Author photoAdrian Gubčo 24.01.2025 12:21

Industriálna pamiatka bude naplno využitá. Známa gastroskupina predstavila prevádzku v Sklade č. 7, onedlho otvára

Sklad č. 7 je neprehliadnuteľnou súčasťou bratislavského ľavobrežného nábrežia. Ide navyše o jednu z mála zachovaných industriálnych budov, ktoré prežili prestavbu tejto časti mesta na nové centrum Bratislavy. Dlhé roky ostávala budova prázdna, teraz sem však postupne prichádza život. Po vytvorení kancelárskych priestorov tu onedlho vznikne reštaurácia známeho prevádzkovateľa.

Zdroj: Medusa Group

Zdroj: Medusa Group

Objekt Skladu č. 7 tvorí už od roku 1922 súčasť bratislavského nábrežia. Do 21. storočia vstúpila ako pamiatkovo chránená, no mimoriadne schátraná budova, čo sa zmenilo s výstavbou prvej etapy komplexu Eurovea. Objekt bol vtedy obnovený zvonka, interiér však zostal prakticky nevyužívaný. Zmenilo sa to len relatívne nedávno s dokončením druhej etapy Eurovey. Developer JTRE tu vytvoril kancelárie, ktoré si prenajalo Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR.

Popri tom tu však zostal priestor aj pre ďalšieho prenajímateľa – v tomto prípade z oblasti gastronómie. Už dlhšie je známe, že tu má vzniknúť väčšia reštaurácia s vlastným pivovarom. Za projektom mala stáť Medusa Group, jeden z najväčších prevádzkovateľov gastronomických zariadení v Bratislave. Teraz spoločnosť približuje detaily nového podniku.

Ako ohlasuje, 1. marca 2025 sa má v budove otvoriť koncept DOCK7. Ako bolo známe už predtým, bude kombinovať reštauráciu a pivovar. Gastroskupina tým pokračuje vo svojej stratégii vytvárať prevádzky v známych industriálnych budovách v Bratislave – reštaurácie už prevádzkuje v Jurkovičovej teplárni aj Pradiarni 1900. DOCK7 však má byť zo všetkých konceptov najväčší.

Galéria

  • Zdroj: Medusa Group
  • Zdroj: Medusa Group
  • Zdroj: Medusa Group
  • Zdroj: Medusa Group

Investor konštatuje, že pôjde o výnimočný priestor. „S veľkým nadšením sa pripravujeme na otvorenie konceptu DOCK7, reštaurácie a pivovaru, v unikátnych priestoroch Národnej kultúrnej pamiatky,“ uviedol Michal Chudík, CEO skupiny Medusa. „Mimoriadne komplexný a náročný projekt je zároveň najväčšou investíciou Medusy na Slovensku. Výška investície dosahuje úroveň takmer 3 milióny eur a umožní nám poskytovať špičkové služby vo všetkých oblastiach.“

Reštaurácia zaberie celé prvé nadzemné podlažie Skladu č. 7. Výrazovo má prepojiť industriálne dedičstvo objektu s modernými technológiami. Tvorený bude viacerými časťami - reštauráciou s dominantným barom, ktorá bude plynule prechádzať k pivovaru, kde budú umiestnené ležiace tanky a ďalšie technológie. Navyše tu bude aj edukačná časť, ktorá má návštevníkovi predstaviť budovu, pivovar alebo suroviny.

Medusa Group dodáva, že celý priestor bude flexibilný a umožní usporiadanie rôznych podujatí bez narušenia chodu prevádzky a zároveň zachovania súkromia eventu. V prípade rezervácie celej prevádzky bude k dispozícii jeden z najväčších eventových priestorov s kapacitou až 600 ľudí.

Kapacita reštaurácie bude za štandardných podmienok 280 návštevníkov v interiéri, ďalších 190 v exteriéri. Pivovar zas bude mať ročnú technickú kapacitu 6-tisíc hektolitrov. Architektonické riešenie vypracovala architektka Barbora Pinčíková.

 

V downtowne má pribudnúť obnovený industriálny priestor aj v bývalej zámočníckej dielni na Bottovej. Zdroj: Chybík + Krištof

 

Sklad č. 7 je jeden z mála industriálnych objektov v centrálnej časti Bratislavy, ktorý prežil veľkú sériu asanácií na začiatku 21. storočia. Podľahli jej predovšetkým budovy vo vnútornom meste, ktoré majitelia zbúrali s vidinou výstavby na ich mieste. Mnohým plánom urobila ale koniec finančná kríza v roku 2008, ktorá priniesla koniec najmä menších firiem. Na niektorých parcelách po zbúraných a potenciálne hodnotných stavbách sa nič nepostavilo dodnes.

Budova v susedstve Eurovey prežila pravdepodobne aj preto, lebo je chránená ako NKP už od roku 1986. V čase budovania prvej časti komplexu sa vyskytli viaceré úvahy, ako ju prebudovať. Tieto zahŕňali aj možnosť vytvorenie kultúrnych priestorov, čo malo byť umožnené aj dostavbou a nadstavbou. Pamiatkový status aj nedostatok financií tomu ale zabránili.

Oživiť objekt sa napokon podarilo až JTRE, ktoré prevzalo Euroveu aj jej ďalší rozvoj. Z budovy sa stal komerčný objekt, čo bol očakávaný scenár. Verejný sektor totiž nemá prostriedky ani víziu, ako využiť zostávajúce industriálne budovy. Privátni investori tak hľadajú možnosť, ako ich obnoviť bez toho, aby išlo o čistú stratu.

Týka sa to aj najvydarenejších alebo očakávaných rekonštrukcií. Mlynica sa premenila na kombináciu kancelárií, eventových priestorov a bytov, bývalé sýpky v Jarovciach slúžia taktiež ako mix administratívnych a eventových priestorov, v bývalej zámočníckej dielni na Bottovej má vzniknúť (pravdepodobne) privátna galéria. To isté sa stalo s Jurkovičovou teplárňou, luxusné kancelárie sú aj v Pradiarni 1900. Kníhtlačiareň Svornosť sa mení na luxusné lofty a byty.

Spätne sa zdá, že mnohé z asanácií boli chybou. Pekáreň Jedľa na Račianskej, jedna z hál Gumonu na Košickej alebo hala Siemens-Schuckert na Račianskej mohli prežiť a obohatiť mestské prostredie. Nanešťastie, dnes je to už zbytočná úvaha.

Dobrou správou je, že ožívajú aspoň existujúce priestory. Prirodzene, vo viacerých prípadoch by boli vhodnejšie nekomerčné funkcie, tie si však vyžadujú iné možnosti a prístup verejných inštitúcií. Kým sa toto nezmení, treba industriálne dedičstvo ochrániť aspoň takýmto spôsobom.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Mapa projektu

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube