Author photoAdrian Gubčo 12.06.2019 13:04

Construction update: Vila Ľadová, 9.6.2019

Developer VI Group síce nepatrí k spoločnostiam budujúcim veľké projekty, zato však vyniká ich väčším množstvom a spôsobom, akým sa snaží nadviazať na okolitú zástavbu. Príkladom realizácie vhodne dopĺňajúcej lokalitu je Vila Ľadová v Starom meste, ktorá už získava finálnu podobu.

Vila Ľadová sa nachádza medzi mimoriadne rušnou Šancovou ulicou (minimálne počas pracovných dní) a bočnou Ľadovou, ktorá jej prepožičala meno. Hlavná hmota je však orientovaná práve do mestskej triedy, ktorú dotvára v podobe mestského domu, viacmenej držiaceho priemernú výšku zástavby ulice. Vila Ľadová priamo nadväzuje na blokovú zástavbu, ktorá je pre túto časť mesta typická.

V dvojici objektov, sedempodlažnom dome od Šancovej a štvorpodlažnom od Ľadovej, sa nachádza 34 bytov a apartmánov, predané sú všetky. Klientov projekt pravdepodobne oslovil kombináciou ceny a lokality – meter štvorcový bol ponúkaný pri začiatku predaja za priemernú cenu 2,5-tisíc eur za meter štvorcový, čo je v prípade územia tak blízko centra mesta relatívne dobrá suma (aspoň na dnešné pomery). Bytový štandard je na priemernej úrovni.

Okrem bývania projekt obsahuje aj obchodné priestory – dva od Šancovej a jeden od Ľadovej - v celkovej výmere 221 metrov štvorcových, takisto sú všetky predané. Jediným dosiaľ voľným artiklom je jedno parkovacie miesto z celkového počtu 46.

VI Group patrí k developerom, ktorí sú prepojení s architektonickou kanceláriou, hoci nie jednou zo špičkových. Každopádne, väčšina dosiaľ zrealizovaných developmentov patrí minimálne k neškodným, a Vila Ľadová je medzi nimi najlepšia. V prostredí Šancovej sa nestratí a vnáša do nej kvalitnejší príklad modernej architektúry, hoci zároveň citlivej pri kontakte s historizujúcou architektúrou.

Výstavba projektu sa spustila v roku 2017, na úroveň terénu sa dostala približne v lete 2018. Hrubú stavbu projekt dosiahol na konci roka 2018, dnes je už snímané lešenie a odhaľuje sa dokončená uličná fasáda tak objektu od Šancovej, ako aj od Ľadovej. Na fasádach orientovaných do vnútrobloku sa ešte pracuje. Celkové dokončenie projektu sa očakáva v 3Q tohto roku.

 

Zdroj: VI Group

 

VI Group má okrem Vily Ľadovej rozbehnutých v Bratislave viacero projektov, sústrediacich sa najmä v mestskej časti Petržalka. Po Septime, Muchovom námestí, Panónke a nedávno dokončenom Starom Háji teraz buduje dva projekty – Septimo II a predovšetkým Matadorku, najväčší development v dejinách spoločnosti.

S výškou 85 metrov pôjde o jednu z dominánt Petržalky, hoci nie zrovna najšťastnejšou. VI Group sa darí navrhovať príťažlivé projekty predovšetkým v menších mierkach (príkladmi sú Vila Šípka alebo Strom vo Vrakuni), pri takýchto veľkých je úroveň architektúry výrazne nižšia. Na druhej strane, dnes radikálne pôsobiaca hmota v danom prostredí sa po jeho transformácii stratí, keďže tu vzniknú aj iné výškové budovy.

Napriek lapsusu s Matadorkou si VI Group vydobylo svoje miesto medzi bratislavskými developermi a prispieva k premene mesta developmentami, ktoré ho skôr zahusťujú ako rozťahujú, čo je pozitívne. Popri tom prinášajú aj nekričiacu, no vizuálne príjemnú architektúru, ktorá síce nezíska architektonické ceny, ale mesto vhodným spôsobom dotvára.

Nie každý projekt totiž musí byť architektonicky výnimočný, podstatné je, aby si dobre viedol v iných faktoroch, napr. v zasadení do lokality, polyfunkcii, aktívnom parteri, riešení dopravy a i. Aj keď to pre niektorých bude znieť neprijateľne, vysoká úroveň architektúry hodná ocenenia je potom už len čerešnička, ktorá v bratislavskom prostredí zostane ešte nejakú dobu netradičnou.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: VI Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube