Author photoAdrian Gubčo 27.06.2018 08:30

Construction update: Blumental, 19.06.2018

Pred dokončením je ďalší z väčších bratislavských projektov - Blumental finišuje s prácami na verejných priestranstvách, sadových úpravách či v interiéroch domov. Centrálna časť Bratislavy tak bude čoskoro živšia a kompaktnejšia.

Blumental vypĺňa podstatnú časť bloku medzi Mýtnou a Radlinského ulicou, na mieste, kde sa kedysi nachádzala Tabaková továreň, jeden z prvých priemyselných areálov v Bratislave. Po jeho zániku vznikol na mieste projekt pozostávajúci z dvoch fáz so 187 bytmi, 15.620 metrami štvorcovými kancelárskych plôch a tromi tisíckami retailu. Srdcom projektu sa stane nové námestie, ktoré bude mať názov Námestie Mateja Korvína, do ktorého je orientovaná aj výšková dominanta komplexu, kancelárska budova s dvanástimi nadzemnými podlažiami. Byty patria k nadštandardným, čo sa odráža vo vyšších cenovkách, voľných je stále ešte 32 bytov.

Developer Corwin v tomto prípade neváhal investovať aj do vyššieho materiálového štandardu a kvalitnejšej architektúry. Za projektom stojí štúdio A1 ReSpect bratislavského architekta Branislava Kaliského, ktorý z Blumentalu vytvoril skutočne mestský projekt v tom najlepšom zmysle - s vhodnou mierkou (až na výškovú dominantu), živým parterom, miešaním funkcií, atraktívnymi a členenými fasádami, rozptylovými verejne prístupnými priestranstvami, priečnymi prepojeniami a s dobrou dostupnosťou k verejnej doprave.

Blumental je dobrý príklad, ako aj v budúcnosti developovať územie v husto zastavaných lokalitách. Treba však na druhej strane povedať, že podobných lokalít je už v centre Bratislavy pomerne málo. Záujem developerov sa tak zrejme čoskoro prenesie na iné pozemky v ďalších mestských častiach - rozsiahle územie, ktoré by si zasluhovalo podobnú prestavbu, je napríklad blok vymedzený Záhradníckou, Svätoplukovou, Koceľovou, Bazovou a Karadžičovou ulicou v mestskej časti Ružinov.


Čoskoro očakávajte ešte jeden album z Blumentalu - tentokrát s vynikajúcimi výhľadmi z najvyššieho podlažia výškovej budovy.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Rezidenčná časť druhej etapy Blumentalu.
  • Pohľad od Radlinského ulice na výškovú dominantu.
  • Nové Námestie Mateja Korvína.
  • Aktuálne prebiehajú posledné úpravy.
  • Nové námestie zároveň umožní priečne spojenie s Mýtnou ulicou. Do námestia budú orientované prevádzky v parteri.
  • Strechy sú kompletne zelené.
  • Strechy druhej etapy.
  • Zdroj: Corwin

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube