Author photoMartina Gregová 31.08.2023 18:44

Tešiť sa do školy: Ako má vyzerať škola, ktorú majú žiaci radi

Už onedhlo sa státisíce žiakov vrátia do škôl, no mnoho z nich s neveľkou radosťou. Zlepšiť podiel študentov, ktorí sa tešia na návrat do vzdelávacieho prostredia, by mohli lepšie navrhnuté budovy a areály jednotlivých inštitúcií. Išlo aj o jeden z cieľov mestečka Brandýs nad Labem - Stará Boleslav na predmestí Prahy, ktoré hľadalo podobu novej základnej školy.

Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects

Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects

Mesto Brandýs nad Labem - Stará Boleslav v apríli tohto roku vyhlásilo jednokolovú architektonickú súťaž, ktorá mala priniesť najvhodnejší návrh pre novostavbu základnej školy v lokalite Stará Boleslav. V prvom rade má nový objekt poskytnúť priestory na výučbu, šport aj voľnočasové aktivity pre 900 študentov. Okrem toho však má prispieť aj k podpore kultúrneho a spoločenského života mesta.

Celkové investičné náklady na výstavbu tejto vzdelávacej inštitúcie boli stanovené na sumu 550 miliónov českých korún (22,85 miliónov eur). Odborná porota jednotlivé návrhy posudzovala vzhľadom na ich architektonickú, urbanistickú, technickú aj environmentálnu kvalitu. Za víťazný napokon označila návrh od česko-slovenského ateliéru Chybik+Kristof Associated Architects.

Víťazný tím vo svojom projekte prichádza s nízkopodlažným objektom základnej školy, ktorý vďaka svojej mierke plynulo nadviaže na okolitú zástavbu. Opticky mu k tomu pomôže jeho rozčlenenie na niekoľko menších častí, ktoré sú navzájom prepojené do jedného funkčného celku. Celková orientácia objektu vychádza z polohy neďalekých mestských dominánt, na ktoré budú mať žiaci počas výučby nerušený výhľad. Urbanistickú kvalitu návrhu vo svojom hodnotení ocenila aj odborná porota.

 

Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects

 

Objekt základnej školy je dispozične rozdelený do piatich celkov. Na jasne definovaný hlavný vstup nadväzuje rozsiahly multifunkčný priestor, v ktorom sa nachádza knižnica, oddychové zóny aj vstupy do jednotlivých učební. V návrhu ho architekti nazývajú edukačná krajina. V tejto časti bola rovnako navrhnutá aj jedáleň, z ktorej majú žiaci možnosť vyjsť na vonkajšiu terasu.

Dôležitou súčasťou návrhu sú aj vertikálne átriá, ktoré pomáhajú opticky zmenšiť mierku celého objektu a rozširujú podiel zelených plôch. Zeleň sa ďalej objavuje aj v časti strechy, kde dopĺňa dodatkový exteriérový pobytový priestor.

V prípade konštrukčného a materiálového riešenia školy autori stavili na dostatočnú variabilitu vnútorných priestorov a ľahkú montáž. Z tohto dôvodu je v značnej časti komplexu navrhnutá prefabrikovaná betónová konštrukcia. „Podľa názoru poroty sa jedná o výnimočne myšlienkovo ​​aj koncepčne kompaktný projekt, ktorý si zaslúži budúcu starostlivosť pri svojom dopracovaní a úpravách a ktorý sa potom môže podariť premeniť na školu, ktorú budú mať jej žiaci aj pedagogickí pracovníci a zamestnanci školy radi," konštatujú odborníci, ktorí návrh hodnotili. „Podstatné je tento projekt ďalej rozvíjať v spolupráci s budúcimi užívateľmi a pritom zachovávať jeho kľúčové prednosti."

 

Zdroj: Aoc architekti

 

Na druhom mieste sa umiestnil návrh od Aoc architekti. V tomto prípade je objekt základnej školy funkčne rozdelený na tri časti. V prvej sa nachádzajú výučbové priestory. Tie sú so športovou časťou prepojené za pomoci multifunkčného priestoru.

Dôležitou časťou návrhu je aj oddelenie vstupu pre verejnosť a žiakov, ktoré by zabezpečilo bezkolízné fungovanie školy aj doplnkových priestorov, ktoré majú mimo vyučovania slúžť na podporu kultúrneho a spoločenského života mesta. „Pozitívne porota hodnotí aj jednoducho navrhnutú konštrukciu objektu, ktorá v kombinácii s jeho kompaktnosťou smeruje k optimálnym nákladom na výstavbu aj na prevádzku. Porota tiež oceňuje v zásade bezkolízne riešenie budovy," uvádza sa v hodnotení. 

 

Zdroj: Múčka Veselý Architekti

 

Tretie miesto obsadili architekti z ateliéru Múčka Veselý. Pri tomto návrhu porota ocenila nezvyčajné a flexibilné riešenie fasády, funkčne aj opticky veľmi dobre propojený interiér s exteriérom aj urbanistické kvality projektu.

Súťaž na novú podobu Základnej Školy Stará Boleslav je ďalšou z mnohých tohto druhu, ktoré za uplynulé mesiace na území Česka spoznali svojich víťazov. Ocenené návrhy v mnohom poukazujú na aktuálne trendy pri výstavbe moderných vzdelávacích inštitúcií.

Multifunkčné mimovýučbové priestory, prepájanie interiéru objektu a exteriérových plôch v jeho okolí aj flexibilné konštrukcie, vďaka ktorým je možné upravovať mierky jednotlivých učební - to všetko prispieva k vytvoreniu nielen vizuálne, ale aj funkčne vydarených projektov škôl. Signalizuje to prechod od prísnych vzdelávacích objektov ku školám, ktoré sú zároveň dôležitým miestam pre komunitu. Napokon, nezriedka ide o výhodne umiestnené areály so športoviskami, zeleňou, knižnicami či priestormi pre podujatia. 

Vzniknúť tak môžu inštitúcie, ktoré budú pre obec, štvrť alebo mesto zásadným bodom. V prvom rade sú však školy kľúčovým miestam pre vzdelávanie budúcich generácii. Je v najlepšom záujme spoločnosti, aby ich mladí ľudia navštevovali s radosťou. 

 

(ČKA, YIM.BA)

Sledujte YIM.BA na Instagrame.

Sledujte YIM.BA na YouTube.

Galéria

  • Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects
  • Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects
  • Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects
  • Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects
  • Zdroj: Chybik+Kristof Associated Architects
  • Zdroj: Aoc architekti
  • Zdroj: Aoc architekti
  • Zdroj: Múčka Veselý Architekti
  • Zdroj: Múčka Veselý Architekti

Najčítanejšie

Zo Slovenska

Tlačové správy

Instagram

Informácie o projektoch, výstavbe a architektúre v Bratislave | Information about development and architecture in Bratislava, Slovakia

Pozrieť viac

YouTube