Author photoMartina Gregová 05.02.2024 19:42

Elegancia a nadčasovosť. Projekt od skúsených architektov priniesol dokonalé spojenie historickej a súčasnej zástavby

V časti verejnosti sa ozýva volanie po silnejšej inšpirácii historickými vzormi v architektúre. Tento prístup však nezriedka skončí gýčom, ktorý je omnoho horší ako súčasné riešenie. Napriek tomu neprestáva diskusia o citlivom prepájaní nových budov so staršími zachovanými objektami a vhodnom nadviazaní na existujúce urbanistické štruktúry. Príklady, že sa to dá, existujú.

Autor: Michael Moser

Autor: Michael Moser

Vstup do akéhokoľvek zastavaného územia so sebou prináša mnohé architektonické a urbanistické obmedzenia. O to prísnejšie sa posudzujú tie stavebné zásahy, ktoré vznikajú v historických oblastiach či lukratívnych mestských priestoroch, akými sú napríklad nábrežia. V prípade projektu Vitalresidenz Riviera na okraji Berlína museli jeho architekti prihliadať rovnako na existujúcu zástavbu, ako aj na samotnú lokalitu. Ide totiž o projekt, ktorý vznikol v blízkosti historickej tanečnej sály a zároveň tesne v blízkosti rieky Dahme.  

Za návrhom Vitalresidenz Riviera stojí nemecké štúdio Tchoban Voss Architekten, ktoré má s podobnými projektmi bohaté skúsenosti. V minulosti navrhli napríklad projekt Curvy Campus v Berlíne. Riešene fasád v tomto prípade priamo odkazovalo na industriálnu architektúru existujúcej zástavby. Zároveň komplex pozostáva z dvoch sedemposchodových stavebných blokov, ktoré sa otvárajú smerom k vode. 

Architekti sú známi realizáciami, ktoré citlivo reagujú na historizujúcu záastavbu. „Predtým, ako sa pustíme do nového stavebného projektu, vždy pristupujeme ku konkrétnej mestskej situácii ako k niečomu jedinečnému a hodnotnému samému o sebe. To vytvára jedinečné architektonické riešenia. Okolitý mestský kontext nás vedie k najlepšiemu možnému výsledku, ktorý môže byť kontrastný alebo diskrétny, masívny alebo ľahký a jemný,” tvrdia o svojej práci. 

Galéria

  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser
  • Autor: Michael Moser

Rovnako tomu bolo aj v prípade Vitalresidenz Riviera. Súčasťou projektu bolo zachovanie viacerých budov, pochádzajúcich z 19. storočia, napríklad  tanečnej sály Riviera či bývalého Grünau Gesellschaftshaus (Spoločenský dom). V tesnej blízkosti týchto stavieb bol zároveň len nedávno dokončený úplne nový komplex, poskytujúci bývanie pre viac ako 200 seniorov.  

Súčasťou obytného súboru sú dve nové budovy, susediace priamo s riekou. Doplnené sú o ďalšie dva objekty vo väčšej vzdialenosti od nábrežia, no stále v tesnej blízkosti historických objektov. Aj v tomto prípade sa architekti rozhodli na existujúcu zástavbu reagovať predovšetkým tvaroslovím budov, riešením ich fasád a v neposlednom rade aj použitými materiálmi.  

Každá z novopostavených obytných budov má štyri plnohodnotné nadzemné podlažia a jedno ustúpené podlažie, situované v najvyššej časti domu. Obytné objekty sú navzájom prepojené rozsiahlym podzemným parkoviskom. Všetky budovy boli navrhnuté ako plne bezbariérové. Veľkým pozitívom projektu je vizuálne a fyzické prepojenie s neďalekou riekou. Z viacerých bodov areálu sa obyvateľom komplexu naskytne ničím nerušený výhľad na vodnú hladinu. Zabezpečený je zároveň aj priamy prístup k nej.

Súčasťou realizácie bolo aj riešenie priestranstiev v okolí vodného toku. Pozdĺž nábrežia vznikla menšia promenáda plná zelene. Systém verejných priestorov je doplnený o sériu vnútorných nádvorí, do ktorých je orientovaná väčšia časť bytových jednotiek. Séria peších chodníkov bola dotvorená nízkou aj vysokou zeleňou, úsporným vonkajším osvetlením, stojanmi na bicykle a iným mestským mobiliárom.   

Zvolené materiálové riešenie reaguje na okolitú historickú zástavbu. Architekti sa však rozhodli nové objekty od tých starších odlíšiť, a to najmä farebne. Využitá teda bolo monochromatická biela s výraznejšími farebnými akcentmi.  

Okrem výstavby nových objektov došlo aj k rekonštrukcii tanečnej sály a spoločenského domu, a to pod taktovkou van geisten.marfels architekten. V rámci budov bola vytvorená široká škála služieb ako gastroprevádzky, fitness centrum či spoločenské miestnosti, slúžiace na posilnenie komunity. Vzhľadom na primárny účel obytných budov tu navyše bola zriadená aj ambulantná služba a zariadenie dennej starostlivosti pre seniorov.  

V interiéri zrekonštruovaných objektov sa architekti rozhodli zachovať veľké množstvo historických prvkov ako stĺpy, rímsy či bohato zdobené stropy. Tie následne doplnili o nový mobiliár, vkusné svietidlá aj potrebné bezpečnostné a technologické prvky.  

Projekt Vitalresidenz Riviera do Berlína prináša stále nedostatočné bývanie pre seniorov, širokú paletu chýbajúcej občianskej vybavenosti aj rekonštrukciu postupne upadajúcich objektov z druhej polovice 19. storočia. Vo výsledku ide o projekt, ktorý vhodne reaguje na danú lokalitu, a to vrátane nového verejného priestoru, tvaroslovia budov aj navrhnutých fasád a materiálov. Ide o citlivú formu prepojenia storočí architektúrou, ktorá síce nepripomína väčšinu súčasnej tvorby, zároveň sa ale vyhýba gýču, tak častému pri snahách o historizujúce repliky alebo novostavby. 

 

(Tchoban Voss Architekten, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube