Author photoMartina Gregová 26.05.2023 17:25

Z nebezpečnej diery príjemné miesto. Zanedbaný podchod sa premenil na miesto športu i kultúry

Projekty od štúdia U/U sa síce neprezentujú veľkou mierkou, no ich prínos v daných oblastiach je obrovský. Predtým nebezpečné a najmä absolútne nevyužívané lokality sa pod vedením architektov premieňajú na výborné mestské mikrozásahy.

Vltavská II. Autor: Jiří Kotal

Vltavská II. Autor: Jiří Kotal

Hlavná filozofia tohto dnes už pomerne známeho architektonického štúdia je postavená na cieli vdýchnuť nevyužívanému verejnému priestoru nový život. Na základe tejto myšlienky štúdio svojimi návrhmi postupne obnovuje zanedbané mestské priestory a vďaka novým funkciám ich opäť zapája do organizmu mesta.  

Ich najznámejším projektom je oživenie podchodu stanice metra Vltavská v Prahe. Priestor, ktorý pôvodne slúžil len na prechod, sa vďaka ich intervencii stal obľúbeným miestom stretávania. V roku 2021 tu totiž vzniklo nové outdoorové športovisko.  

Inšpiráciu pritom architekti čerpajú z rôznych európskych metropol, kde sú podobné verejné priestory bežnou súčasťou mestského organizmu. „Tento typ projektov je presne dôvod, prečo sme štúdio založili. Nebaví nás, ako sú skateparky stavané u nás - väčšinou ako vybetónované plochy na okrajoch miest,” vysvetľujú. Vo svojej práci chcú dokázať, že ide o vhodné riešenie aj do centra. 

Galéria

  • Vltavská II. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská II. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská II. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská II. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská II. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská II. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská I. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská I. Autor: Jiří Kotal
  • Vltavská I. Autor: Jiří Kotal

Projekt bol v mnohých ohľadoch prvý svojho druhu na území Českej republiky. Na jeho návrhu participovala miestna komunita skateboardistov a ďalších športovcov, ktorí sa vyjadrovali najmä k jednotlivým prekážkam a k technickým detailom. Okrem toho autori na projekte pracovali aj s členmi platformy re_place a s grafikom Maxom Samkom a dizajnérom @yakokarlik. 

Na úspech tohto projektu, ktorý sa okrem iného ocitol aj v užšom výbere v rámci ocenenia Česká cena za architektúru 2022, nadviazala len nedávno ďalšia etapa s názvom Vltavská II.  

Aj v tomto prípade sa architektom, v spolupráci s platformou re_place, podarilo premeniť zanedbané a obyvateľmi mesta nie práve obľúbené miesto na atraktívny bod záujmu. „Pozývame vás do verejného priestoru s atmosférou nočného klubu na rieke/vstup zadarmo. V menu podchodu môžete nájsť tanečný priestor so zrkadlom, pole dance tyče, prekážky pre freestyle športy a pouličnú galériu,” opisujú transformovanú lokalitu členovia štúdia U/U.

Inšpiráciou projektu bola rieka Vltava a jej lineárny tok. Smer aj tvar rieky sa naplno pretavil do návrhu nových prvkov, predovšetkým do ich situovania v rámci podchodu. Ich lineárna kompozícia je navrhnutá tak, aby si návštevníci podchodu navzájom neprekážali. Okrem toho sa autori projektu inšpirovali aj atmosférou nočného klubu. S týmto zámerom bola zvolená farebnosť nových prvkov aj typ osvetlenia. 

„Podchod sa stáva akousi urbánnou galériou, či už je výrazovým prostriedkom pohyb, tanec alebo graffity,” dopĺňajú autori. Ako napovedá tento popis – priestor je určený naozaj rôznym záujmovým skupinám od freestylových športovcov, cez tanečníkov až po korčuliarov. V podchode sa okrem iného nachádza aj chill-out zóna s na mieru navrhnutým a autormi spracovaným dizajnom hojdačiek. Tie sú v priestore umiestnené tak, že poskytujú výhľad priamo na rieku Vltava aj panorámu Starého Mesta.  

Podobné projekty majú aj iný, rovnako dôležitý zámer. V mnohých mestách sú podchody nepríjemnými a často aj nebezpečnými miestami, ktoré plnia jedinú funkciu, a to prechod z bodu A do bodu B. Tým, že sa začnú podobné lokality zapájať do mestského života, môžu sa stať plnohodnotnou súčasťou danej štvrte. Ich tranzitná funkcia sa zmení na pobytovú a to pri radikálnom zvýšení bezpečnosti. 

Zatiaľ čo vo viacerých európskych mestách sú podobné zásahy už celkom bežné, v našich končinách sú skôr výnimkou - stále totiž chýba pochopenie významu, ceny a potenciálu verejného priestoru. Obyvatelia Prahy, ktorí cez podchody na Vltavskej prechádzajú každý deň, však môžu jednoznačne potvrdiť ich prínos. Výnimočnosť oboch projektov navyše spočíva aj v ich relatívne nízkych nákladoch.

Použitými princípmi sa pritom môže inšpirovať každé mesto, ktoré chce podporiť rozvoj komunity a zvýšiť pocit bezpečia u svojich obyvateľov. Aj napriek tomu, že projektu predchádzal zdĺhavý byrokratický proces, architekti z U/U Studio veria, že sa stane precedensom pre budúce návrhy tohto typu. Dobrou správou je, že lastovičky sa už objavujú aj v Bratislave - a podieľa sa na nich aj predmetná kancelária.

 

(U/U, eArch, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube