Author photoAdrian Gubčo 20.08.2022 18:23

Unikátne bývanie: Francúzsky štýl v historickom centre Bratislavy

Priestory pre príťažlivé bývanie sa nenachádzajú len v nových projektoch, ale aj v starších domoch – vrátane historických objektov v centre Bratislavy. Tieto sú nezriedka ešte na vyššej úrovni ako novostavby, keďže poskytujú priestorovú veľkorysosť aj špecifický charakter – „genius loci“. Príkladom je trojizbový byt na Tallerovej ulici, ktorý sa vyznačuje parížskym nádychom.

Tallerova ulica začala vznikať na konci 19. storočia v rámci rozvoja plôch juhovýchodne od stredovekého jadra Bratislavy. Hoci osídlenia sa tu vyskytovali aj predtým, až vďaka regulácii Dunaja a dokončeniu výstavby prvého pevného mosta cez rieku v roku 1890 sa tu rozbehla naozaj prudká výstavba. Z Mesta Františka Jozefa, ako sa po vtedajšom panovníkovi štvrť nazývala, sa mala stať elegantná časť Bratislavy, ktorá získavala sebavedomie ako dôležité priemyselné centrum Uhorska. Domy na Tallerovej ulici tomu zodpovedali.

Príkladom je dom na Tallerovej 5, typický historizujúci objekt, ktorý je navyše chránený ako národná kultúrna pamiatka. Vybudovaný bol ako nájomný bytový dom pre lepšie situovaných ľudí, v čoho dôsledku sú jednotlivé byty rozsiahle, disponujú vysokými stropmi a dobrým štandardom. Objekt bol navyše nedávno obnovený a nadstavaný, takže dnes svojou úrovňou nezaostáva za novšími budovami.

Príkladom kvalitného bytu je aj najnovšia rezidencia zo série Unikátne bývanie, ktorú predstaví odborník na luxusné nehnuteľnosti Vladimír Boháč. Ide o tradičný starší byt, ktorý však prešiel komplexnou rekonštrukciou pod vedením dizajnérky Nikolety Schick.

 

 

Tento byt má pri troch izbách rozlohu 100 metrov štvorcových. Oproti súčasným dispozíciám sa vyznačuje niekoľkými odlišnosťami. Kuchyňa a jedálenská časť je oddelená od väčšiny bytu, čo bolo bežné nielen v modernistických, ale aj starších bytoch, ktoré nedisponovali takými možnosťami na reguláciu možného pachu pri varení. Výhodou je, že kuchyňa má takto vlastné francúzske okná (počas rekonštrukcie zväčšované) s výhľadom do dvora, rovnako ako prístup na balkón. Byt je zároveň prevetrávaný a tiahne sa cez celú šírku domu, má tak okná aj do ulice. Sem je orientovaná nočná časť, čo je však s ohľadom na pokojný charakter Tallerovej akceptovateľné.

Autorka dizajnu sa snažila na viacerých miestach zdôrazniť, že ide o starší byt a nie o modernú novostavbu. Využíva na to kombináciu zachovaných, no aj nových, no tradičnejšie pôsobiacich prvkov, doplnených o vintage nábytok alebo výzdobu. Do bytu sa tak vchádza historizujúcimi dverami, na podlahe sú dubové parkety v stromčekovom vzore, využívané sú porcelánové vypínače, pripomínajúce pôvodné vzory a steny sú obložené francúzskymi kazetovými profilmi. V kombinácii s jemnou farebnosťou to dodáva bytu čaro.

Tak ako aj v iných bytoch v rámci Unikátneho bývania, aj tento je vybavený kvalitným dizajnovým nábytkom. Autorka skombinovala novšie kúsky sú staršími vintage prvkami a zrepasovanými doplnkami. Za pozornosť stojí komoda v obývačke z 50-tych rokov minulého storočia, prečalúnený puf z hotela Kyjev alebo pracovný stôl z roku 1930 od československej značky Slezák spoločne so stoličkou Thonet. Byt dotvára umenie, najmä odkazy na pop-art.

Riešenie tejto rezidencie je celkovo vyvážené a odráža životný štýl mestského človeka, obľubujúceho dizajn a vintage prvky. Nemožno mu uprieť vlastnú dušu. Jeho obyvateľ sa môže aspoň doma skutočne cítiť ako v centre veľkej európskej metropoly – kľudne aj Paríža. To robí z tohto bytu naozaj výnimočné bývanie.

 

Dodávatelia:

  • Nikoleta Schick - návrh interiéru

  • ABB - porcelánové vypínače

  • Smeg - retro spotrebiče

  • Vitra - stoličky

  • Calligaris - záhradný nábytok, sedacia súprava

  • Hansgrohe Axor - batérie

  • Baxter - vintage koberec, posteľ

  • Slezák - Písací stôl

  • Thonet - Stolička k písaciemu stolu

 

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Komentáre

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube