Author photoMartina Gregová 31.03.2024 12:00

Žiadne plesne a rozpadnuté sprchy. Špičkové internáty nemyslia len na študentov

S rozvojom miest mimoriadne súvisí kvalita miestnych univerzít či iných vzdelávacích zariadení a ich schopnosť prilákať talentovaných študentov. S tým sú zároveň spojené kapacitné nároky na cenovo dostupné študentské bývanie. Zatiaľ čo Bratislava sa tento problém ešte len učí riešiť, iné mestá už predstavujú viaceré možné riešenia.

Autor: Nicola Colella

Autor: Nicola Colella

Problematika nedostatku cenovo dostupného a kvalitného bývania pre študentov sa dotýka takmer každej väčšej metropoly. Školské internáty len zriedkavo pokrývajú potrebné kapacity, nehovoriac o ich kvalite. Nároky na ich riešenie rastú, preto je aj pre bohaté a úspešné školy náročné držať krok. 

Zatiaľ čo u nás sa s touto otázkou pasujeme najmä rekonštrukciami či dostavbami existujúcich internátov, vo svete k nej pristupujú aj výstavbou úplne nových objektov či dokonca celých študentských areálov. Častá je aj výstavba projektov, kde študentské bývanie zaberá len časť podlažnej plochy a zvyšok je z dôvodu ekonomickej návratnosti projektu určená na klasické bývanie, administratívu či služby.

Jedným z najpozoruhodnejších plánovaných projektov takéhoto typu v stredoeurópskom regióne je masterplan South Gate v Budapešti, ktorý v horizonte niekoľkých rokov vznikne na nábreží Dunaja. Po dokončení tejto štvrte v nej bude bývať zhruba 16-tisíc ľudí, pričom až 12-tisíc z nich by mali byť študenti budapeštianskych univerzít.

Galéria

  • South Gate Budapešť. Zdroj: Snøhetta
  • South Gate Budapešť. Zdroj: Snøhetta
  • Internát v Seville. Autor: Pablo Diaz Fierros
  • Internát v Seville. Autor: Pablo Diaz Fierros
  • Pichi 12. Autor: Nicola Colella
  • Pichi 12. Autor: Nicola Colella
  • Pichi 12. Autor: Nicola Colella

Štvrť South Gate má poskytnúť obyvateľom maďarskej metropoly nielen rezidenčnú funkciu, ale aj veľké množstvo pracovných miest a tiež kvalitné verejné priestory v priamom kontakte s riekou. Štvrť bude vo svojej finálnej podobe napojená na železničnú stanicu Danubias, čo študentom, ale aj zvyšným obyvateľom South Gatu zjednoduší dochádzanie v rámci širšej oblasti. Na koncepte sa podieľala kancelária Snøhetta. 

Výstavba študentského bývania však nemusí byť nutne len súčasťou takýchto veľkolepých projektov. V španielskom meste Sevilla bol napríklad moderný študentský internát vybudovaný v historickej časti mesta. Architekti tohto projektu stáli pred neľahkou úlohou - zakomponovať moderný priestor určený pre mladých ľudí do prostredia, ktoré má svoju tradičnú formu a architektonický výraz. Rodo6 je príkladom toho, ako je aj v historických častiach miest možné prichádzať s novými typológiami, ktoré do tohto špecifického prostredia zapadnú s ľahkosťou.

V Miláne bol zas len pomerne nedávno dokončený projekt Pichi 12, ktorého podobu navrhlo pomerne známe štúdio Park Associati. Pichi 12 je dôkazom toho, že iniciatívu pri výstavbe nových študentských ubytovní nemusí prevziať len univerzita či súkromný sektor. V tomto prípade bolo objednávateľom projektu bytové družstvo.

Rezidenčný objekt sa nachádza neďaleko univerzitných centier Naba a Bocconi a je prioritne určený študentom a čerstvým absolventom, ktorí práve rozbiehajú svoje kariéry. Celková podlažná plocha objektu je 2.200 metrov štvorcových a nachádzajú tu bytové jednotky rôznych mierok. Byty zaberajú tri nadzemné podlažia, prízemie je vyhradené pre spoločenské priestory.

V centre dispozície sa nachádza vnútorný dvor prístupný z ulice, ktorý je plný zelene. V krajinách južnej Európy je centrálny súkromný dvor pomerne rozšíreným architektonickým prvkom (a v minulosti bol aj v slovenských mestách). Do dvora sú následne orientované balkóny a loggie. Tento poloverejný priestor môžu obyvatelia využívať na oddych a stretávanie sa.

Čo sa týka architektonického stvárnenia objektu, architekti vzhľadom na okolitú zástavbu zvolili bielu omietku, ktorá je v určitých detailoch kombinovaná s bielym plechom. O vizuálne rozbitie hmoty sa postaral nepravidelný raster okenných otvorov, doplnený o balkóny a loggie.

Svetové metropoly sa k problematike nedostatku cenovo dostupného študentského bývania stavajú rôzne. Projekty tohto typu v nich majú rôznu mierku a zaujímavé je aj pozorovať, kto je ich objednávateľom. Výstavba celých štvrtí určených pre potreby cenovo dostupného bývania pre študentov je stále skôr výnimkou, ktorá je v našich končinách momentálne až nereálnou víziou. Ako sa však pomaly ukazuje, začína byť isté, že rekonštrukcie existujúcich a pomaly chátrajúcich internátov ani ich čiastočné dostavby už viac nie sú postačujúcim riešením.

Zatiaľ čo v Bratislave tvorí študentské bývanie zatiaľ len okrajový segment, v mnohých mestách ide už roky o dôležitú súčasť realitného trhu. S nárastom počtu zahraničných študentov, ako aj finančne lepšie zabezpečených ľudí prichádzajúcich do Bratislavy, však možno predpokladať väčší počet projektov tohto druhu. Prvé lastovičky, napríklad Campus Blagoevova, ale zatiaľ leto nerobia. 

 

(Park Associati, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube