Author photoMartina Gregová 20.06.2023 18:30

Dokonalé splynutie starého a nového. Kancelársky komplex je synonymom citlivosti k histórii

Úspešné dostavby existujúcich areálov si vyžadujú dôkladnú analýzu územia aj dostatočné pochopenie pôvodnej architektúry. Projekt Technocampus v Berlíne je jedným z tých, ktorým sa tieto požiadavky podarilo splniť.

Autor: Stefan Mueller

Autor: Stefan Mueller

Administratívna budova bývalého závodu Siemens bola postavená v 20. rokoch 20. storočia podľa návrhu svetoznámeho architekta Hansa C. Hertleina. V oblasti Siemensstadt je už niekoľko desaťročí priestorovou aj architektonickou dominantou.

Prirodzene sa tak stala aj ústredným prvkom v návrhu moderného Technocampus Berlin, ktorý po svojom dokončení zaberá podlažnú plochu takmer 65-tisíc metrov štvorcových. Za jeho návrhom stojí architektonické štúdio Tchoban Voss Architekten. Projekt bol dokončený koncom minulého roka.

Ide o skúsenú kanceláriu, známu svojim citlivým prístupom k mestskému prostrediu. „Predtým, ako sa pustíme do nového stavebného projektu, vždy pristupujeme ku konkrétnej mestskej situácii ako k niečomu jedinečnému a hodnotnému samému o sebe,” tvrdia architekti.„To vytvára jedinečné architektonické riešenia. Okolitý mestský kontext nás vedie k najlepšiemu možnému výsledku, ktorý môže byť kontrastný alebo diskrétny, masívny alebo ľahký a jemný.” 

Galéria

  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller
  • Autor: Stefan Mueller

Technocampus Berlin vznikol ako vyvážený súbor historického, pamiatkovo chráneného Siemens-Wernerwerk XV a nových budov, ktoré svojou architektúrou, prirodzenosťou, remeselnou zručnosťou aj riešením vnútorných priestorov vzdávajú hold histórii lokality

Historická budova bývalého závodu bola zrekonštruovaná v niekoľkých etapách. Posledná rekonštrukcia bola dokončená v roku 2009. Následne bol objekt doplnený o ďalšie stavby. Nové časti komplexu svojim tvarom, riešením fasád aj výškou nadviazali na už existujúce administratívne budovy. Práve vďaka tomu vznikol po všetkých stránkach harmonický stavebný súbor.  

Okrem jedinečnej architektúry však projekt vyniká aj verejným priestorom, ktorý budovy komplexu obklopuje. Ten mohol vzniknúť najmä vďaka vybudovaniu podzemného parkoviska. Situovanie parkovania pod úroveň terénu totiž vo veľkej miere odbremenilo okolie objektov od statickej dopravy. V komplexe vďaka niekoľkým podlažiam podzemného parkovania vzniklo 177 nových parkovacích miest, z toho 12 je bezbariérových a 30 disponuje elektrickými nabíjacími stanicami. V juhovýchodnom rohu pozemku sa navyše nachádza aj dvojpodlažný parkovací dom s ďalšími 186 parkovacími miestami. 

Vďaka tomu mohli na úrovni terénu bezproblémovo vzniknúť dve nádvoria s veľkorysými zelenými plochami, pobytovými priestormi aj dizajnovým mobiliárom. Nádvoria sú verejne prístupné všetkým návštevníkom aj zamestnancom firiem, ktoré v komplexe sídlia. Zelený vnútorný dvor zvyšuje kvalitu celého objektu, ktorý je určený predovšetkým na prenájom kancelárskych priestorov. Za návrhom okolia budov stoja krajinní architekti zo štúdia Kre_ta. Všetky verejné vonkajšie plochy aj vnútorné priestory boli vybudované ako bezbariérové. 

V súčasnosti v administratívnom komplexe Technocampus sídlia najmä spoločnosti z oblasti technológií, IT či financií. Vnútorné priestory nových objektov sú navrhnuté tak, aby boli čo možno najflexibilnejšie a s možnosťou ich prispôsobenia pre rôzne typy pracovného nastavenia. Na prízemí oboch budov sa nachádzajú okrem kancelárskych priestorov stravovacie zariadenia s vonkajšími terasami. Súčasťou objektu je aj športový areál, sprchy a šatne pre športovcov. Objekt navyše obsahuje terasu so zelenou strechou, na ktorú sa dá jednoducho dostať z každej časti budovy.  

Projekt získal certifikát DGNB Platinum, ktorý posudzuje udržateľnosť budovy počas jej celého životného cyklu. Systém DGNB bol prvýkrát uvedený na trh v roku 2009 a odvtedy sa neustále vyvíja. V súčasnosti je považovaný za jeden z najpokročilejších na svete a je medzinárodne uznávaný ako globálny benchmark pre udržateľnosť. 

Jedinečnosť projektu Technocampus Berlin spočíva najmä v jeho estetike, vďaka ktorej plynulo nadviazal na okolitú zástavbu. Mierka okenných otvorov, ich dizajn aj rozmiestnenie kopíruje priľahlé historické objekty. Práve to dopomohlo k celistvému výrazu komplexu. Na estetiku budovy bývalého závodu však nové časti nadviazali aj materiálovým riešením. Na ich fasádach sa tak objavila tehla, kameň či pohľadový betón. Projekt je tak príkladom toho, ako možno stavať objekty, ktoré vhodne doplnia existujúcu architektúru. 

 

(Technokampus Berlin, Tchoban Voss Architekten, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube