Author photoAdrian Gubčo 10.02.2023 18:13

Unikátne bývanie: Keď si architekt stavia dom, výsledok býva výnimočný

Predmestské obce v zázemí Bratislavy sú plné nových domov, ale len málo z nich je skutočne kvalitných. Zriedkavo však pribudne aj skutočný skvost. Za taký možno označiť aj rodinný dom v Bernolákove od architektov Petra Gondu a Máriusa Žitňanského. Na špičkovú úroveň bol kladený naozaj silný dôraz – koniec-koncov, prvý menovaný autor ho navrhoval pre seba.

Zdroj: Startitup

Zdroj: Startitup

Bernolákovo je typickou predmestskou obcou v zázemí Bratislavy. Jej vonkajšie okraje sú tvorené novou kobercovou zástavbou typových rodinných domov, kým pôvodná časť je vyplnená kombináciou tradičných vidieckych domov so sedlovými strechami a novšími kubickými objemami. Do tohto prostredia vstúpila dvojica architektov Žitňanský Gonda Architects s jasným zadaním: vytvoriť pre Petra Gondu a jeho priateľku ideálne bývanie, ktoré bude zároveň poňaté ako umelecké dielo.

Uprostred záhrad tak vznikol netradičný dom, charakteristický predovšetkým výrazným tvarom prestrešenia. To odkazuje na tradičné vidiecke domy, čistá biela farba fasády v kontraste s tmavými plochami zasklenia však domu dáva nezameniteľný súčasný výraz. Daným riešením dom komunikuje aj s okolím. Od susedných parciel nie je oddelený múrmi ani plotmi, čo je v kontexte novodobej predmestskej zástavby netradičné.

Netradičný je aj interiér domu. Na prízemí je pobytová (denná) časť, tvorená kuchyňou, jedálňou a obývačkou, doplnenou o samostatnú garáž s technickou miestnosťou. Na druhom podlaží vznikla oddychová a pracovná časť, teda hlavná spálňa, dvojica vedľajších spální, kúpeľňa a pracovňa (tá je na medzipodeste). Spojené sú schodiskovou galériou. Biela farba bola využitá aj v interiéri, akcentovaná je drevenými prvkami – podlahou, obkladmi, podhľadmi či dokonca umývadlami a sprchovacím kútom. Čisté vyznenie materiálu architekti podporili priehľadnými objektami z polyakrylátu (sedenie, osvetlenie).

 

 

Fakt, že investorom bol sám architekt, sa odrazil na kreatívnom výbere zariaďovacích prvkov, z nich viacero robených na mieru, minimalizme, umnej práci s osvetlením, ale aj na svojpomocnej výstavbe domu. Dom je unikátny aj technickým riešením krovu, ktorého konštrukcia je riešená ako priehradová a priečne stužená väznicami. Zámerom bola totiž úplná čistota dispozície a interiéru bez rušivých konštrukčných prvkov (je uložený len na obvodových stenách). Na streche použitá biela tekutá membrána bola takto zrealizovaná prvýkrát na Slovensku. Objekt sa nachádza na pozemku o veľkosti 446 m2, zastavaná plocha je 117 m2, celková úžitková plocha 173 m2.

Dom v Bernolákove je vskutku unikátnym bývaním, pritom za cenu priemerného bratislavského bytu (v čase dokončenia v roku 2017 bola jeho cena 200-tisíc eur). Ide o príjemný dôkaz toho, že ruka talentovaných architektov v spojení s relatívnou voľnosťou pri navrhovaní vedie k vynikajúcim a nenapodobiteľným výsledkom. Fakt, že táto realizácia je klenotom, nakoniec potvrdili aj odborníci – za interiér domu sú autori držiteľmi ocenenia BIG SEE Award z roku 2018.

Dom teraz môžete navštíviť aj vy spoločne s odborníkom na luxusné nehnuteľnosti Vladimírom Boháčom. V najnovšom videu vám predstaví detaily tejto krásnej a skutočne jedinečnej realizácie.

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube