Author photoAdrian Gubčo 30.07.2020 10:32

Hlavné mesto pokračuje v revitalizácii verejných priestorov

Vo februári predstavil Magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy desiatky projektov, ktoré by chcel v rámci metropoly zrealizovať za účelom zlepšenia kvality verejného priestoru. Finančná situácia sa ukazovala vtedy ako dobrá, len o niekoľko dní však naplno udrela koronakríza, ktorá príjmy značne okresala. Napriek tomu, niektoré priestranstvá sa predsa len dočkajú revitalizácie.

Parčík Husova, 18.4.2020

Parčík Husova, 18.4.2020

Pohľad na kompletný výpis projektov ukazuje, že len v prípade revitalizácií verejných priestranstiev malo byť tento rok zrealizovaných 47 projektov. Hlavné mesto tak potvrdzuje, že zlepšenie kvality verejného priestoru je skutočne jeho prioritou. Dnes sa navyše ukazuje, že aj napriek finančným problémom Bratislavy sa na mnohých týchto plánoch napreduje, časť z nich sa už dokonca realizuje. Najnovšie sa Magistrát pripravuje na tri nové zásahy – obnovu parku na Husovej, revitalizáciu vnútrobloku medzi Poľskou a Justičnou a úpravu okolia pamätníka Daniela Tupého.

Prvý zmieňovaný zásah zmení dnes pomerne zanedbaný parčík na Husovej ulici na Kolibe. Zadaním je vykonanie sadovníckych úprav, rekonštrukcia spevnených plôch, rozšírenie verejného osvetlenia, zhotovenie zavlažovacieho systému, vrátane vodovodnej prípojky a dodávka a montáž mobiliáru a detského ihriska. Výrazne sa tak zlepší stav priestranstva, ktoré využívajú v prevažnej miere miestni obyvatelia a rodiny s deťmi.

Podrobnejší pohľad na predmet zakázky ukazuje, že na Husovej budú vysadené nové stromy, krovy, trvalky a trávnik a zrealizované budú podobné dlažby, ako v prípade nedávno obnoveného parčíku na Karadžičovej. Predpokladané náklady sú vo výške 121-tisíc eur s DPH. Autorom projektu bude spoločnosť TravnikServis, krajinná architektka Tamara Reháčková a projektanti z kancelárie FVA Architekti. Realizácia by mala trvať celkovo 45 dní, dá sa predpokladať, že s ohľadom na podpis Zmluvy o dielo bude tento projekt dokončený už v priebehu niekoľkých týždňov, maximálne mesiacov.

Podobný prípad je aj revitalizácia staromestského vnútrobloku medzi Poľskou a Justičnou ulicou. Cieľom zadania je obstarať krajinno-architektonickú štúdiu revitalizácie priestoru, ktorý bude slúžiť obyvateľom susedných bytových domov s prihliadnutím na genius-loci vnútrobloku. Problémom je vysoká koncentrácia ľudí bez domova, ktorých združovanie vytlačilo miestnych obyvateľov a ich aktivity.

Hlavné mesto od projektanta, kancelárie KATEdesign, vyžaduje rešpektovanie pôvodného trasovania a dispozície vnútrobloku, zhodnotenie existujúcej zelene, presvetlenie vnútrobloku, zakomponovanie mobiliáru, návrh jednoduchého detského ihriska, tvorbu priestorov pre komunitné stretávanie, návrh prekrytia kontajnerových stojísk, či zakomponovanie povrchov z vodopriepustných materiálov.

Investícia má dosiahnuť viac ako 187-tisíc eur bez DPH, dátum realizácie nie je zatiaľ známy, určite to však bude neskôr ako na Husovej – ide totiž o výrazne náročnejší projekt. Projektant za dielo získa 2.675 eur.

Nejde však o poslednú zakázku pre KATEdesign. Toto pracovisko totiž pripraví aj návrh revitalizácie okolia pomníka Daniela Tupého na Tyršovom nábreží, konkrétne projekt na stavebné konanie a uskutočnenie stavby, ktorý je z vymenovanej trojice najnákladnejší: Bratislava tu zamýšľa investovať viac ako 226-tisíc eur bez DPH.

Bližšie detaily nie sú známe, úpravami však prejde nielen pomník, ale aj okolité spevnené plochy, zeleň, nainštaluje sa nový mobiliár, osvetlenie a závlaha. Dnes pomerne skrytý pamätník (lebo je neustále zablokovaný parkujúcimi autami) sa tak zrejme stane ústredným prvkom miestneho verejného priestoru. Kedže je potrebné dlhšie konanie, realizácia sa pravdepodobne tak skoro nespustí.

 

Vnútroblok medzi Poľskou a Justičnou, ktorý prejde revitalizáciou. Zdroj: Google Maps

 

Avizovaná trojica projektov sa pripojí k iným, ktoré už boli dokončené, predstavené alebo sú podľa uzavretých zmlúv v príprave. Len minulý týždeň Metropolitný inštitút spoločne s Magistrátom a Mestskými lesmi predstavil víziu obnovy areálu muničných skladov na Peknej ceste, kde pribudne nový altánok, okrem toho však MLB pracuje s viacerými architektonickými kanceláriami aj na ďalších projektoch: na Kamzíku vznikne nová promenáda či posed na pozorovanie zvierat, obnoví sa areál Malého Slavína a na Železnej studničke vznikne nový bufet, brodisko alebo altánok.

Mesto nezverejnilo, podľa akého kľúča boli dané ateliéry vybrané, keďže súťaž na architektonické kancelárie pre zadania stredného rozsahu ešte nebola ukončená. Mnoho z týchto zásahov nie je hodných plnohodnotných architektonických súťaží, a samotné oslovené pracoviská sú kvalitné, lepšia informovanosť o tom, prečo zrovna tieto kancelárie menia podobu mesta, by však prospela.

Magistrát bol nútený osloviť externé tímy aj preto, lebo počet jeho zámerov je taký veľký, že ich nezvláda riešiť len s využitím vlastných kapacít. Metropolitný inštitút Bratislavy, ktorý má byť strážcom vysokej kvality zásahov vo verejnom priestore, sám spracúva hneď niekoľko projektov a intervencií. Podľa všetkého by malo dnes ísť o revitalizáciu okolia zastávky verejnej dopravy na Zochovej a priľahlej Pilárikovej ulice, vytvorenie skateparku pod Mostom SNP, alebo inštalovanie drevených obkladov okolo elektroskríň v rámci mesta. 

Okrem toho sa Metropolitný inštitút zaoberá aj výberom nového mobiliáru pre Bratislavu. Narozdiel od predošlých sľubov, že Bratislava pripraví po vzore Prahy dizajnovú súťaž na svoje vlastné lavičky, smetné koše či cyklostojany, podľa najnovšej informácie, ktorá zaznela na minulotýždňovej prezentácii revitalizácie Zóny Panenská, preberie Bratislava pražský mobiliár. Ide o mimoriadne sklamanie, keďže MIB mal pri založení ambíciu vytvoriť zo slovenskej metropoly svetového lídra v kvalite života – čo znamená, že jednotlivé riešenia musia byť šité na mieru a na najvyššej úrovni pre mesto.

Oproti najvyspelejším mestám má Bratislava ešte jeden deficit, a to v nedstatočnosti participácie, čoho náznakom sú aj vyššie zmieňované projekty. Napríklad v prípade Trnavy, ktorá postupne revitalizuje jeden vnútroblok za druhým, vznikajú návrhy až po participačných stretnutiach a konzultáciách s lokálnymi obyvateľmi. V prípade Bratislavy nie je známe, že by čokoľvek také prebehlo na Husovej a rovnako ani na Poľskej a Justičnej.

Investície do verejného priestoru sú rozhodne pozitívom a pomôžu zmeniť vnímanie mesta jeho obyvateľmi. Bratislava je stále prevažne zanedbaným mestom, v rámci ktorého sa nachádza niekoľko upravených lokalít, celkový stav je však mizerný. Nové intervencie Hlavného mesta by boli viditeľným krokom k náprave.

Popri tom by sa však nemalo zabudnúť, že je lepšie urobiť toho menej a lepšie, ako veľa a  s chybami. Možno by bolo načase, aby mesto radikálne zlepšilo informovanosť (MIB stále nemá spustený svoj web!) a transparentnosť. Inak sa aj úspešné a dobré príklady a prospešné projekty môžu stretnúť s pochybnosťami, či nebodaj nesúhlasom časti verejnosti...

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Parčík Husova, 18.4.2020
  • Parčík Husova, 18.4.2020
  • Vnútroblok medzi Poľskou a Justičnou. Zdroj: Google Maps

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube