Author photoMartina Gregová 28.02.2024 19:30

Udržateľnosť ako základ. Nová mestská štvrť od popredného štúdia naznačuje, ako sa budú rozvíjať vyspelé mestá

Súčasné trendy vo vývoji miest nevyhnutne vedú k prehodnoteniu spôsobov, ako sa budujú nové štvrte. Architekti a urbanisti sa musia vyrovnať s požiadavkami na príťažlivosť, adekvátny štandard aj návratnosť projektov, zároveň ale musia brať do úvahy klimatickú krízu či nízku dostupnosť bývania pre zraniteľné skupiny. Vyriešenie všetkých týchto problémov v rámci jedného projektu je reálne. 

Zdroj: Henning Larsen

Zdroj: Henning Larsen

Pred niekoľkými mesiacmi svet architektúry obletela správa o plánovanej výstavbe najväčšej mestskej štvrte z dreva na svete. Projekt Stockholm Wood City má byť do roku 2027 súčasťou švédskej metropoly. Štokholm získa dvetisíc nových bytov a približne 7-tisíc metrov štvorcových nových obchodných prevádzok. V lokalite nebude chýbať ani bohatá občianska vybavenosť či kancelárske priestory.

Prevažná časť konštrukčných systémov jednotlivých objektov bude z dreva. Výber použitých materiálov vychádza z rozsiahlej štúdie ich vplyvov na životné prostredie aj zdravie ľudí. „Ako ukazujú rôzne výskumné štúdie, drevostavby poskytujú lepšiu kvalitu vzduchu, znižujú stres, zvyšujú produktivitu a ukladajú oxid uhličitý počas celej doby používania," zhŕňajú výhody dreva predstavitelia developerskej spoločnosti Atrium Ljungberg. 

Za návrhom tejto mestskej štvrte stojí špičkové dánske architektonické štúdio Henning Larsen, ktoré na projekte spolupracovalo s lokálnym štúdiom White Arkitekter. Henning Larsen sa prostredníctvom svojich projektov dlhodobo snaží upozorňovať na problémy ako sú klimatická kríza, extrémy v počasí, strata biodiverzity v mestách či kríza dostupnosti bývania.  

Galéria

  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen

Dôkazom je aj ich najnovší predstavený projekt v talianskom meste Bolzano. Zámer sa usiluje nadviazať na úspech Stockholm Wood City. Rovnako ako pri ostatných realizáciách či víziách architektov, aj tento vychádza zo snahy o vytvorenie udržateľnejšieho a zdravšieho mestského prostredia.  

Postindustriálna štvrť Pone Roma Quartier sa má podľa návrhu premeniť na plnohodnotnú mestskú štvrť so zmiešaným využitím. Hlavnou výzvou je v tomto prípade riešenie bytovej krízy. Po dokončení sa tu má nachádzať študentské bývanie aj cenovo dostupné byty pre mladé rodiny a iné ohrozené skupiny obyvateľstva.

Vzniknúť by malo celkovo tisíc nových bytových jednotiek. 500 z nich bude určených pre študentov neďalekej univerzity, ktorá je od riešeného územia vzdialená len niekoľko minút jazdy bicyklom. Súčasťou štvrte budú aj nové obchodné prevádzky, škôlka, co-workingové aj kancelárske priestory a nové služby. 

Projekt je ďalej výnimočný rozsiahlym použitím drevených konštrukcií a iných, recyklovateľných aj recyklovaných stavebných materiálov. Zachované budú tiež bývalé priemyselné objekty, ktoré prejdú rekonštrukciou. Ich vnútorné priestory budú následne prispôsobené novým funkciám. Súčasťou návrhu sú aj rozsiahle verejné priestory. Tie prispejú k zvýšeniu biodiverzity v Bolzane a obyvateľom novej štvrte ponúknu rozličné spôsoby trávenia voľného času v exteriéri. Pribudnúť by mali aj nové pešie a cyklistické ťahy, ktoré štvrť prepoja s neďalekým historickým centrom aj zvyškom mesta.

Dôležitú vrstvu projektu tvorí zeleň, ktorá bude okrem centrálneho parku prítomná aj na strechách či stenách viacerých objektov. Niektoré zo striech majú byť obyvateľom štvrte sprístupnené. Ponúknu im panoramatický výhľad na celé mesto a priestory na športové aktivity. Jeden z bývalých priemyselných objektov bude navyše upravený na skleník, v ktorom si obyvatelia dopestujú vlastné ovocie aj zeleninu.  

Architekti deklarujú, že mestská štvrť Pone Roma Quartier bude po novom fungovať ako takzvané špongiové mesto. Ide o model mestskej výstavby, ktorý môže zmierniť záplavy v mestách, nedostatok vodných zdrojov a celkovo zlepšiť ekologickú situáciu a biodiverzitu absorbovaním a zachytávaním dažďovej vody a jej následným využívaním. Hlavnou myšlienkou pri návrhu takýchto miest je menej asfaltu, menej betónu, viac parkov a zelene. Nová štvrť bude navyše využívať aj obnoviteľné zdroje energie. Vďaka umiestneniu solárnych panelov na 30% striech bude takýmto spôsobom získaných až 50% všetky potrebnej energie.  

Revitalizácia bývalej priemyselnej štvrte Pone Roma Quartier prinesie talianskemu mestu Bolzano naozaj veľa. Okrem cenovo dostupného bývania mestská štvrť prispeje k zvýšeniu biodiverzity v danej lokalite. Vďaka výberu stavebných materiálov a použitým technológiám bude príkladom udržateľnej výstavby. Zachovanie pôvodných priemyselných objektov a ich následná obnova bude obyvateľom novej štvrte aj naďalej pripomínať históriu lokality.

 

(Henning Larsen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube