Author photoAdrian Gubčo 13.11.2020 16:38

Výhľady z Nivy Tower, november 2020

Zóna Nové Nivy, súbor viacerých projektov zoskupených okolo ulice Mlynské nivy, sa postupne stáva realitou. Dobudované sú kancelárske komplexy Twin City, Twin City Tower a Nivy Tower, ukončená je aj podstatná časť prác na prestavbe ulice – „bulváru“ Nivy. Výhľad z najvyššieho podlažia Nivy Tower názorne ukazuje rozsah transformácie zóny aj blízkeho okolia.

Projekty na Nových Nivách, ako aj prestavba Mlynských nív, sú prácou spoločnosti HB Reavis, ktorý sa dosiaľ špecializoval najmä na kancelárske a komerčné schémy. Postupne sa vypracoval na jedného z najvýznamnejších developerov nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku alebo v Česku, projekty má aj Nemecku, Maďarsku a najmä v Londýne, ktorý sa stal jeho kľúčovým trhom. Napriek tomu je rozsah transformácie Nových Nív mimoriadny.

Ak nerátam starší projekt City Business Centrum, prvým masívnejším developmentom bola trojica kancelárskych budov Twin City. Táto realizácia prebrala názov staršej vízie, ktorá sa mala nachádzať po oboch stranách Mlynských nív, v pokrízovom období však bola korigovaná. Výsledok dopadol dobre – Twin City má dobrú mierku, architektúru, vytvára príjemné verejné priestranstvá a prepojenia v území. Koncept dotvoril projekt Twin City Tower, ktorého elegantná zaoblená veža dotvára nárožie Mlynských nív a Karadžičovej.

Nido

Najväčším projektom je však Stanica Nivy, ku ktorej patrí aj Nivy Tower. Obrovský polyfunkčný súbor spája autobusovú stanicu, ktorá bude v podzemí, nákupné centrum so 70-tisíc metrami štvorcovými nákupných plôch, mestskú tržnicu, strešný park a kancelárie vo výškovej budove. Tá obsahuje 30-tisíc metrov štvorcových administratívnej plochy, má 29 podlaží a s výškou 125 metrov je aktuálne najvyššou budovou Slovenska.

Stanica Nivy je ešte rozostavaná, hoci pôvodne sa mala otvárať ešte na jeseň tohto roku. Otvorenie bolo odložené kvôli pandémii koronavírusu COVID-19, ktorá narušila komerčné plány budúcich nájomcov. Developer každopádne pokračuje v prácach, realizuje sa strešný park, sadia stromy alebo zhotovuje obklad na „riečnych kameňoch“, teda nad Mlynské nivy vysunutých častí foodcourtu. Práce sa potom prenesú do interiérov. Dokončenie a otvorenie Stanice Nivy sa očakáva na jeseň 2021.

V najbližších rokoch sú naplánované ďalšie kancelárske a v kontexte aktivít HB Reavis nezvyčajne aj rezidenčné schémy. Na južnej strane Mlynských nív, na mieste plôch pre dočasnú autobusovú stanicu, má vzniknúť mohutný komplex Mlynské Nivy Košická od poprednej britskej kancelárie AHMM. Jeho súčasťou bude aj 115 metrov vysoká veža. Na mieste samotnej budovy stanice a na vedľajšom prázdnom pozemku by zas mohli byť umiestnené obytné budovy.

Všetky tieto projekty sú do veľkej miery naviazané na ulicu Mlynské nivy, a ich veľký rozsah si vyžiadal jej masívnu prestavbu. HB Reavis aj Hlavné mesto ju teraz označujú za „bulvár“, čím naznačujú, že ide v kontexte Bratislavy o najmodernejšiu ulicu. Po určitých úpravách pôvodného projektu sa totiž už na budúci týždeň otvorí mestská trieda s relatívne širokými chodníkmi, segregovanou cyklotrasou na severnej (plné dokončenie sa očakáva až na jar/leto 2021) a v budúcnosti čiastočne aj na južnej strane ulice, s novou zeleňou, povrchmi vozovky, či novou technickou infraštruktúrou a kanalizáciou. Otvorená bude pre automobily aj verejnú dopravu, ktorá bude vedená vo vlastných pruhoch.

 

Prebudovaná ulica Mlynské nivy

 

Mlynské nivy budú skutočne širokou ulicou, ktorá napriek pozitívnym zmenám odráža ešte stále prevažujúcu preferenciu podpory individuálnej automobilovej dopravy pred alternatívnymi spôsobmi. V každom prípade však ostáva dôležitou osou, ktorá preväzuje nielen projekty v rámci Nových Nív, ale aj v okolí – svoje schémy tu totiž realizujú developeri Penta Real Estate v podobe Sky Parku, YIT Slovakia so svojim Zwirnom a Pradiarňou 1900, alebo aj J&T Real Estate s Klingerkou a jej pokračovaním.

Všetky tieto developmenty majú svoje špecifiká, spoločný im však je ich veľkomestský charakter, veľkorysý rozsah aj mierka, vysoký stupeň polyfunkcie, ako aj snaha o revitalizáciu priľahlého verejného priestoru (nanešťastie bez vzájomnej koordinácie). Na mieste bývalej priemyselnej štvrte vzniká nové komerčné centrum hlavného mesta.

Najvyššie podlažie Nivy Tower je jedným z najlepších miest, kde možno túto premenu pozorovať. V budúcnosti by sa tu mala nachádzať vyhliadková reštaurácia, výhľady na starú aj novú Bratislavu tak budú prístupné verejnosti. Z výšky bude najlepšie vidno, ako veľmi sa slovenská metropola v uplynulých rokoch zmenila a o koľko sa aj posunula.

 

Fotografie z 12.11.2020. Pozrite si prestavbu ulice Mlynské nivy a výstavbu Stanice Nivy vo fotogalérii

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Rozvíjajúce sa Nové Nivy
  • Prebudované Mlynské nivy
  • Strecha Stanice Nivy s parkom
  • Sky Park od Penta Real Estate a kancelárie Zaha Hadid Architects
  • Miesto, kde by mohol vzniknúť prvý rezidenčný projekt HB Reavis
  • Klingerka a miesto pre jej pokračovanie
  • Výstavba Zwirnu a Pradiareň 1900
  • Sídlisko 500 bytov
  • Východné časti mesta, Ružinov

Súvisiace články

Výhľady z Tower 115

27.09.2018 15:00:00 Adrian Gubčo

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube