Author photoMartina Gregová 17.02.2024 19:42

Ako prilákať talent: Metropoly potrebujú kvalitných ľudí, prekážkou je nedostupné bývanie

Jednou z najväčších výziev pre súčasné svetové mestá je ich potenciál pre prilákanie talentovaných ľudí, najmä študentov a pracovníkov, ktorí by sa potom podieľali na rozvoji domácej ekonomickej a vzdelanostnej základne. Problémom sú ale nezriedka nedostatočné alebo nekvalitné rezidenčné kapacity, ktoré sú navyše cenovo nedostupné. Bratislava v tomto smere nie je výnimkou. Riešenia prichádzajú z miest, ktoré považujú lákanie talentu za prioritu. 

Around the Corner. Autorka: Helin Bereket

Around the Corner. Autorka: Helin Bereket

Popri problematike výstavby nájomných bytov sa v mestách často skloňuje aj otázka nedostatku cenovo dostupného a kvalitného bývania pre študentov. Zatiaľ čo u nás sa s touto témou pasujeme najmä rekonštrukciami existujúcich internátov, prípadne ich dostavbami, v zahraničí je situácia úplne iná. Výstavba úplne nových študentských komplexov je významnou súčasťou rezidenčného trhu a mení pohľad na bývanie počas štúdia. Nejde pritom len o privilégium pre bohatších. 

Dôkazom toho, že iniciatívu pri výstavbe nových študentských ubytovní nemusí prevziať len univerzita či súkromný sektor, je nedávno dokončený bytový dom Around the Corner, ktorý sa nachádza v širšom centre Berlína. Tento projekt vznikol na podnet mestského bytového podniku Berlinovo. Po rozhodnutí o zámere postaviť nový bytový dom, určený najmä študentom, nasledovalo vyhlásenie súťaže, organizovanej Asociáciou nemeckého bytového priemyslu. Za návrhom objektu stojí architektonické štúdio Sehw Architektur.  

Na podlažnej ploche takmer 5-tisíc metrov štvorcových sa nachádza celkovo 159 bytov. Z urbanistického hľadiska hmota nového objektu ukončila už existujúcu zástavbu v rozvíjajúcej sa štvrti Oberschöneweide. Na architektúru existujúcich budov projekt nadviazal zachovaním uličnej čiary aj riešením fasády. Architekti sa tiež striktne držali aj výškových obmedzení.  

Galéria

  • Around the Corner. Autorka: Helin Bereket
  • Around the Corner. Autorka: Helin Bereket
  • Around the Corner. Autorka: Helin Bereket
  • Around the Corner. Autorka: Helin Bereket
  • Projekt Zwillinge . Autorka: Helin Bereket
  • Projekt Zwillinge . Autorka: Helin Bereket
  • Projekt Moabit. Autor: Philipp Obkircher
  • Projekt Moabit. Autor: Philipp Obkircher
  • Projekt Moabit. Autor: Philipp Obkircher

Fasáda bytového domu pre študentov sa vyznačuje pomerne pravidelným rastrom okenných otvorov, mierne zošikmenou strechou, kopírujúcou strechu susedného objektu, aj dvoma farebne odlíšenými fasádami. Trik s dvojakou farebnosťou navodzuje pocit, že ide o dva samostatne fungujúce objekty, čo výrazným spôsobom pomáha opticky zmenšiť celkovú hmotu novopostavenej budovy. 

Súčasťou študentského bývania sú okrem izieb aj spoločné priestory ako kuchynka či oddychová miestnosť. Izby sú zariadené skromným, no funkčným, prevažne svetlým nábytkom. Vďaka veľkým okenným otvorom sú aj dostatočne presvetlené. Izby majú rôzne veľkosti, niektoré sú určené pre jednotlivca, iné pre dvojice či dokonca trojice. „Táto budova stelesňuje našu víziu moderného a funkčného mixu bytov pre študentov. Sehw tak prispieva k udržateľnej premene celej štvrte,” opisuje projekt zakladateľ a riadiaci partner Sehw Architektur, profesor Xaver Egger.  

Študentský bytový dom Around the Corner nie je ani zďaleka prvou realizáciou architektonického štúdia, ktorá podporila rozvoj cenovo dostupného bývania v Berlíne. Pred niekoľkými rokmi bol dostavaný aj projekt od firmy Medici Living Group, ktorý si od začiatku kládol za cieľ rozšíriť možnosti bývania pre mladých obyvateľov mesta. Nachádza sa v berlínskej štvrti Moabit a jeho súčasťou je 10 moderných zdieľaných bytov pre celkovo 50 obyvateľov. Okrem možnosti bývania je jeho súčasťou aj niekoľko menších a väčších priestorov na prácu. Ide dokonca o drevostavbu. 

Investor reagoval na veľký dopyt po dostupnom bývaní. Projekty co-livingu, ktoré sú už dlho bežnými modelmi bývania pre mladých ľudí v svetových metropolách ako Londýn alebo New York, sa v súčasnosti stávajú čoraz potrebnejšími aj v iných mestách. Berlín so svojou alternatívnou kultúrnou scénou a silným technologickým sektorom k ním patrí. 

Podobnú cieľovú skupinu má aj projekt Zwillinge (Blíženci), vybudovaný v juhovýchodnej časti Berlína neďaleko Technickej univerzity. Dvojica šesťpodlažných objektov poskytuje obytný priestor pre viac ako 50 obyvateľov. Rôzne bytové jednotky od mikrobytov až po veľké zdieľané byty reagujú na dnešnú diverzifikovanú mestskú spoločnosť. Medzi domami je poloverejný priestor s možnosťou voľnočasových aktivít. Za zadnou častou dvorovej budovy sa nachádza aj súkromná záhrada, vyhradená pre obyvateľov.

Nemecká metropola v posledných rokoch naskočila na trend výstavby študentských bytových domov aj objektov, určených pre mladých pracujúcich ľudí či digitálnych nomádov. Snaží sa tak vytvoriť atraktívne prostredie pre talentovaných jednotlivcov, ktorí sú vysoko mobilní a nie sú viazaní na mesto, z ktorého pochádzajú. V Berlíne sa tak rozvíjajú aj nekonvenčné spôsoby bývania pre rozličné sociálne skupiny vrátane tých, ktoré uprednostňujú cenovo vysoko dostupné byty. To všetko je nezriedka zabalené do vysokého architektonického štandardu. 

V Bratislave tvorí takýto produkt zatiaľ len okrajový alebo takmer neexistujúci segment. Súkromní investori sa potýkajú s nízkou podporou verejného sektora, preto len opatrne skúmajú možnosti a čakajú na prvých odvážlivcov, ktorí sa odhodlajú na rozvoj prvých projektov. Skúsenosť z mnohých miest ale naznačuje, že študentské bývanie má teoreticky veľký potenciál a môže dotvoriť realitný trh. S prílevom zahraničných študentov, prichádzajúcich do hlavného mesta, sa zvyšuje perspektíva príchodu prvých lastovičiek už v najbližších rokoch. 

 

(Sehw Architektur, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube