Author photoMartina Gregová 21.05.2024 20:37

Dokonale obnovený a ekologický. Kaštieľ v Čunove získal prestížne ocenenie od Prezidentky SR

Prezidentská zelená pečať je prestížne ocenenie, zamerané na zvýšenie udržateľnosti obnov verejných budov na Slovensku z hľadiska technických a estetických, ako aj prevádzkových a sociálnych kritérií. Po Trenčíne a Starej Ľubovni toto významné ocenenie najnovšie získal aj Bratislavský samosprávny kraj. Prezidentka ho udelila rekonštrukcii kaštieľa v Čunove.

Zdroj: Nino Belovič / YIM.BA, Bratislavský samosprávny kraj

Zdroj: Nino Belovič / YIM.BA, Bratislavský samosprávny kraj

Ocenenie Prezidentská zelená pečať vzniklo na podnet súčasnej prezidentky Zuzany Čaputovej. Pre získanie tohto ocenenia musia budovy splniť niekoľko kritérií a parametrov v oblasti udržateľnosti a uhlíkovej neutrality. Posudzuje sa napríklad spotreba energie, použitie udržateľných stavebných materiálov či hospodárenie s dažďovou vodou.  

Jednotlivé projekty, ktoré sa o získanie pečate uchádzajú, sa posudzujú tiež z hľadiska prevádzky budovy či z hľadiska jej dopadu na komunitu. Dôležitá je aj ich estetická a architektonická kvalita či použitie inovatívnych riešení. Hodnotiaci systém Prezidentskej zelenej pečate vypracovala expertná skupina, zložená z odborníkov zo Slovenskej rady pre zelené budovy, Slovenskej komory architektov, Inštitútu cirkulárnej ekonomiky, Budov pre budúcnosť a Manifestu 2020.   

„Spojili sa najväčší odborníci na udržateľnosť, cirkularitu a architektúru so zástupcami miest a obcí a Kancelárie prezidenta SR a vytvorili na základe medzinárodných štandardov hodnotiaci systém, ktorý je pre vlastníkov verejných budov prístupný zadarmo," uviedol Pavol Kukura, predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy (SKGBC). 

Galéria

  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA
  • Autor: Nino Belovič / YIM.BA

Prezidentka pečať prvý krát udelila v novembri 2023. Prvým laureátom bola Stredná priemyselná škola stavebnej Emila Belluša v Trenčíne. Kancelária prezidentky SR ju označila za vzorový príklad osvieteného prístupu k obnove verejnej budovy s podporou z európskych fondov. Škola po rekonštrukcii disponuje modernými technológiami ako je rekuperácia, fotovoltika či solárne panely, vďaka čomu šetrí až 63% energií.  

Druhou budovou, ktorej sa podarilo získať Prezidentskú zelenú pečať, sa len pomerne nedávno stala obnovená plaváreň v Starej Ľubovni. Objekt postavený v roku 1988 prešiel pomerne rozsiahlou rekonštrukciou, ktorej primárnym účelom bolo odstránenie havarijného stavu technologického zariadenia. Po novom plaváreň značnú časť potrebnej energie získava z obnoviteľných zdrojov. Na streche boli nainštalované solárne a fotovoltické panely. Tie slúžia pre poháňanie tepelných čerpadiel, ale aj na ohrev vody v sprchách či na bežné využitie. Ohrev priestorov aj plaveckého bazénu zabezpečujú tepelné čerpadlá, využívajúce teplo z desiatich vrtov o hĺbke 110 metrov.   

Dňa 21.5.2024 prezidentka SR Zuzana Čaputová za účelom udelenia v poradí tretej pečate navštívila nedávno zrekonštruovaný Kaštieľ v Čunove. Jeho súčasťou je okrem iného aj nadnárodné ekocentrum. „V budove sa nachádza interaktívna náučná expozícia zameraná na rôzne oblasti prírodného dedičstva regiónu. V záhrade návštevník nájde biotopové jazierko, altánok, záhradku s bylinkami, exteriérovú učebňu a informačné panely,” popisuje Lucia Forman, hovorkyňa BSK.  

Dlhodobým cieľom ekocentra má byť podľa BSK koordinácia environmentálno-vzdelávacích centier v kraji a poskytovanie metodickej podpory v oblasti environmentálneho vzdelávania, výchovy a osvety. Ekocentrum bude takisto poskytovať zázemie rôznym organizáciám na ochranu prírody a podporí aj cezhraničný turizmus a ekoturizmus. 

Kľúčovú úlohu pri získaní Prezidentskej zelenej pečate však zohrali predovšetkým udržateľné riešenia, ktoré sú po novom súčasťou kaštieľa. Objekt dnes využíva obnoviteľné zdroje energie, napríklad vykurovanie tepelným čerpadlom. Zrealizované takisto boli viaceré adaptačné opatrenia na zmierňovanie negatívnych dôsledkov zmeny klímy, napríklad zadržiavanie dažďovej vody a jej následné využívanie, vodopriepustné plochy, či vodný prvok na zlepšenie mikroklímy a ochladzovanie okolité prostredia.  

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si priestory ekocentra prehliadla osobne. „Som nadšená úspešnou rekonštrukciou budovy, za ktorú som udelila Prezidentskú zelenú pečať. Tú udeľujeme výnimočne stavbám a rekonštrukciám obnovy verejných budov, ktoré splnia náročné kritériá. Táto budova ich splnila a potvrdila ich aj svojím účelom, a to ekovýchovou. Je tu množstvo interaktívnych expozícií a to nielen pre mladú vekovú skupinu, ale aj dospelých,“ zhodnotila svoje dojmy. 

Rekonštrukcia kaštieľa v Čunove je výsledkom medzinárodnej kooperácie, zrealizovanej vďaka spolupráci slovenských, rakúskych a maďarských partnerov v rámci cezhraničných projektov Ecoregion SKAT a Ecoregion SKHU. Podporené boli z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Náklady na stavebné práce a expozičné priestory dosiahli vyše 4,2 milióna eur. 

„Obnova kaštieľa, v ktorom ekocentrum sídli, je ďalším skvelým príkladom rekonštrukcie verejnej budovy. Toto ocenenie je o to vzácnejšie, že pri národných kultúrnych pamiatkach nie je vôbec jednoduché splniť prísne kritéria udržateľnosti,” uzatvára prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pre jendotlivých investorov ide o výborné ocenenie ich práce. Ostáva len dúfať, že s výmenou na poste prezidenta SR zostane toto oceňovanie zachované. 

 

(BSK, Prezidentská zelená pečať, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube