Author photoMartina Gregová 14.12.2023 21:05

Tradičná slovenská architektúra nemusí byť gýč. Drevenica v Demänovskej doline prešla vkusnou rekonštrukciou

Pod pojmom drevenica si verejnosť pravdepodobne predstaví rustikálne pôsobiacu budovu, ktorej interiér pôsobí ako zo skanzenu. V skutočnosti však môže aj takýto priestor pôsobiť sviežo a súčasne, no zároveň citlivo k tradícii a odkazu pôvodnej architektúry. Dôkazom je atraktívna rekonštrukcia drevenice v slovenských horách.

Autor: BoysPlayNice

Autor: BoysPlayNice

Drevenice sú neoddeliteľnou súčasťou tradičnej slovenskej architektúry. V rôznych kútoch Slovenska odlišujú svojim konštrukčným riešením, tvaroslovím aj použitými materiálmi. V minulosti sa pri výstavbe dreveníc využívala najmä hlina, drevo a tiež aj slama, ktorá slúžila ako hlavný tepelnoizolačný materiál. Aj napriek tomu, že na týchto stavbách možno naprieč celým Slovenskom nájsť mnoho rozdielov, existuje aj niekoľko spoločných znakov. Pri slovenskej ľudovej architektúre bola vždy najdôležitejšia funkcionalita domov, rovnako ako variabilnosť ich vnútorných priestorov. Rovnako dôležité bolo aj splynutie architektúry s okolitým prírodným prostredím a využívanie lokálnych materiálov na ich výstavbu. 

Snaha o splynutie s okolitou prírodou a zachovanie tradičného tvaroslovia stavebných prvkov je to, čoho sa vo väčšine prípadov snažia držať aj majitelia moderných dreveníc. Výnimku netvorí ani objekt, ktorý sa nachádza medzi kopcami Demänovskej doliny. Aj po rekonštrukcii moderne pôsobiacej drevenice táto stavba svojim tvarom aj vonkajším riešením reflektuje okolitú architektúru. Akcentom jej drevených fasád sa po novom stalo orámovanie okenných a dverných otvorov, ktoré do prírodného prostredia Demänovskej doliny priniesli výraznú červenú farbu.

Za návrhom interiéru drevenice stojí známy slovenský ateliér RULES Architekti. Bratislavské štúdio už niekoľko rokov pôsobí po celom Slovensku a ich realizácie možno nájsť aj v zahraničí. „Máme radi moderné technológie, ale módnym trendom sa vyhýbame, výsledkom sú nadčasové diela so stabilnou pridanou hodnotou,” opisujú svoju prácu architekti. 

Galéria

  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice
  • Autor: BoysPlayNice

Realizácia interiéru drevenice v Demänovskej doline podľa zverejnených informácií trvala 6 mesiacov. Zmenou prešlo 180 metrov štvorcových, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené na troch výškových úrovniach. Investorom projektu je mladá rodina. „Dizajn interiéru rešpektuje drevené konštrukcie obvodových stien a stropov, ktoré sme nechali v plnej miere priznané. Čisté a presné línie moderného zariadenia kontrastujú s hrubým rustikálnym drevom a tvoria dizajnovo harmonický priestor s útulnou atmosférou,” popisujú autori. 

Hlavný vstup do objektu sa nachádza na strednom podlaží. Okrem zádveria je tu situovaná aj toaleta a hlavná denná zóna. Vstupná hala obsahuje na mieru navrhnutý nábytok, ktorého súčasťou je aj integrované sedenie s voľným vešaním. Drevo, použité v značnej časti interiéru, reflektuje fasádu objektu, vďaka čomu je interiér prepojený s exteriérom.  

Centrom dennej zóny sa stal svetlý krb, ktorý je umiestnený na mieste toho pôvodného. Doplnený je o sedenie. Súčasťou obývacej izby je aj modulová sedačka, pohodlné kreslo či na mieru navrhnutá TV stena. Denná časť ďalej pokračuje celodrevenou kuchynskou linkou, doplnenou o rozsiahle jedálenské sedenie s výhľadom aj výstupom na terasu objektu.

Na najvyššom podlaží objektu sa následne nachádzajú dve izby s kúpeľňou. S cieľom zvýrazniť drevené obloženie stien a priznané drevené klieštiny sa architekti do nočnej zóny snažili vstupovať skôr neutrálnymi prvkami. To platí rovnako pre spálne, ako aj pre hlavnú kúpeľňu. V týchto priestoroch tak dominuje najmä biela a šedá farba. 

V suteréne objektu sa nachádza pomerne veľká spoločenská miestnosť, ďalšia kúpeľňa, hosťovská izba a lyžiareň. Rovnako ako na najvyššom podlaží, aj tu architekti stavili na neutrálnu paletu materiálov. „Absenciu drevených prvkov sme vykompenzovali dreveným obkladom na stenách a strope,” uzatvárajú autori interiérového návrhu.  

Drevenica v Demänovskej doline prešla pod taktovkou skúseného architektonického štúdia vkusnou zmenou interiéru. Jej veľkorysá dispozícia ostala po novom takmer úplne zachovaná. Kvality objektu boli vyzdvihnuté najmä novými interiérovými prvkami a vhodne zvolenou paletou materiálov. Realizácia je príkladom úcty k tradičnej slovenskej architektúre a dôkazom toho, že aj takéto objekty môžu napĺňať súčasné požiadavky na prechodné či celoročné bývanie. 

 

(RULES, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube