Author photoMartina Gregová 04.07.2023 20:52

Najlepšie, čo môže rozvoj priniesť: Berlínsky projekt nastavuje latku bratislavským zámerom

Výstavba úplne nových objektov s funkciami, ktoré v oblasti dlhodobo chýbali, rekonštrukcia staršej, no hodnotnej budovy aj výstavba nového námestia. To všetko sa spojilo v návrhu nového lokálneho mestského centra Ku'lturhof, ktoré vznikne v západnej časti Berlína.

Zdroj: Henning Larsen

Zdroj: Henning Larsen

Nemecká metropola získa v horizonte niekoľkých rokov nové centrum mestského života. Jeho podoba vzišla z medzinárodnej architektonickej súťaže. Odborná porota, zložená z mnohých odborníkov na urbanizmus, architektúru aj životný štýl obyvateľov Berlína, označila za víťazný návrh od pôvodne dánskeho architektonického štúdia Henning Larsen. Štúdio so svojim návrhom obstálo v silnej konkurencii medzinárodne uznávaných firiem ako David Chipperfield Architects, Cobe či Mäckler Architekten.

Architekti sa inšpirovali bohatým architektonickým dedičstvom nemeckej metropoly aj ikonickými verejnými priestormi, vrátane bulváru Kurfürstendamm. „Náš dizajn pre Ku'lturhof, ktorý kombinuje veľkorysý verejný priestor, komunitu, kultúru, dedičstvo a transformáciu, poskytne Berlínčanom rámec na prepojenie a užívanie si rozmanitosti mesta,” tvrdia autori víťazného návrhu.

Urbanistický koncept nového lokálneho centra, ktoré sa bude nachádzať v západnej časti Berlína, je postavený okolo veľkoryso nadimenzovaného námestia. V nadväznosti naň bolo následne navrhnutých deväť úplne nových budov. Tie svojou formou aj použitými materiálmi nadviažu aj na neďaleký pamiatkovo chránený dom Agrippina, ktorý bude ako súčasť rozvoja lokality zachovaný v takmer celej svojej stavebnej konštrukcii, zrekonštruovaný a vo svojej zadnej časti bude doplnený o novú drevostavbu, orientovanú smerom do námestia. Existujúca budova bude zároveň napojená aj na nové bytové domy, ktoré vznikajú vo východnej časti lokality. 

Galéria

  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen
  • Zdroj: Henning Larsen

Dominantou nového mestského centra sa podľa návrhu stane budova s výškou 134 metrov, na vrchole ktorej bude umiestnená verejne prístupná vyhliadka. Z nej sa návštevníkom naskytne pohľad na celý západný Berlín.

Súčasťou návrhu je aj deväť nových budov. Každá z nich má úplne odlišné materiálové aj hmotové riešenie, čím chceli autori poukázať na rôznorodosť architektúry, ktorá je typická pre celý Berlín. Dizajn fasád v celom projekte navyše čerpá inšpiráciu z okolitých, architektonicky zaujímavých prvkov. Nové objekty nadviažu na existujúcu zástavbu farebnou schémou aj rytmom fasádnych prvkov.

Nádvorie, ktoré sa stane srdcom novej lokality, bude zároveň slúžiť aj ako hlavné miesto stretávania sa. Okrem voľne navrhnutého mobiliáru bude totiž jeho súčasťou aj rozsiahle pobytové schodisko. Cieľom projektu je podľa slov investora najmä podpora kultúrneho života a komunity. Navrhované budovy sa tak stanú sídlami kultúrnych inštitúcií a výstavné plochy zaberú aj značnú časť verejného priestoru v ich okolí. Zaujímavou časťou návrhu je podchod, ktorý vďaka svojmu netradične riešenému vstupu pozýva okoloidúcich k návšteve nádvoria.

Na úrovni terénu sa však nebudú nachádzať len umelecké galérie. Parter bude oživený sériou maloobchodných prevádzok a menšími administratívnymi priestormi. V novej štvrti nebude chýbať dokonca ani materská škôlka, ktorú budú môcť využívať obyvatelia z okolitých obytných blokov.

Dôležitým bodom celého projektu je snaha o zníženie jeho uhlíkovej stopy. Na to sa architekti rozhodli využiť hneď niekoľko princípov. Do veľkej miery maximalizovali rozlohu zelených plôch, nové budovy navrhli z recyklovateľných materiálov a znovu použili aj niektoré časti už existujúcich konštrukcií. Ako súčasť maximalizácie zelených plôch vznikne aj nová komunitná záhrada, ktorá bude umiestnená na streche zrekonštruovaného domu Agrippina.

Prudký rozvoj mnohých svetových metropol a snaha o tvorbu "miest krátkych vzdialeností" v uplynulých rokoch zapríčinili, že sa architekti a urbanisti musia vysporiadať s otázkou, ako navrhovať nové lokálne centrá tak, aby podporili rozvoj lokality, nadviazali na existujúci urbanizmus štvrte a zároveň sa  stali obľúbeným miestom obyvateľov. V západnej časti Berlína vznikne nové miestne centrum, ktorému sa pravdepodobne podarí naplniť všetky z vyššie spomenutých princípov.

Je totiž príkladom toho, že developerské projekty môžu do zasiahnutých lokalít priniesť aj niečo viac ako len nové byty či administratívne priestory, určené na prenájom. Kvalitné verejné priestory, nové kultúrne inštitúcie či rekonštrukcia existujúcej historickej budovy, to všetko sú kroky, ktorými sa môžu inšpirovať aj iné, obdobné projekty.

Medzi nimi sú aj zámery v Bratislave. V tomto momente sú najbližšie k berlínskemu konceptu Zwirn od YIT Slovakia, Nový Istropolis od Immocap a najmä Palma od Corwinu, ktorá má rovnako odvážne ambície. Budúcnosť snáď ukáže, že aj na Slovensku vieme napodobniť kvalitu z najvyspelejších metropol Európy. Najprv na to ale musia byť vytvorené podmienky. 

 

(Henning Larsen, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Kategórie

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube