Author photoMartina Gregová 21.06.2023 19:15

Dokončené po storočí. Ako môže vyzerať námestie, ktoré je synonymom metropoly

Veľkomestské ambície Prahy potvrdzuje niekoľko výrazných architektonických a urbanistických realizácií. Jednou z nich je monumentálne Vítězné náměstí, ktoré však nikdy nebolo dokončené. Možnosti, ako by mohla vyzerať jeho dostavba, ponúka súťažný workshop, ktorého cieľom je návrh tzv. 4. kvadrantu námestia. O výnimočnosti projektu svedčí vysoká účasť aj záujem medzinárodne uznávaných architektonických štúdií.

Zdroj: Cityförster a Studio Perspektiv

Zdroj: Cityförster a Studio Perspektiv

Vítězné náměstí (Víťazné námestie) v Prahe sa považuje za jeden z najveľkorysejších príkladov veľkomestského urbanizmu v Prahe. Ide o súčasť pražskej štvrte Dejvice, ktorú navrhol významný český architekt Antonín Engel. Monumentálne námestie malo byť obklopené významnými verejnými budovami, vrátane budov vysokých škôl, podľa jednotnej architektonickej koncepcie. Za Prvej republiky sa však nepodarilo dotiahnuť víziu do konca, čo platí v podstate doteraz.

Spoločnosť Fourth Quadrant s.r.o. v spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze, hlavným mestom Praha, mestskou časťou Praha 6 a Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy usporiadala v roku 2018 medzinárodnú urbanisticko-architektonickú súťaž na návrh novej pobody verejného priestoru Víťazného námestia. V rámci tejto súťaže zvíťazil návrh od štúdia Pavel Hnilička Architects and Planners. V nadväznosti na to bola v roku 2021 vyhlásená aj ďalšia súťaž, v ktorej účastníci riešili budúcu podobu verejných priestranstiev Kampusu Dejvice, patriaceho pod ČVUT. 

Len pomerne nedávno sa však začala aj urbanisticko-architektonická súťaž aj na preriešenie oblasti, známej aj ako 4. kvadrant. Tá predstavuje akési spojenie medzi vysokoškolským kampusom a samotným Víťazným námestím, ktoré sa po výstavbe stane novým centrom celej lokality. V súčasnosti je 4. kvadrant poslednou nezastavanou časťou v priamej nadväznosti na námestie. 

Galéria

  • 1. návrh. Zdroj: MVRDV
  • 2. návrh. Zdroj: Pavel Hnilička Architects+Planners
  • 3.  návrh. Zdroj: Benthem Crouwel International
  • 4. návrh. Zdroj: A69 architekti
  • 5. návrh. Zdroj: Cityförster a Studio Perspektiv
  • Budúca podoba verejného priestoru Vítězného náměstí. Zdroj: Pavel Hnilička Architects+Planners

Do súťaže na preriešenie tejto lokality sa zapojilo celkovo 44 autorských kolektívov, a to nielen z Česka, ale aj z iných krajín. Odborná porota následne vybrala päť návrhov, ktoré postúpili do druhého kola. Tie boli verejnosti predstavené pred niekoľkými dňami. Obyvatelia tak majú možnosť vyjadriť sa k jednotlivým projektom a ich komentáre budú následne posunuté porote ešte pred jej rozhodnutím o víťazovi. Participácia môže tomto prípade skutočne ovplyvniť finálnu podobu riešenej lokality.

Za zmienku rozhodne stojí fakt, že medzi návrhmi, ktoré sa dostali do druhého kola, sa nachádzajú koncepcie od medzinárodne uznávaných štúdií. Jedným z nich je aj v súčasnosti mimoriadne úspešná holandská kancelária MVRDV.

 

1. návrh. Zdroj: MVRDV

 

Tak ako v prípade ostatných vízií, aj holandskí architekti si naštudovali silnú Engelovu koncepciu. „Náš návrh má za cieľ dokončiť Engelov urbanistický plán tým, že sa vrátime k jeho pôvodným zámerom pre 4. kvadrant a aktualizujeme ho podľa budúcich štandardov. Navrhujeme dva bloky budov: jeden obsahuje požadované kancelárske priestory a univerzitnú budovu, druhý bude slúžiť na bývanie," opisujú architekti.

Fasády nových objektov sú v tomto prípade navrhnuté z materiálov s nízkou uhlíkovou stopou a svojou formou pripomínajú závoj. Projekt tiež obsahuje množstvo zelene, a to nielen v okolí objektov, ale aj na ich terasách, balkónoch a strechách.

Druhý ocenený návrh pochádza od tímu Pavel Hnilička Architects+Planners. Autorský kolektív sa v tomto prípade zameral na vyzdvihnutie rôznorodosti existujúcej zástavby v okolí riešeného územia a na podporu funkčných náplní, ktoré v priebehu rokov v lokalite vznikli na podnet samotných obyvateľov.

„Náš návrh rešpektuje pôvodný masterplan, avšak miestni obyvatelia a ich vzťah k tomuto miestu nás inšpirujú ísť ďalej. Navrhujeme otvoriť inak pevné uličné fronty a zachovať tak verejnosti prístup do všetkých navrhovaných urbanistických priestorov," opisujú svoj zámer architekti.

 

3. návrh. Zdroj: Benthem Crouwel International

 

Ďalší ocenený návrh pochádza z dielne holandského štúdia Benthem Crouwel International. Aj v tomto prípade nová podoba 4. kvadrantu nadväzuje na rôznorodú existujúcu architektúru v okolí. Výsledkom je návrh série objektov aj verejných priestorov, ktoré dokopy vytvárajú polosúkromnú zelenú oázu. Parter všetkých objektov je priepustný a charakterizujú ho otvorené fasády, prívetivé vstupy, neformálne uličky, priechody aj malé námestie.

Štvrtý projekt, ktorý postúpil do druhého kola, pochádza od súťažného tímu, na čele ktorého je české štúdio A69 architekti. Návrh stavia na posilnení reprezentatívnej funkcie Víťazného námestia formou priebežnej obchodnej pasáže. Zároveň je jeho súčasťou vznik piazzety, ktorá sa stane novým kultúrnym a spoločenským centrom oblasti.

 

5. návrh. Zdroj: Cityförster a Studio Perspektiv

 

Za posledným vybraným návrhom stojí nemecké štúdio Cityförster a Studio Perspektiv. Cieľom tohto projektu bolo priniesť do oblasti takú architektúru, ktorá je inšpirovaná okolitou zástavbou. Zároveň sa architekti snažili podporiť komunitnú a kultúrnu funkciu nových objektov aj verejných priestranstiev.

Aj napriek tomu, že prezentované riešenia sa v mnohých bodoch líšia, hlavné koncepčné úvahy možno označiť za veľmi podobné. Vo všetkých návrhoch sa nové objekty snažia nadviazať na rôznorodosť okolitej zástavby svojou formou aj použitými materiálmi. Zároveň každý z návrhov kladie dôraz na bohato dimenzované verejné priestranstvá. Vďaka medzinárodnej súťaži sa tak obyvatelia Prahy v horizonte niekoľkých rokov dočkajú nového, kvalitne navrhnutého centra, ktoré do oblasti prinesie mnohé, v súčasnosti chýbajúce funkcie.

Okrem toho sa dotvorí Engelova vízia monumentálneho a reprezentatívneho námestia, ktoré bude výnimočné na pražské aj stredoeurópske pomery. V kombinácii s jeho celkovou rekonštrukciou, ktorej začiatok sa očakáva už v priebehu budúceho roka, vznikne unikátny priestor. „Kulaťák", ako ho nazývajú miestni, bude po storočí konečne dokončený. 

 

(4kvadrant, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube