Author photoAdrian Gubčo 09.09.2023 14:04

Viac nájomných bytov. Mesto dostalo zelenú pre nový projekt

Bratislava chce riešiť problém nízkej dostupnosti bývania. Prostriedkom k zlepšeniu situácie má byť masívny nárast počtu nájomných bytov v správe Magistrátu prostredníctvom výstavby nových domov, ale aj rekonštrukcií starých. Hlavné mesto tak napreduje v príprave viacerých projektov. Jeden z nich teraz dostal dôležité povolenie.

Dom na Velehradskej. Zdroj: Google Maps

Dom na Velehradskej. Zdroj: Google Maps

Základný rámec rozvoja dostupnosti bývania v Bratislave stanovuje materiál Koncepcia mestskej bytovej politiky 2020-2030. V tomto strategickom dokumente je definovaných niekoľko kľúčových spôsobov nadobúdania bytov do mestského majetku. Patrí k nim vlastná výstavba, preberanie bytov od developerov, nákup na trhu, ale aj zlepšená správa vlastného majetku. Hlavné mesto totiž vlastní viacero budov, kde je teoreticky možné umiestniť byty, ich stav je však nedostatočný.

K takýmto budovám patria objekty Pri Habánskom mlyne, na Kozej, na Bielej, na Zámockých schodoch alebo na Velehradskej. Každý z nich poskytuje iný potenciál počtu nových jednotiek. Mesto sa aktuálne zameriava najmä na posledné dva objekty. V prípade domu na Velehradskej zaznamenalo významný postup – zámer dostal stavebné povolenie.

Predmetný objekt na Velehradskej 35 v Ružinove má podobu trojpodlažnej budovy, kde sa už aj dnes nachádza niekoľko bytov. Dom je však v neveľmi dobrom stave a zasluhuje si celkovú rekonštrukciu. S pripravovaným projektom by sa mala stať realitou.

Galéria

  • Muchovo námestie. Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Terchovská. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Janíkov dvor. Zdroj: Metropolitný inštitút Bratislavy
  • Žitavská.  Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR
  • Elektrovod.  Zdroj: Bratislava - Hlavné mesto SR

Po obnove dôjde k modernizácii, zatepleniu a dostavbe tretieho nadzemného podlažia, kde je dnes terasa. Na každom nadzemnom podlaží sú navrhnuté tri malometrážne byty (do 60 metrov štvorcových), celkovo sa tu bude nachádzať 9 bytov. V suteréne bude technické zariadenie domu, ale aj bicykliareň a pivničné kobky. Súčasťou projektu je aj zriadenie deviatich parkovacích miest.

Magistrát nezverejnil budúcu podobu domu, architektom je však Roman Halmi. Ide o skúseného architekta, ktorý v minulosti spolupracoval s ateliérom GutGut. Keďže ide o rekonštrukciu, ktorej cieľom je určite čo najracionálnejšie riešenie, netreba očakávať zázraky. Podľa všetkého je ale v rukách renomovaného autora.

Hlavné mesto by malo stavbu dokončiť do dvoch rokov. V rámci svojich tlačových výstupov pravidelne potvrdzuje, že tento projekt je jeden z tých, ktoré by mali ísť v dohľadnej dobe do realizácie, pre jej štartom ale treba zrealizovať ešte verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Bratislavský mestský rozpočet naznačuje, že by rekonštrukcia mohla byť dokončená na budúci rok. Alokovaných je na ňu celkovo 300-tisíc eur.

 

Hlavné mesto nedávno odštartovalo výstavbu nájomných bytov na Muchovom námestí. Autor: Adrian Gubčo / YIM.BA

 

Hlavné mesto nedávno urobilo zásadný krok k zlepšeniu dostupnosti nájomného bývania. Po dlhšej príprave sa konečne začala výstavba nájomnej bytovky na Muchovom námestí v Petržalke. Ide o prvú etapu projektu, v rámci ktorej vznikne 103 bytov. Umiestnené budú v osempodlažnom dome, tvorenom dvomi sekciami, pričom v jednej bude 52 klasických nájomných bytov, v druhej 51 náhradných nájomných bytov pre reštituentov. Určené budú pre jednotlivcov aj pre rodiny.

Mesto má každopádne vytypované určité cieľové skupiny nájomného bývania. Byty by mali dostať ľudia z tzv. potrebných profesií – policajti a policajtky, hasiči, učitelia a učiteľky, vodiči a vodičky MHD a i. Bratislava má dlhodobo problém osloviť týchto ľudí, aby pre ňu pracovali. Nájomný byt môže byť atraktívny benefit. Budúci rezidenti v projekte nájdu aj služby v parteri, pobytovú strechu či park vo vnútrobloku.

Zvieraný bude s druhou etapou, ktorá bude obsahovať ďalších približne 50 bytov. Tento ale ešte nedisponuje potrebnými povoleniami. Celý komplex tak bude dokončený až v druhej polovici tohto desaťročia. Prvá etapa za 9 miliónov eur by mala byť dodaná do marca 2025.

Nejde o jediný projekt v réžii mesta. Magistrát má rozpracované projekty na výstavbu približne 400 bytov. Najďalej je zámer na Terchovskej ulici v Ružinove, ktorý postupne získava potrebné povolenia. V úvodných fázach sú projekty na Žitavskej vo Vrakuni a v Janíkovom dvore v Petržalke, kde sa začína pracovať na potrebnej dokumentácii. Pracuje sa aj na príprave najvýznamnejšej rekonštrukcie, ktorou je transformácia internátu Elektrovodu v Záhorskej Bystrici. Nachádzať sa tu bude až 75 bytov.

Okrem toho si Hlavné mesto veľa sľubuje od novej formy spolupráce s developermi, ktorá predpokladá odovzdanie „nadhodnoty“ vo forme podlažnej plochy bytov výmenou za zmenu Územného plánu, umožňujúcej zväčšeniu podielu bývania v danej lokalite. Nedávne Zmeny a doplnky 08 tak priniesli potenciál pre vznik možno až trojciferného počtu takéhoto typu bytov (nerátajúc zámery na vlastných pozemkoch mesta), pripravované Zmeny a doplnky 11 by mohli priniesť aj štvorciferný počet jednotiek.

Bratislava tak robí malé kroky smerom k zlepšeniu dostupnosti. Bohužiaľ, stačiť to nebude. Podľa rozličných zdrojov chýba v metropole minimálne 40-tisíc bytov, hoci niektoré odhady sú aj omnoho vyššie. Budúce prírastky v podobe možno stovky bytov ročne sú potešiteľné, ale v celkovom kontexte ide len o malý príspevok do celkovej situácie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube