Author photoAndrej Sárközi 19.01.2023 18:00

Kvalitnejšia verejná doprava aj prostredie. Modernizácia vozovne v Krasňanoch zmení lokalitu na nepoznanie

Zanedbaná lokalita vozovne v Krasňanoch sa zmení k lepšiemu. Okrem vozového parku, ktorý Bratislava za posledné roky značne vylepšila, prejde zaslúženou rekonštrukciou aj údržbová základňa mestskej hromadnej dopravy. Nejde však o jediné zmeny, ktoré možno v tejto časti v dohľadnej dobe očakávať. 

Zdroj: iMHD.sk, Metropolitný inštitút Bratislavy

Zdroj: iMHD.sk, Metropolitný inštitút Bratislavy

Údržbové depo v Krasňanoch je lokalizované v mestskej časti Bratislava – Rača. V súčasnosti tu sú umiestnené objekty pre údržbu a opravu vozidiel električiek a autobusov. Jednotlivé objekty sú komunikačne prepojené vnútroarelovými spevnenými asfaltovo – betónovými komunikáciami a areálovým koľajiskom pre električky. Stavby však už roky nenapĺňajú svoj potenciál a skôr chátrajú. Mesto sa to chystá zmeniť, pričom nepôjde o jedinú výraznú premenu v okolí. 

Dopravný podnik Bratislava (DBP) oznámil ešte v roku 2021 zámer modernizácie údržbovej základne - tretej etapy, týkajúcej sa vozovní Jurajov dvor a Krasňany. Práve v Krasňanoch sa nedávno udial ďalší posun, projekt získal súhlasné záväzné stanovisko od Hlavného mesta. Dopravný podnik vybral projektanta pre modernizáciu ešte v roku 2020, o rekonštrukciu depa sa postará spoločnosť Valbek&Prodex, s.r.o.

Dispozícia vozovne je aktuálne riešená ako kompaktný uzavretý areál so združeným hlavným vstupom cez vrátnicu. Vstupná časť komplexu objektov zahŕňa výškový administratívny objekt, ostatné budovy sú jednopodlažné. Ťažké haly obsahujú železobetónovú konštrukciu s murovanými obvodovými a výplňovými stenami. Rekonštrukciou bude najviac ovplyvnená východná časť areálu, kde bude osadený nový objekt – Meniareň. V centrálnej časti budú realizované prístavby k trom existujúcim objektom. Bude to hala kontrolných prehliadok električiek, kde sa zrealizuje prístavba a podjazd, odstavná hala číslo 1 bude predĺžená na strane vjazdu električiek do haly a v rámci Haly opráv je riešený nový podjazd na mieste existujúceho skladu. 

Galéria

  • Zdroj: iMHD.sk
  • Zdroj: iMHD.sk
  • Revitalizácia priestoru pri Vozovni Krasňany. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Nové sídlo spoločnosti Innovatrics. Zdroj: A.M. Architects

Súčasťou tretej etapy obnovy budú teda zrekonštruované existujúce haly a s nimi súvisiace novobudované komunikácie a spevnené plochy, ale aj koľaje či trakčné a rolejové vedenia. Modernizovaná bude taktiež významná časť inžinierskych sietí vrátane doplnenia riadenia vlakovej cesty. Objekty, ktoré nie sú využívané alebo sú v kolízii s novonavrhovanými časťami stavby, budú asanované.

Na strechách hál sú navrhované zelené strechy, zrážkové vody budú zachytávané absorbciou v zelených strechách a následne odvádzané do jestvujúcej kanalizácie. Tam, kde to bude technicky možné, budú z týchto striech a z rozšírených nových častí hál a strechy nového objektu meniarne, odvádzané zrážkové vody do vsakovacích blokov. V rámci tejto rekonštrukcie nevzniknú žiadne nové parkovacie miesta ani odstavné plochy. Dopravné pripojenie  areálu vozovne a organizácia vnútroareálovej dopravy sa rekonštrukciou z priestorového hľadiska nemení. 

Magistrát podmieňuje súhlasné záväzné stanovisko niekoľkými podmienkami. Väčšinou však ide o pripomienky z hľadiska tvorby zelene a adaptácie na zmenu klímy. Mesto žiada realizovať všetky aj spevnené povrchy na pozemku ako povrchy priepustné pre zrážkovú vodu, parkovacie miesta na teréne chce taktiež riešiť povrchom priepustným pre zrážkovú vodu a pre zatienenie žiada stojiská prestriedať stromami. Mesto rovnako požaduje zlepšiť kondíciu územia vyváženou kombináciou nízkej a vysokej zelene. 

Projekčné práce tretej etapy modernizácie údržbovej základne v Krasňanoch boli zaobstarané za 1.686.886,48 eur. Celkovo sú tu však odhadované náklady vo výške 58 miliónov eur. 

 

Revitalizácia priestoru pri Vozovni Krasňany. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy

 

Modernizáciou depa v Krasňanoch dôjde k zlepšeniu údržby a zvýšeniu spoľahlivosti a atraktivity vozidlového parku Dopravného podniku Bratislava. V dohľadnej dobe sa má navyše zlepšiť stav okolitého prostredia. V priamom dotyku s areálom vozovne je plánovaná rekonštrukcia verejného priestoru, ktorú oznámil ešte v roku 2021 Metropolitný inštitú Bratislavy (MIB). 

Ide o projekt, ktorý je súčasťou iniciatívy Živé miesta. Predmetom obnovy je súčasná zanedbaná plocha v priestore medzi električkovou traťou a oplotením Vozovne Krasňany. Momentálne je využívaná predovšetkým vodičmi a niekedy aj zamestnancami DPB ako divoké parkovisko – Dopravný podnik totiž nemá vlastné dostatočné kapacity. V tomto koridore však vedie aj peší a cyklistický ťah smerom z Krasnian. Dochádzalo tak k nebezpečným situáciám v absolútne nevyhovujúcom priestore.

Projekt MIB-u má situáciu radikálne zlepšiť. Realizácia prebehne v dvoch fázach. V prvej etape sa má zrealizovať a vylepšiť priestor pre chodcov, cyklistov či vodičov, druhá etapa rieši širšie okolie spolu so zelenými plochami. Cyklochodník bude jasne farebne označený, umiestnené tu majú byť zhluky stromov a osadený bude aj nový mobiliár - pražské lavičky a smetné koše. Zámer je podľa oficiálnej stránky inštitútu ešte stále vo fáze prípravy projektu. Na jeho podobe pracujú architekti z ateliérov GutGut a 2ka landscape architekti, ktorí patrili k tzv. zmluvným ateliérom.

 

Nové sídlo spoločnosti Innovatrics. Zdroj: A.M. Architects

 

V tesnom susedstve vozovne vznikne aj iný významný development – nová centrála spoločnosti Innovatrics. Spoločnosť už získala stavebné povolenie. O koncept aj projekciu samostatne stojacej novostavby v tvare písmena U sa postarala architektonická kancelária A.M. Architects. Atraktívnu a súčasnú architektúru doplnia high-tech technológie a predpokladaná je značná kultivácia doteraz zanedbaného prostredia. 

Kombinácia projektu rekonštrukcie Vozovne Krasňany od Hlavného mesta, revitalizácia blízkeho priestoru zo strany MIB-u (a Gaštanového hájika zo strany DPB) či vznik novej centrály technologickej spoločnosti vytvára predpoklad pre zvýšenie úrovne územia. Rozvoj by však potrebovala aj Železničná stanica Vinohrady – jej aktuálna podoba i funkčnosť totiž nie sú prispôsobené súčasným potrebám.

Významný dopravný uzol sa stane po dokončení spomenutých projektov ešte využívanejším, exponovanejším a jeho stav bude ešte v ešte väčšom kontraste. Na prevádzkovateľa objektu a trate by to snáď mohlo vytvoriť tlak a priniesť následnú generálnu rekonštrukciu podľa architektonickej súťaže. Obyvatelia i návštevníci Bratislavy si to po dlhých desaťročiach trpezlivosti s touto azda najschátranejšou stanicou v meste zaslúžia.

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube