vytvoriť kvalitné, moderné a príjemné pracovné prostredie. Našťastie, rastúci počet realizácií ukazuje, že v tomto smere nastal jasný pokrok. 

 

(Asseco, INSAID, Archello, Interiér roku, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Lighting Beetle. Autori: Nora a Jakub Čaprnkovci
  • Lighting Beetle. Autori: Nora a Jakub Čaprnkovci
  • ISE. Autor: Tomáš Manina
  • ISE. Autor: Tomáš Manina
  • Asseco. Autori: Nora & Jakub Čaprnka
  • Asseco. Autori: Nora & Jakub Čaprnka
  • Philip Morris. Autori: Marie Starovecká, Juraj Starovecký
  • Philip Morris. Autori: Marie Starovecká, Juraj Starovecký

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube