Author photoAdrian Gubčo 25.03.2019 09:40

Construction update: Slnečnice – Viladomy, 17.3.2019

Vznikajúca štvrť Slnečnice na južnom okraji Petržalky neustále rastie, čo sa týka obidvoch jej aktuálnych častí – zóny Mesto aj zóny Viladomy. V tomto update sa pozriem na druhý menovaný sektor, kde aktuálne vzniká tretia etapa mohutného rezidenčného developmentu od developera Cresco Group.

Tretia časť Viladomov vzniká severne od druhej etapy, postupne tak dochádza k približovaniu zástavby jednotlivých zón Slnečníc aj Petržalky. Developer na to reaguje dobudovávaním infraštruktúry – okrem výstavby nových bytových domov vzniká aj chodník a cyklotrasa, spájajúca Viladomy s Mestom.

Urbanistická štruktúra pozostáva z hustejšej zástavby v podobe dvojice doskových domov súbežných s líniou hlavnej ulice, postupne sa rozvoľňujúcej do série štyroch sekcií bodových domov, ktoré spoločne tvoria akési riadky. Hlavný spoločenský priestor vzniká medzi v zázemí doskových domov, od druhej fázy Viladomov však tretiu etapu delí ešte nový park.

V pokročilej fáze výstavby sú už všetky objekty (S11-S15), z nich domy S11 a S12 by mali byť dokončené ešte v priebehu tohto roka, podobne ako objekty v rámci časti S13. Na týchto budovách sa už pracuje na fasádach či na exteriérových úpravách. Sekcie S14 a S15 sa blížia k dosiahnutiu hrubej stavby, dátum dokončenia sa neuvádza, bude to však nepochybne až v priebehu roka 2020 (pravdepodobne 2Q).

V tretej etape Viladomov vzniká celkovo 497 bytov, z toho sa do predaja dostalo najprv 323 bytov z objektov S11-S13, neskôr pribudlo aj 174 bytov z domov S14 a S15. Aktuálne ostáva v predaji približne stovka bytov, medzi nimi najmä rozľahlejšie troj- a štvorizbové jednotky. Štandard by som napriek marketingu developera označil za priemerný, čo však vedie k tomu, že byty patria k tomu dostupnejšiemu z ponuky bratislavských novostavieb.

 

Tretia časť Viladomov pozostáva z kombinácie doskových a bodových bytových domov

 

Cresco napriek tomu označuje tretiu fázu Viladomov za zatiaľ najlepšiu časť celého developmentu, čo má byť dané vysokou úrovňou architektúry, prevedenia a vonkajších priestranstiev. Silnou stránkou bytov má byť predovšetkým lepšie spojenie s exteriérom v podobe rozľahlejších terás alebo predzáhradok, vo výraze domov budú opäť dominovať paravány ako v prvej etape projektu. Architektúra je tak ako vo všetkých fázach Viladomov dielom architektonickej kancelárie Compass.

Treba pripustiť, že vizualizácie projektu sú skutočne príťažlivé, pričom ako najzaujímavejší prvok sa črtá park o výmere viac ako 14-tisíc metrov štvorcových s ihriskami, športoviskami či venčiskom, navrhnutý kanceláriou LABAK. Slnečnice – Viladomy sa vo všeobecnosti ako celok vyznačujú silným dôrazom na exteriérové plochy, čo minimálne v doteraz vybudovaných častiach projektu prináša úžitok – ľudia ich skutočne využívajú pre aktívne trávenie voľného času, čo sa nepodarí pri rezidenčných developmentoch vždy.

Postupne s rastom zóny zároveň rastie aj záujem o prenájom priestorov v jednotlivých obchodných priestoroch, ktoré vznikajú predovšetkým v nadväznosti na hlavnú ulicu – hoci aktuálne sa zdá, že všetky priestory v S11 a S12 sú ešte voľné. Na druhej strane, aj v prípade prvých dvoch fáz sa priestory zapĺňali len postupne.

Silnejšou výhradou tak ostáva citeľná silná orientácia na ľudí s autami – len v tretej etape vznikne 560 parkovacích miest, spoločne s ostatnými obyvateľmi Slnečníc sa čísla pohybujú rádovo v tisíckach. To samozrejme zaťaží dopravnú infraštruktúru vo výraznej miere. V budúcnosti sa ráta so zriadením ďalšej zastávky MHD, to však predpokladám až v čase výstavbe štvrtej etapy Viladomov.

Slnečnice vo všeobecnosti, ale Slnečnice – Viladomy zvlášť, predstavujú ukážku masového produktu, ktorý však pozná svojho zákazníka a reaguje na jeho potreby, ku ktorým patrí dostatok priestoru pre rodinu so základnou vonkajšou vybavenosťou s dostupnosťou s automobilom a za relatívne priaznivú cenu. Výsledok však nie je taký zlý a v priebehu času sa bude zlepšovať, keďže rastúca vegetácia sídlisko viac spríjemní.

 

Nový chodník a cyklotrasa prepájajúce jednotlivé časti Slnečníc

 

Po tretej fáze Viladomov pribudne ešte štvrtá, ktorá uzavrie development tejto časti Slnečníc. Projekt už má vydané stavebné povolenie, jeho výstavba by sa teda mohla spustiť už v blízkej dobe. Vzniknúť by mala pätica terasových bytových domov s 381 bytmi a apartmánmi, v štyroch domov vznikne na úrovni prvého nadzemného podlažia aj priestor pre obchodné prevádzky. Na ulicu popred túto časť Viladomov sa napojí vyššie spomínaná cyklotrasa, ktorá prepojí nielen Viladomy s Mestom, ale potenciálne aj celé Slnečnice s populárnou dunajskou hrádzou.

Výstavba bude potom pokračovať západne od hlavnej ulice, smerujúcej do Rusoviec, kde by mala v niekoľkých etapách vyrásť ďalšia séria bytových domov v zóne, nazývanej „Kopec“. Rast juhovýchodného konca Slnečníc tak bude témou ešte nejakú dobu.

Cresco sa vďaka Slnečniciam vyprofilovalo na najväčšieho developera rezidenčných projektov na Slovensku a Compass na kanceláriu, ktorá navrhuje najväčšie urbanistické súbory v krajine od revolúcie. Celý development tak ukazuje, kam sa posunula výstavba okrajových obytných štvrtí.

 Pozitívne je, že postupne prenikajú aj do nových sídlisk myšlienky o vysokej kvalite vonkajších priestranstiev a začína sa pamätať na pešiu dostupnosť služieb a vybavenosti. Od komplexných štvrtí, ktoré vznikali v období, kedy ešte v doprave nedominovali autá, máme však ďaleko. Prax však ukazuje, že ide o najlepšie miesta pre mestský život, preto ja namieste, aby sme sa opäť naučili takéto štvrte budovať.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Cresco Group
  • Zdroj: Cresco Group

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube