Author photoAdrian Gubčo 12.07.2021 15:55

Železničná poliklinika na Trnavskom mýte pôjde do predaja

Na Trnavskom Mýte sa pripravuje ďalšia potenciálne významná zmena. Mohutný komplex nemocnice a polikliniky s ubytovňou, ktorý pôvodne slúžil železničiarom, sa bude predávať. Predaj vo forme aukcie by mal prebehnúť ešte v priebehu tohto roka, záujem už deklaroval developer Istropolisu. O plánoch ŽSR informoval Denník E.

Zdroj: Google Maps

Zdroj: Google Maps

Ako vyplýva zo zistení Denníka E, ŽSR už považuje obrovský stavebný súbor, postupne vybudovaný v 80-tych a začiatkom 90-tych rokov 20. storočia, za prebytočný. Budovy pôvodne vznikli pre účely železničného zdravotníctva, v roku 2005 bol však systém poskytovania vlastnej zdravotnej starostlivosti zrušený. Budovy sa prenajali súkromným prevádzkovateľom zdravotnej starostlivosti, v tomto prípade spoločnosti ProCare (prostredníctvom firmy Novapharm), blízkej finančnej skupine Penta. ProCare tu má umiestnené ambulancie všeobecných lekárov, špecialistov aj lôžkové oddelenia.

Keďže ŽSR nemá záujem intenzívnejšie narábať s realitami, budovu polikliniky aj ubytovne sa rozhodlo odpredať. Železnice zdôrazňujú dobrú polohu v nadväznosti na linky verejnej dopravy, výhodou je určite aj pomerne veľká úžitková plocha, takmer 20,7-tisíc metrov štvorcových. K dispozícii je 35 parkovacích miest. ŽSR samo nereguluje budúce využitie komplexu, hoci do konca roka 2023 je súčasný prevádzkovateľ v nájme. Inými obmedzeniami je len nutnosť zachovať CO kryt (aj v prípade likvidácie budovy) a existujúce inžinierske siete ŽSR.

Denník E sa na lukratívnosť predaja už pýtal dvojice developerov, ktorí sú v tejto lokalite aktívni. Kým developer Penta Real Estate s odkazom na existujúcu územnoplánovaciu reguláciu, ktorá tu neumožňuje vo veľkom stavať byty, a saturáciu kanceláriami, kúpu odmietol. Immocap vyjadril záujem. Developer tu už vybudoval polyfunkčné centrum Central a zrevitalizoval podchod. Ďalším zámerom je masívna prestavba Istropolisu na projekt Nový Istropolis. Investor pripustil, že si musí celý priestor a budovu ešte zanalyzovať, inak však vidí v lokalite Trnavského mýta nevyužitý potenciál.

Podľa novinárov by mohol byť hráčom aj bratislavský Magistrát, mesto však záujem o túto budovu nepotvrdilo – ale ani nevylúčilo. Každopádne, keby tu chcela Bratislava umiestniť napríklad nájomné bývanie, aj ona by bola závislá od zmeny Územného plánu. Ten definuje plochu ako stabilizovanú občiansku vybavenosť mestského a nadmestského významu, čo tu umožňuje umiestniť bývanie len do 30% funkčnej plochy.

Aukcia by mala prebehnúť už na jeseň tohto roku. Vyvolávacia cena zatiaľ zverejnená nebola, hoci nepochybne pôjde o pomerne veľké číslo. Nejde o jediný nehnuteľný majetok, ktorý ŽSR aktuálne v Bratislave predávajú. Nového majiteľa hľadajú aj pre areál na Bazovej ulici, ktorý susedí s rozostavaným Polyfunkčným domom Bazová a budúcim mestským projektom prestavby areálu Technických služieb.

 

Vznik Nového Istropolisu prinesie do lokality veľkú zmenu, ktorá ovplyvní atraktivitu a budúce využitie mnohých nehnuteľností. Zdroj: Immocap

 

Aj napriek existujúcej územnoplánovacej regulácii a nereálnosti masívnejšej prestavby na byty v dohľadnej dobe, budovy Železničnej polikliniky a ubytovne sú zaujímavou ponukou, ktorá môže osloviť viacerých developerov. Budovy nie sú pamiatkovo chránené, preto nie je vylúčená ani ich asanácia a vznik úplne nových objektov – hoci výraznejšia rekonštrukcia je snáď pravdepodobnejšia. Potenciálne využitia okrem bývania sú rôzne, ak však prejavil záujem Immocap, potom by mohol byť v hre napríklad vznik hotelových kapacít.

Developer totiž postupuje v príprave Nového Istropolisu, ktorého súčasťou má byť aj významné kultúrne a spoločenské centrum. Projekt je zároveň jednou zo zvažovaných lokalít pre vznik Národného kultúrno-kongresového centra. Cieľom zámeru je spraviť z Bratislavy dôležitú medzinárodnú kongresovú destináciu, k čomu však dnes chýba adekvátna infraštruktúra. Jej kľúčová časť – špičková kongresová hala – by mohla byť práve v Istropolise.

Ak sa NKKC naozaj vybuduje v Novom Istropolise, význam Trnavského mýta sa výrazne zvýši. Centrum zároveň na seba naviaže vznik novej infraštruktúry a vybavenosti, k čomu patria aj hotely. V rámci developmentu je síce naplánovaný štvorhviezdičkový kongresový hotel a ďalší sa už nachádza v Centrali, to však po zavedení centra stačiť nemusí. Veľkorysá budova v priamom susedstve NKKC, z ktorej časť bola priamo určená pre ubytovanie, je tak ideálnym kandidátom pre vznik nových kapacít.

Zmena vlastníckej štruktúry by zároveň mohla prispieť k intenzívnejšej revitalizácii a dostavbe okolia. Stavebné úpravy komplexu by napríklad mohli priniesť nové a jednoduchšie spojenie Kováčskej ulice s Trnavským mýtom, obnovenie okolitých verejných priestorov a zvýšenie potenciálu pre development v okolí. To by mohlo motivovať ŽSR, aby odpredali aj ďalšie objekty smerom ku Stanici konskej železnice. Tu sa otvára perspektíva dobudovania bloku, tvoreného domami na Legionárskej a Belehradskej. Nejde o úplnú fantáziu, keďže na toto územie už vznikla aj architektonická štúdia od rešpektovaného ateliéru.

Takýmito krôčikmi sa môže Trnavské mýto, dnes hlavne rušná dopravná križovatka, inak však spoločensky narušené územie, postupne zmeniť na príjemnejšie a moderné subcentrum mesta. V súčasnosti možno len sotva povedať, že ide o atraktívne miesto stretnutí a pobytu – minimálne pre väčšinu ľudí. Záťaž, ale aj koncentrácia sociopatogénnych javov má za následok, že ide len o čisto tranzitný priestor. Pritom sa tu nachádza viacero objektov, ktoré by na seba mali viazať život a byť podnetom pre zlepšenia verejného priestoru.

Trnavské mýto potrebuje zmenu, ktorej súčasťou budú opatrenia na utíšenie (nie utlmenie) dopravy, odstránenie rozličných nelogických bariér, reklamného smogu a prílepkov budov z nedávnych desaťročí, komplexné zlepšenie verejného priestoru namiesto ad-hoc zásahov a aktivácia rušného pouličného života. Oživovanie a revitalizácia Novej tržnice (ktorá má byť údajne čoskoro NKP) je dobrým základom, radikálnou zmenou (k lepšiemu) bude aj vznik Nového Istropolisu, keďže funkčná obnova Domu odborov Istropolis sa ukazuje ako nereálna. Ak bude zakončený čerešničkou v podobe umiestnenia NKKC, Trnavské mýto bude priestor národného významu.

Preto treba tento predaj pozorne sledovať, lebo by mohol čo-to napovedať o ďalšom smerovaní lokality. Bratislava môže byť opäť o čosi kompaktnejšia, logickejšia, atraktívnejšia a naostatok aj – lepšia. Premena Trnavského mýta totiž nezmení len jednu časť metropoly. Zmení ju, minimálne na mentálnej úrovni, celú.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube